Moore Stephens : Παραμένουν και το 2018 θετικές οι προσδοκίες για τη ναυτιλία

 

 

 

 

του Νίκου Μπαρδούνια

Υψηλά παραμένει και για το 2018 η εμπιστοσύνη της αγοράς  προς τη ναυτιλία αλλά και  προς τις προοπτικές  της ναυλαγοράς,  σύμφωνα με τια απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο έρευνας της Moore Stephens. Ωστόσο εκτιμάται ότι για το 2018 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% το λειτουργικό κόστος των πλοίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής έρευνας, που πραγματοποιείται βάσει ερωτηματολογίου στο οποίο απαντούν πλοιοκτήτες και στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας,  στην πρώτη θέση εμπιστοσύνης βρίσκεται ο κλάδος των ναυλώσεων  καθώς από το 4,7 εκτοξεύτηκε στο… 7,7  σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη  επίδοση είναι η καλύτερη της συγκεκριμένης κατηγορίας από τον Μάιο του 2008, όταν και η ναυλαγορά ξηρού φορτίου είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών.

Η εμπιστοσύνη των μάνατζερ ανέβηκε από το 5,8 στο 6,1, ενώ οι προσδοκίες των brokers παρέμειναν σταθερές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 6,3. Αντίθετα οι πλοιοκτήτες έπεσαν στο 6,4 από το 6,5 που είχαν φτάσει πριν από τρεις μήνες.

Το επίπεδο εμπιστοσύνης των Ασιατών ανέβηκε στο 6,4 από το 5,6,  φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ από τον Μάιο του 2014 και μετά, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και στην Ευρώπη, 6,3 από 6,2 πριν από τρεις μήνες. Αντίθετα στη Βόρεια Αμερική σημειώθηκε κάμψη αφού οι προσδοκίες διαμορφώθηκαν στο 5,8 από 6,4.

Αύξηση λειτουργικού κόστους

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα της Moore Stephens προκύπτει ότι το κόστος λειτουργίας των πλοίων το 2018 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4%. Η έρευνα περιλαμβάνει δείκτες κόστους αναφορικά με τους μισθούς πληρωμάτων, τις προμήθειες, τα λιπαντικά, τα ανταλλακτικά, τα κόστη επισκευών και συντήρησης, την ασφάλιση P&I, τη ναυτασφάλιση (H&M), τα κόστη εγγραφής σε νηολόγια και τα τέλη διαχείρισης.

Επίσης, στην έρευνα περιλαμβάνονται 26 τύποι πλοίων, μεταξύ των οποίων τέσσερα τύποι bulker, 12 δεξαμενόπλοια  και 4πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Image result for Moore Stephens logo

Για το 2018 οι ερωτώμενοι εκτιμούν, όπως προαναφέρθηκε, άνοδο του κόστους κατά 2,4% και ειδικότερα οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν 1,7%, τα λιπαντικά 1,6%, οι ασφαλίσεις 1,1% κ.λπ.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2011 και μέχρι το 2016 το κόστος λειτουργίας των πλοίων κινούνταν αρνητικά, παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις κάθε φορά των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Η εξέλιξη αυτή ήταν θετική για τη ναυτιλία, γιατί ουσιαστικά όλη αυτή την περίοδο κυρίως η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου κινούνταν επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2016 βρέθηκε και στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, στις 290 μονάδες.

Ακόμη να σημειωθεί ότι στην έρευνα , στην ερώτηση για το χρηματοδοτικό κόστος της ναυτιλίας, το 59% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι  θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο. Στους πλοιοκτήτες το ποσοστό έφτασε το 54% από 48% την προηγούμενη έρευνα, ενώ στους ναυλωτές εκτοξεύτηκε στο 83% από 67% την προηγούμενη έρευνα. Ανάλογη η εικόνα και στους brokers, με τις εκτιμήσεις για αύξηση του κόστους να φτάνει το 60% από 42% την προηγούμενη φορά.

 

Οριακά , λιγότερες επενδύσεις στη ναυτιλία

Αντίθετα με τη θετική εικόνα που υπάρχει αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς τη ναυτιλία, η πιθανότητα, σύμφωνα με το σύνολο των ερωτηθέντων, να πραγματοποιήσουν τον επόμενο χρόνο κάποια σημαντική επένδυση σημείωσε οριακή πτώση και διαμορφώθηκε στο 5,3 από 5,4 στην προηγούμενη μέτρηση.

Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το κλίμα στην Ασία, όπου οι ερωτηθέντες έπεσαν στο 5 από 5,9 στην προηγούμενη έρευνα, ενώ στη Βόρεια Αμερική σημειώθηκε άνοδος στο 5,4 από 4,9. Στην  Ευρώπη  οι  εκτιμήσεις  παρέμειναν  σε σταθερά  επίπεδα (5,2).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Τους όρους της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Προς το παρόν ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τους όρους του σχετικού διαγωνισμού δεν έχουν[…]

Περισσότερα »

Ρότα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο με το αστέρι της Blue Star Ferrie

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2018, η BLUE STAR FERRIES ανακοίνωσε, με ιδιαίτερη χαρά αλλά και υπερηφάνεια, την υποστήριξή της ως χορηγός, σε 2 κορυφαίους αθλητές της ιστιοπλοΐας, τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή. Στόχος της ομάδας είναι η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *