Έκκληση της MOm: “Αφήστε ήσυχο τον Κοσμά”

Της Γιώτας Φλώρου

Μια μεσογειακή φώκια Μονάχους – Μονάχους εμφανίστηκε πρόσφατα στις ακτές των νοτίων προαστίων, κυρίως από τον Άγιο Κοσμά μέχρι το Φάληρο.

Ο «Κοσμάς» όπως τον ονόμασε η περιβαλλοντική οργάνωση MΟm που ασχολείται με την προστασία της φώκιας, είναι τραυματισμένος ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες που θα βρεθούν στις ακτές που «συχνάζει».

«Το συγκεκριμένο ζώο είναι ένας ενήλικος αρσενικός μεγάλος σε ηλικία. Προέρχεται από τον πληθυσμό ο οποίος ζει στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού», δήλωσε στο Κανάλι Ένα η βιολόγος Στέλλα Αδαμαντοπούλου. «Είναι τραυματισμένο στο πίσω πτερύγιο από κάποιον άλλο αρσενικό γιατί αυτή την εποχή τα ζώα αυτά δίνουν μάχες επικράτησης για την διεκδίκηση των θηλυκών. Η κατάσταση αυτή μαζί με το γεγονός ότι ταυτόχρονα αλλάζει τρίχωμα τον κάνει να νιώθει άσχημα και θέλει να βρίσκεται εκτός νερού.»

Η MOm παρακολουθεί την κατάστασή της φώκιας σε συνεργασία με την υπεύθυνη κτηνίατρο Νατάσσα Κομνηνού και ήδη χορηγήθηκε στο ζώο κατάλληλη δόση αντιβίωσης που διαρκεί 15 μέρες. «Μετά τις 15 μέρες θα μπορέσει να ανακάμψει και να γυρίσει πάλι στις καθημερινές του συνήθειες», αναφέρει η κ. Αδαμαντοπούλου.

Οι φώκιες είναι ζώα που ζουν και στην θάλασσα και στην στεριά. Όσοι αντιληφθούν την ύπαρξη του «Κοσμά» σε μια παραλία πρέπει να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες.

Μην πλησιάσετε τη φώκια σε απόσταση μικρότερη των τριάντα μέτρων. Αν το επιθυμείτε παρατηρήστε την από απόσταση με ησυχία και φωτογραφίστε την, καθώς έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά στον πλανήτη και το μοναδικό είδος φώκιας της Μεσογείου.

Σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να την εξαναγκάσετε να γυρίσει πίσω στη θάλασσα και προπάντων μην τη βρέξετε. Το ζώο έχει επιλέξει να βρίσκεται στη στεριά γιατί έχει ανάγκη από ξεκούραση και ησυχία.

 Μην αφήσετε παιδιά να τρέξουν κοντά του και να το αγγίξουν. Είναι επικίνδυνο, καθώς το ζώο θα ενοχληθεί και θα τρομάξει και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προσπαθήσει να δαγκώσει. Σκεφθείτε ότι το άσχημο τραύμα που έχει το ζώο δίνει μια εικόνα για τη ζημιά που μπορούν να κάνουν τα δόντια μιας ενήλικης φώκιας.

Μην αφήσετε κατοικίδια ζώα να το πλησιάσουν και διώξτε τα αδέσποτα ζώα μακριά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετσοκόβουν τις επικουρικές συντάξεις έως και 3%

Περίπου ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι αναμένεται να δουν νέες μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, οι οποίες θα φτάσουν και στο 3%, προκειμένου να καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα που εμφανίζει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Παρά τις περικοπές της τάξεως του 5,2% -που τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα- το ΕΤΕΑ εμφανίζει[…]

Περισσότερα »

Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές των ενστόλων

Αντισυνταγματικές είναι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012, όπως κρίνει με πέντε αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *