Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπλέξιμο με το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Του Νίκου Παρασκευά

Το άνοιγμα των φακέλων των  προσφερόμενων ακινήτων για την δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου  Πειραιά, οι οποίοι υποβλήθηκαν από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες  στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το ΤΑΧΔΙΚ, μάλλον περιέπλεξε το πρόβλημα της στέγασης των Δικαστηρίων  της πόλης παρά το έλυσε.

Διότι υπήρξαν δύο προσφορές αλλά και μια ένσταση, η οποία αν συνεχιστεί  θα επιμηκύνει την δικαστική διαμάχη για αρκετά χρόνια με συνέπεια να μην μπορεί  κανείς να προσδιορίσει το πότε θα μπορέσει να λειτουργήσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο.

Όλες οι παράμετροι του θέματος αναδείχθηκαν και αναλύθηκαν στο Κανάλι Ένα και στην εκπομπή στον παλμό του Πειραιά που επιμελούνται οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κλάδης και Νίκος Παρασκευάς, από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργο Σταματογιαννη και τον επικεφαλή του συνδυασμού  Πειραιάς για Όλους Νίκο Μπελαβίλα.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν η υπόθεση εξελίσσεται ως εξής.

Την περασμένη Παρασκευή 10 τρέχοντος έληξε η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών για τα προτεινόμενα ακίνητα. Τελικά προσφέρθηκαν δύο ακίνητα, το ένα από ισραηλινό fund που διαθέτει το κτίριο της παλαιάς καπνοβιομηχανίας Κεράνη που βρίσκεται επί της λεωφόρου Αθηνών Πειραιώς στα Καμίνια στο ύψος της γέφυρας Καλαμάκη και το άλλο από την εταιρεία  Dimond που έχει εξαγοράσει και ανακαινίζει τα κτίρια της πρώην Παπαστράτου που προσφέρει το ακίνητο των ερειπωμένων αποθηκών που βρίσκεται δίπλα από το Παπαστράτειο στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται επί των οδών Μεθώνης Χαϊδαρίου και Ασκληπιού.

Προέκυψε όμως κι άλλος ένας ισχυρός…παίκτης  που δεν είναι άλλος από την εταιρεία ΑΒΑΞ που διαθέτει το οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα από το γήπεδο  Καραϊσκάκη στο Φάληρο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το εργοστάσιο της ΒΕΛΚΑ, έκτασης 17 στρεμμάτων. Η εταιρεία αυτή κατέθεσε προσφορά αλλά δεν έγινε δεκτή γιατί ο διαγωνισμός προέβλεπε ότι το προσφερόμενη ακίνητο θα πρέπει να απέχει από 500 μέχρι 1500 μέτρα από το λιμάνι και το δικό της απέχει 1520 μέτρα. Προσέφυγε στα Δικαστήρια του Πειραιά  διεκδικώντας να γίνει δεκτή η προσφορά της ,το αίτημά της απορρίφθηκε και προσέφυγε εκ νέου στα Δικαστήρια της Αθήνας με το ίδιο αίτημα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι η διαδικασία έγινε κανονικά, οι προσφορές ανοίχτηκαν στις 13.00 της Παρασκευής και ανακοινώθηκαν τα δύο υποψήφια ακίνητα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταματογιαννης τις δύο προσφορές θα εξετάσει αρχικά η Επιτροπή Αξιολόγησης και στη συνέχεια η Επιτροπή Εκτιμητών. Εφ όσον  δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, το θέμα θα παραπεμφθεί στο ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ το οποίο θα πάρει την τελική απόφαση. Προηγουμένως θα κληθούν οι δύο εταιρείες για να κάνουν τις καθιερωμένες εκπτώσεις επί των προσφορών τους ,δεδομένου ότι το εβραϊκό λόμπι στην προσφορά του απαιτεί ολόκληρο το ποσόν που αναφέρεται στον  διαγωνισμό, δηλαδή γύρω στα 80 εκατ.ευρω, ενώ η Dimond ζητά 500.000 ευρώ λιγότερα.

Το πρώτο ακίνητο, έκτασης 5 στρεμμάτων, είναι παλαιό κτίριο και θα πρέπει να γίνουν πολλές μεταβολές για να καλύπτει τους όρους που απαιτεί το Δικαστικό Μέγαρο, ενώ το δεύτερο, που έχει έκταση 17 στρεμμάτων, θα κτιστεί από την αρχή αφού και η εταιρεία που το πήρε ως οικόπεδο  το χαρακτηρίζει. Δηλαδή θα κατεδαφίσει τα ερείπια που υπάρχουν και θα κτίσει τα Δικαστήρια.

Το ζήτημα, όπως είπε ο κ. Σταματογιαννης, είναι ότι όπως φαίνεται η ΑΒΑΞ θα το κυνηγήσει το θέμα στα Δικαστήρια δεδομένου ότι για 20 μέτρα δεν θα παρατήσει μια τόσο μεγάλη δουλειά και γι αυτό ξεκίνησε να δείχνει τις προθέσεις της  πριν ακόμα ανοίξουν οι προσφορές. Κι αν αρχίσουν οι δικαστικές διεργασίες δεν θα έχουν σύντομο τέλος.

Από την πλευρά του ο κ. Μπελαβίλας  τόνισε ότι με τον διαγωνισμό που έγινε αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης αφού έβαλε όρο να απέχει το προτεινόμενο ακίνητο 500 μέτρα από το λιμάνι. Με τον τρόπο αυτό βγαίνει εκτός διαγωνισμού το ακίνητο των παλαιών Τελωνίων που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και θα μπορούσε να είναι η ιδανική και εξαιρετικά φθηνότερη λύση για το Δικαστικό Μέγαρο. Φαίνεται όμως ότι το κράτος έχει άλλα σχέδια για το συγκεκριμένο  ακίνητο. Επίσης είπε ότι το ακίνητο του Φαλήρου έχει το πλεονέκτημα πως βρίσκεται σχεδόν δίπλα στον  σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ ενώ έχει την ίδια περίπου έκταση με το προσφερόμενο ακίνητο δίπλα στο Παπαστράτειο, κάτι που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα εφ όσον προχωρήσει δικαστικά το θέμα. Στο τέλος ,φοβάμαι ότι θα γίνει αυτό που έλεγα από την αρχή, όταν εγκαταλείφθηκε το κτίριο της πρώην Ραλλείου και μπήκαμε στη διαγωνιστική διαδικασία, δηλαδή ότι ούτε σε 10 χρόνια δεν θα έχουμε Δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά, κατέληξε ο κ. Μπελαβίλας.

Αυτό που προκύπτει  από την όλη συζήτηση είναι ένας προβληματισμός για την εξέλιξη της υπόθεσης. Αν υπάρξει  ,που όπως φαίνεται θα υπάρξει  ,δικαστική εμπλοκή, θα έχουμε σίγουρα  πολύχρονες καθυστερήσεις. Σίγουρα τα προσφερόμενα ακίνητα ,αν εξαιρέσουμε του Κερανη που θα μετασκευασθεί αν τελικά προτιμηθεί, είναι καλές περιπτώσεις γιατί θα κτιστούν από την αρχή για Δικαστήρια. Το θέμα είναι πότε θα γίνουν. Εκεί βρίσκεται  όλος ο προβληματισμός. Οι επόμενες μέρες σίγουρα θα ξεκαθαρίσουν πολλά. Και θα μας δείξουν τι μέλει γενέσθαι….

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, ,