Μητσοτάκης: Θωρακίζουμε την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις «θωρακίζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών», μιλώντας από βήματος της Ολομέλειας στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες συναθροίσεις.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε πως «είχα σχεδιάσει έναν διαφορετικό πρόλογο για τη σημερινή μου τοποθέτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, όμως ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός με υποχρεώνει να ξεκινήσω αλλιώς» σημειώνοντας, πως «προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας, μάλιστα, βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin, αφαιρώντας μάλιστα από τη λιτή πλάκα και τον θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας» και τόνισε:

«Νομίζω ότι τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν, αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της».

«Ας μη φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και, όμως, τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται, δυστυχώς, κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση», προσέθεσε.

Το νομοσχέδιο έρχεται να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός επισήμανε σε όλους τους τόνους: «Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να την θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας».

Επίσης τόνισε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. «Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα Συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864. Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα» είπε.

Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. «Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά. Ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων. Η Δημοκρατία μας αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες. Όπως και το Σύνταγμά μας δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει αλλά προσβλέπει στην άσκησή τους απ’ όλους, χωρίς η ισχύς του ενός να θίγει το άλλο». Και τόνισε πως «το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους ν’ αλλάξει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατηγική αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση

Το προσφυγικό, η καθημερινότητα και η διεύρυνση του δημοσίου διαλόγου. Επικοινωνιακό μπαράζ για τα πεπραγμένα των τεσσάρων προηγούμενων μηνών. Η μάχη για τη μεσαία τάξη και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. «Σοβαρό πρόβλημα το προσφυγικό, αλλά δεν είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες και προφανώς την κυβέρνηση». Με αυτή[…]

Περισσότερα »

Οι τέσσερις θέσεις της Φώφης ενόψει προσυνεδριακού διαλόγου

Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού πρόκειται για τους δύο αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων του υπό συγκρότηση φορέα στην Κεντροαριστερά.Η νικήτρια των ενδοπαραταξιακών εκλογών, ωστόσο, θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να προχωρήσουν με[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *