Μπαλώματα για τις ελλείψεις γιατρών στα νησιά

Της Καλλιόπη Βλαχουτσάκου

Με μπαλώματα επιχειρείται να καλυφθεί η έλλειψη ιατρικού δυναμικού στα νησιά.
Συγκεκριμένα στη Σίφνο, με απόφαση του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η Υ.ΠΕ.) Πειραιώς & Αιγαίου, αποφασίστηκε η μετακίνηση στο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου, παιδιάτρου από το Γ.Ν. Πειραιά “Τζάνειο”, για το διάστημα από τις 12 Φεβρουαρίου  έως τις 16 του ιδίου μήνα.

Επίσης, από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 19 Φεβρουαρίου 2020 η προσωρινή τοποθέτηση αγροτικού ιατρού, ο οποίος μετακινήθηκε στη Σίφνο από το Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Η 2η Υ.ΠΕ. ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της δημάρχου Σίφνου, Μαρίας Ναδάλη, αφού την προηγούμενη εβδομάδα, βρέφος 40 ημερών χρειάστηκε να διακομισθεί στην Αθήνα με πτητικό μέσο. Δεδομένου, δε, ότι στο νησί υπήρχε μόνο μια αγροτική γιατρός, το βρέφος ταξίδεψε για την πρωτεύουσα, χωρίς τη προβλεπόμενη συνοδεία.

Σε επικοινωνία που είχε το www.kanaliena.gr, με τη δήμαρχο του νησιού, τόνισε ότι «στη Σίφνο ζουν 500 παιδιά, αλλά παιδίατρος δεν υπάρχει. Και ενώ προκηρύχθηκε  κατά καιρούς σχετικός διαγωνισμός για την κάλυψη της θέσης, δεν διορίστηκε παιδίατρος».

Όπως έγραφε σε «προφητική» επιστολή που είχε κοινοποιήσει στις 21 Ιανουαρίου, στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στους βουλευτές Κυκλάδων και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, «επιτρέψτε μας, τέλος, να σας γνωρίσουμε ότι ο δήμος μας έχει διαμορφώσει και εξοπλίσει δύο κατοικίες που διατίθενται δωρεάν για τη στέγαση γιατρών…».

Για ακόμη μία φορά, αναδεικνύεται ένα πρόβλημα πολλών ετών για τη νησιωτική χώρα, που αναζητείται το αυτονόητο.

Μικρά νησιά… μεγάλα προβλήματα

Δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό περιστατικό, κατά το οποίο κινδυνεύει η υγεία πολιτών ή, ακόμη, και η ζωή ασθενών. Τα περιστατικά είναι δεκάδες, με τον κίνδυνο να ελλοχεύει σε τυχόν ασθένεια των γιατρών που υπηρετούν σε αυτές τις περιοχές ή σε κάθε κακοκαιρία, αφού πολλές φορές εμποδίζεται η διακομιδή τους.

Ενδεικτικά, στο, κατά τα άλλα, πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου υπηρετούν δύο αγροτικοί ιατροί, ένας εκ των δύο οπλίτης, η προκήρυξη για τη θέση του γενικού γιατρού βγαίνει άγονη, ενώ στη Σαμοθράκη τριακόσια πενήντα παιδιά δεν έχουν παιδίατρο.

Στη Λήμνο, το νοσοκομείο του νησιού διαθέτει εδώ και πολύ καιρό μόνο έναν καρδιολόγο, ο οποίος ύστερα από τουλάχιστον έναν μήνα συνεχών εφημεριών ασθένησε και πήρε αναρρωτική άδεια.

Καρδιολογικό περιστατικό ανέλαβαν να αντιμετωπίσουν μια γενική γιατρός που υπάρχει στο νοσοκομείο, ένας ιδιώτης παθολόγος, ο οποίος έχει σύμβαση με το νοσοκομείο και  ένας ιδιώτης καρδιολόγος, ο μοναδικός που υπάρχει στο νησί. Οι δύο τελευταίοι βοήθησαν από φιλότιμο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσλήψεις ΑΣΕΠ: Έως 31 Ιανουαρίου οι προκηρύξεις για προσλήψεις σε υπουργεία και φορείς

Με τροπολογία σε νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δίνει σε υπουργεία, εποπτευόμενους φορείς και ανεξάρτητες αρχές, τη δυνατότητα πρόσληψης καθαριστριών και φυλάκων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως 18 μηνών. Η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τον HELLAS SAT. Για τις προσλήψεις δεν απαιτείται εγκριτική[…]

Περισσότερα »

Εκατοντάδες οι κλήσεις στην πυροσβεστική λόγω αέρα

Συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί οι άνεμοι στην Αττική και την Παρασκευή. Ήδη η πυροσβεστική, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και τις 6:00 το απόγευμα έχει δεχθεί 138 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Στο μεταξύ, μετ’ εμποδίων δειξάγονται και σήμερα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων στα πελάγη, που υποχρεώνουν τις ακτοπλοϊκές[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *