Μουτζούρης: Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο από το μεταναστευτικό

 Της Καλλιόπης Βλαχουτσάκου

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι το μεταναστευτικό στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Με συνεχείς διαβουλεύσεις, μεταξύ των συναρμόδιων φορέων προσπαθεί να λύσει το ζήτημα η τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα διερευνάται και η δυνατότητα κινητοποιήσεων στην Αθήνα.

Μιλώντας στο Κανάλι Ένα ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, ενώ τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι η κατάσταση στο νησί της Λέσβου είναι εκρηκτική, αφού από τις 50 χιλιάδες μετανάστες, που έχουν εγκατασταθεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι 27 χιλιάδες είναι μόνο στη Μυτιλήνη.

Επιπλέον ο περιφερειάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει δει καμία οικονομική βοήθεια, εδώ και 4 μήνες που είναι στην περιφέρεια, και συμπλήρωσε ότι «το μεταναστευτικό δεν λύνεται εύκολα, εφόσον οι ροές δεν σταματούν, αλλά δεν είναι λύση η συγκέντρωση όλων αυτών των ανθρώπων στα νησιά, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις τείνουν να  ξεπεράσουν τον ντόπιο πληθυσμό».

Γενική απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου

Σε τηλεδιάσκεψη των τοπικών αρχών και φορέων, υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, αποφασίστηκε γενική απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ στις 12 το μεσημέρι, της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με συμμετοχή όλων των φορέων στην πρωτεύουσα κάθε νησιού, ενώ θα κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων.

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται την Πέμπτη 23  Ιανουαρίου να μεταβεί στην Αθήνα Επιτροπή με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη και των δημάρχων των νησιών, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση για το θέμα με τα αρμόδια υπουργεία και να επιδοθεί σχετικό ψήφισμα των νησιωτών.

Παράλληλα, αποφασίστηκε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη, αλλά και υποβολή με την συνεργασία του δικηγορικού συλλόγου Μυτιλήνης μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου, ενώπιον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τα αδικήματα παράβασης διατάξεων που αφορούν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια από τον εσφαλμένο χειρισμό του ζητήματος του μεταναστευτικού.

Οι θέσεις των τοπικών αρχών για το μεταναστευτικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θέσεις των τοπικών αρχών για το μεταναστευτικό, είχαν κοινοποιηθεί εδώ και καιρό.

Σε προηγούμενη σύσκεψη των Δημάρχων Βορείου Αιγαίου, που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης και τον Σεπτέμβριο του 2019, αποφάσισαν ομόφωνα, μεταξύ άλλων,

  • την απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας,
  • την άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ,
  • την άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί καταπάτηση και ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες,
  • την άμεση καταγραφή και τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο., που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια, την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων,
  • και την στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών και πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ένοπλων Δυνάμεων, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την απαίτηση για άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα.

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη η ανταπόκριση των Πειραιωτών για τη συλλογή παιχνιδιών και βιβλίων

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση δημοτών και φορέων της πόλης στην εκδήλωση για τη συλλογή παιχνιδιών και βιβλίων, για παιδιά και εφήβους ωφελούμενων οικογενειών της ΚΟ.Δ.Ε.Π., η οποία πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα »

Β. Μιχαλολιάκος: Παρουσίαση υπ. Κοινοτικών Συμβούλων

Ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, θα παρουσιάσει τους υποψηφίους Κοινοτικούς Συμβούλους της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας, του Συνδυασμού «Μας Ενώνει ο Πειραιάς»,  τη Δευτέρα 5 Μαΐου, στις 18:00, στη νέα παιδική χαρά επί της Λεωφόρου Χατζηκυριακού και Κανάρη.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *