Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Οι τέσσερις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος. Αναγνώρισε «αιφνιδιασμό» στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα «πολιτική γύμνια».

Το αισιόδοξο μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων κατά το πρώτο επτάμηνο της θητείας του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και απέκλεισε κάθε σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Μέσα σε επτά μήνες η χώρα μας πέτυχε όσα δεν μπορούσαν να συμβούν τα προηγούμενα χρόνια. Και κάποιοι φαίνεται να επενδύουν στις επιτυχίες μας και θέλουν γρήγορες εκλογές. Κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε ισχυροί και θα γίνουμε ακόμα ισχυρότεροι, πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας, η εφαρμογή του οποίου θα πείσει ακόμα περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε να κυβερνήσουμε ξανά. Αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς αλλά για να δουλέψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά τα προβλήματα της κοινωνίας και ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με ορμή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για τέσσερις σημαντικές προκλήσεις της κυβέρνησής του το επόμενο διάστημα:

1. Την φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και της μεσαίας τάξης, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και πρόσθετης μείωσης του ΕΝΦΙΑ.
2. Εκκίνηση της πρώτης φάσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με το νόμο που ψηφίζεται στη Βουλή. «Αίρονται οι συνταγματικές αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και αποκαθίσταται η ανταποδοτική σχέση εισφορών και παροχών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
3. Άμεση ψήφιση του νέου νόμου για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στο κέντρο των πόλεων. «Στο εξής το αναφαίρετο δικαίωμα κάποιων να διαδηλώνουν δεν μπορεί να γίνεται εμπόδιο για την καθημερινή ζωή των υπολοίπων. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια σύγχρονη χώρα και η Αθήνα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
4. Νέο σύστημα μετεγγραφών στα πανεπιστήμια. Όπως είπε, η σημερινή κατάσταση που ένας φοιτητής μπαίνει σε μια σχολή με μικρή βαθμολογία και μεταφέρεται σε άλλη που κάποιοι μπήκαν με πολύ υψηλούς βαθμούς είναι άδικο και θα αλλάξει.

«Τα έργα ξεκινούν άμεσα»

Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Το μέγεθος του προβλήματος είναι δεδομένο, όπως και η κατάσταση που παραλάβαμε. Το 2017 οι αφίξεις ήταν 33.000, το 2019 πλησίασαν τις 80 χιλιάδες. Η νέα κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει πάνω από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, σύνορα με χαλαρό έως ανύπαρκτο έλεγχο, δομές σε απελπιστική κατάσταση και πάνω από όλα μια πολιτική χωρίς αποτρεπτικό προσανατολισμό και φροντίδα για σωστή κράτηση όσων μένουν στη χώρα». Αναγνώρισε ότι «και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και την πολυμορφία του θέματος. Όμως αντιδράσαμε. Τώρα τα σύνορα φυλάσσονται. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο επιταχύνει διαδικασίες ασύλου. Το Λιμενικό ενισχύθηκε αμέσως σε προσωπικό σκάφη και τεχνικά μέσα».

Σχετικά με τις κλειστές ελεγχόμενες δομές έστειλε μήνυμα πως «Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων, θέλαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να συζητήσουμε με τοπικές κοινωνίες. Είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους πολιτικάντηδες που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους».

«Πανάκριβη διαφήμιση χωρίς προϊόν»

Με αφορμή τα όσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Tae Kwon Do, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας οργάνωσε μία φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση χωρίς όμως προϊόν να προσφέρει. Η σκηνοθεσία, οι κάμερες από γερανούς, τα συνοδευτικά βίντεο, οι μεθοδικά μοιρασμένοι οπαδοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν την πολιτική γύμνια του ομιλητή. Χωρίς γραβάτα, χωρίς επιχειρήματα. Καμία σοβαρή κριτική, καμία συγκεκριμένη θέση, καμία θετική πρόταση. Ύστερα από επτά μήνες στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μη διδάχθηκε ούτε από το μαύρο των πολιτών, ούτε από το πολύχρωμο των καιρών. Κοιτά πίσω, είναι πολύ πίσω. Στόχος του πλέον είναι μόνο να επικρατήσει η δική του γραμμή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε και συνέχισε:

«Το σκηνικό ήταν όντως πολύ εντυπωσιακό, ο πρωταγωνιστής όμως απέτυχε. Παρουσίασε μία εικόνα της χώρας που μόνο εκείνος βλέπει μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του γυάλινου κόσμου του. Απέδειξε ότι ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα από το τι συμβαίνει στην οικονομία. Για να απολογηθεί στα εθνικά κατέφυγε στα λόγια των Τούρκων. Και ενώ υποδύεται τον οικολόγο κατέληξε να υπερασπίζετε τον λιγνίτη και τη ρύπανση. Όχι άλλο κάρβουνο θα μπορούσε να του απαντήσει κανείς».

Προ ημερών, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα επιδιώξει μια δεύτερη φορά Αριστερά ώστε να ελέγξει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τους άλλους αρμούς της εξουσίας. Ομολόγησε ανοιχτά δηλαδή ότι δεν θα διστάσει να καταργήσει την ίδια τη διάκριση των εξουσιών. Το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Να υποτάξει τη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Κράτος. Επιμένει να κοιτά προς τα πίσω ενώ η κοινωνία ζητά να προχωρήσουμε μπροστά… . Η πολιτική τους αντίληψη επικίνδυνη. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του κ. Τσίπρα να δώσει κάποιο στόχο στο κόμμα του. Σαν παυσίπονο στις σπαρασσόμενες ομάδες του για τους λόγους της εκλογικής του ήττας».
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Το φθινόπωρο το συνέδριο που ακύρωσε ο κορωνοϊός

Προς κατοχύρωση ο νέος τίτλος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στις 27 Ιουνίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Tην επανεκκίνηση των διαδικασιών για το συνέδριο και την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η ηγεσία του, πιάνοντας το νήμα από εκεί που κόπηκε στα μέσα Μαρτίου. Το συνέδριο επρόκειτο να γίνει στις 14 Μαϊου[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *