«Μνημόνιο» για τα εμβόλια από την κυβέρνηση

Για την πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων συζητά η Περιφερειακή Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία συνεδριάζει από την Τετάρτη (05/12/2018) στην Αθήνα, με προεδρεύοντα τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο. Το οξύμωρο είναι ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις οδηγίες του ΠΟΥ ως προς τη χρηματοδότηση του κύριου μέσου πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων, που είναι οι εμβολιασμοί, αφού δεν προβλέπει ειδικό κονδύλι για τη δαπάνη των εμβολίων.

Η ίδρυση του γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα προβλήθηκε ως μεγάλη επιτυχία από την κυβέρνηση, ως αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στα θέματα δημόσιας υγείας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εκπόνηση κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Μπασκόζος έγινε και πρόεδρος της 26ης Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ευρώπης (26th SCRC) από τον περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς να ενοχλεί κανέναν (;) το γεγονός ότι η χώρα του δεν συμμορφώνεται με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η δαπάνη των εμβολίων εντάσσεται στην Πρόληψη των μεταδοτικώνΝοσημάτων και στα Προγράμματα Ανοσοποίησης, προβλέποντας συγκεκριμένους κωδικούς, τουςHC6.3 και HC6.2 αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, όμως, τα εμβόλια παραμένουν μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης. Στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και αλλού, η δαπάνη των εμβολιασμών αποτελεί μέρος των λογαριασμών της πρόληψης και της δημόσιας υγείας.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση ταυτίζεται με το στρεβλό καθεστώς που επέβαλαν τα μνημόνια, το οποίο στην ουσία λέει: δεν δίνω λεφτά για την πρόληψη. Επαναπαύεται στο γεγονός ότι όποια δαπάνη προκύψει για τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, το οποίο η Πολιτεία καταρτίζει, θα καλυφθεί από τη δαπάνη του φαρμάκου. Στο τέλος, την υπέρβαση θα πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με clawback.

Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, η οποία πλήττεται ευθέως αφού φορτώνονται επιπλέον clawback 100 εκατ. ευρώ, ούτε για το ότι παρουσιάζει πλασματικά υψηλότερη δαπάνη φαρμάκων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες με τις οποίες συγκρίνεται.

«Παρά τις “Κασσάνδρες” και τις καταστροφολογίες για τη δημόσια Υγεία, η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα» δήλωσε ο κ. Μπασκόζος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι «είμαστε υπόδειγμα σωστής δράσης το οποίο επαινείται και διεθνώς». Χωρίς κονδύλι για εμβολιασμούς, με καμπανιακές δράσεις εξαρτώμενες από ευρωπαϊκά έκτακτα προγράμματα…

Η δαπάνη των εμβολίων μπορεί να χρηματοδοτηθεί στη χώρα μας από τους λογαριασμούς της Κοινωνικής Πρόνοιας. Στο τέλος, είναι θέμα πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης, αν θέλει θωρακισμένη δημόσια υγεία με χρηματοδότηση και σχεδιασμό ή αν σε μια επιδημική έξαρση θα τρέχει και δεν θα φτάνει, με οδυνηρές συνέπειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιο κοντά στη θεραπεία της φαγούρας οι επιστήμονες

Της Έλενας Στάθου… Επιστήμονες του πανεπιστημίου Duke της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, υποστηρίζουν πως είναι πολύ κοντά στην ανακάλυψη της θεραπείας της φαγούρας. Οι ερευνητές ανίχνευσαν μια πρωτεΐνη του δέρματος που ευθύνεται για την αίσθηση της φαγούρας, προσδιορίζοντας με αυτό τον τρόπο έναν πιθανό στόχο για την φαρμακευτική αγωγή. Η[…]

Περισσότερα »

Ως “Υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης” οι οδοντίατροi στο ΠΕΔΥ

Της Ιωάννας Μάζη… Άνιση είναι η μεταχείριση στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) για τους οδοντιάτρους που έχουν ενταχθεί στο σύστημα και συνεχίζουν να αμείβονται ως  υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και όχι ως επιστήμονες ενταγμένοι σε ειδικό ιατρικό μισθολόγιο. Παρά το γεγονός ότι εργάζονται όπως όλοι -πλήρως και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *