Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τον πιο πρόσφορο τρόπο

«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως τη θέση αυτή μετέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στον Λευκό Οικό, λέγοντας πως «ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης».

“Δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση”

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι «δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και γι’ αυτό και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου, επιδιώκοντας να μειώσουμε την ένταση. Χαίρομαι διότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη στις ΗΠΑ επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ενώ για την κριτική ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις ΗΠΑ, αντέτεινε ότι «ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός και αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης να είσαι και προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «τόσο στο Κογκρέσο όσο και στη Γερουσία υπάρχει μια διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και αυτό αποτυπώθηκε κατά την ψήφιση του EastMed Act που για πρώτη φορά ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και καθορίζει ποιοι είναι οι σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και πως αυτοί πρέπει να στηριχθούν».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T. Μπαλτάκος για Χ.Α: “Πολλοί μίλαγαν με πολλούς”

«Πολλοί μιλάγανε με πολλούς. Μην περιμένετε να σας πω ονόματα. Υποθέτω ότι κατά το πλείστον οι συνομιλίες αυτές γίνονταν πριν από τις διώξεις», δηλώνει ο ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα Real News «στόχος ήταν πάντοτε οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής». Προσθέτει[…]

Περισσότερα »

Όλγα Γεροβασίλη: Ανοησίες τα περί ανοχής στην εκκόλαψη νέας τρομοκρατίας

«Ανόητο και επικίνδυνο μύθευμα» χαρακτήρισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, τους ισχυρισμούς περί «ανεξήγητης ανοχής στην εκκόλαψη της νέας τρομοκρατίας» από το κράτος. «Δεν υπάρχει ανοχή στην τρομοκρατία. Αυτό δεν αποδεικνύεται πουθενά και δεν έχει αποδειχθεί διαχρονικά στη δράση της αριστεράς» τόνισε η υπουργός. Όπως είπε, «σοβαρό θα ήταν να[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *