Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπαράζ επαφών Δένδια μετά την υπογραφή τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες

0 σχόλια ΚΟΣΜΟΣ

«Κόκκινο συναγερμό» έχει σημάνει στην Αθήνα η υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει απόψε συνάντηση με την πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη για το θέμα ενώ νωρίτερα είχε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις.

Δένδιας και Σούκρι, συμφώνησαν πως η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν νομιμοποιείται να υπογράψει αυτό το μνημόνιο ενώ ο έλληνας ΥΠΕΞ μεταβαίνει στην Κυριακή στο Κάιρο για περαιτέρω συνομιλίες και την διαμόρφωση μιας κοινής γραμμή άμυνας.

Το θέμα τέθηκε από τον κ.Δένδια και στην συνάντηση του με τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ ενώ υπήρξε και μια αρχική ενημέρωση από τον Έλληνα διπλωμάτη στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο και αναφέρθηκε στις «επιζήμιες για την περιοχή κινήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα νομιμοποίησης της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης να υπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο, υπήρξε τοποθέτηση και από τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, σταθερό σύμμαχο της Αθήνας.

Ο Σάλεχ υποστηρίζει και αυτός, όπως η Αθήνα και το Κάιρο πως η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει διαθέτει την απαραίτητη εξουσιοδότηση για να προχωρά σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τις εξελίξεις τονίζοντας πως η χώρα μαςέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενώ «υπενθύμισε» πως έχουμε προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

«Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή».

Το δε  τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζεται, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται και «οποιαδήποτε» αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ».

Και καταλήγει: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».

Κανάλι Ένα, 90,4fm, Κ.Π.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,