«Μπρα-ντε-φερ»   Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ για το ελληνικό πλεόνασμα

του Νίκου Μπαρδούνια…..

Με διαφορετική «ρότα» αναφορικά με το θέμα των πλεονασμάτων της ελληνικής οικονομίας κινούνται το ΔΝΤ και η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή  γεγονός που προμηνύει ένα δυνατό «μπρα –ντε -φερ» τους επόμενους έξι μήνες  έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση ανάμεσα σε Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ. Η εξέλιξη αυτή, σαφώς, προκαλεί αγωνία στην ελληνική πλευρά αλλά , όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, υπάρχει αισιοδοξία ότι «τα στοιχεία της οικονομίας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται ενισχύοντας τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στην σκληρή διαπραγμάτευση που ήδη ξεκίνησε».

Τι ζητούν, λοιπόν, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ;  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά ρεαλισμό για το ελληνικό πρόγραμμα και παράλληλα υποστηρίζει πως η ανάπτυξη είναι σημαντικότερη από την ελάφρυνση χρέους.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του επιμένει ότι τα πλεονάσματα που απαιτούνται είναι ιδιαιτέρως υψηλά και αμφιβάλει πως η ελληνική πλευρά μπορεί να πετύχει το στόχο του 3,5% το επόμενο έτος. Έτσι ζητάει  από την κυβέρνηση να επισπεύσει τη μείωση του αφορολογήτου από την πρώτη ημέρα του 2019,  αλλά και την αναστολή των αντίμετρων τόσο για το 2019 όσο και για το 2020. Επίσης ζητάει να προχωρήσει και η  μείωση συντάξεων- αφορολογήτου.

Βεβαίως, το ΔΝΤ, ζητάει σκληρά μέτρα αλλά συγχρόνως προσφέρει  το δέλεαρ  της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αλλά δεν μένει μόνο εδώ. Απαιτεί και συμφωνία με την ΕΕ για το χρέος και στη συνέχεια τη διενέργεια της δικής του αξιολόγησης !

 Η Ελληνική κυβέρνηση

Εμφανίζεται κάθετα αντίθετη με την θέση του Ταμείου  για δυο, βασικούς , λόγους:  Πρώτον, διότι μια νέα  μείωση στις συντάξεις  και στο αφορολόγητο θα ήταν επώδυνη και δύσκολα έως αδύνατον  πολιτικά διαχειρίσημη. Δεύτερον, γιατί θεωρεί ότι  δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια νέων σκληρών μέτρων καθώς η οικονομία άρχισε και πάλι να κινείται έστω και με αργούς ρυθμούς…

Σημαντικό όπλο στην κυβερνητική «φαρέτρα» είναι η Κομισιόν η οποία στηρίζει την Αθήνα . Οι ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται θετικοί  στο να  αποπληρωθούν τα ελληνικά δάνεια προς το ΔΝΤ  από τον ESM χωρίς, όμως, να υπάρχει ακόμη κάποια σημαντική απόφαση επ’ αυτού.

Την ίδια ώρα,  όσον αφορά στο χρέος, είναι  ορατό το ενδεχόμενο οι όποιες αποφάσεις να μετατεθούν για τον Ιούνιο, αφού οι θεσμοί έχουν ζητήσει να έχουν στα χέρια τους τόσο τα τελικά αποτελέσματα για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 όσο και τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.  Κυβερνητικές πηγές που  έχουν ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ανέφεραν στο www.kanaliena.gr  ότι  «το ζήτημα των δημοσιονομικών μεγεθών  ενδέχεται να παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι τον Ιούνιο, όταν δηλαδή υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018».

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ακόμη ότι τον Αύγουστο η χώρα τελειώνει οριστικά με τα μνημόνια σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις  για την ανάπτυξη στη χώρα θα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.

Επίσης τόνισαν  και την δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί  ο οποίος ζήτησε από όλες τις πλευρές να εργαστούν βάσει των πραγματικών δεδομένων σημειώνοντας «πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΜΣ αποφασίζεται σήμερα η εκταμίευση της δόσης

Σήμερα στο Λουξεμβούργο, το συμβούλιο των διοικητών (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αποφασίζουν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ως συνέπεια της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Παράλληλα, για πρώτη φορά από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Εurogroup χωρίς[…]

Περισσότερα »

Καταβολή των διπλών συντάξεων σε πυρόπληκτους της Αττικής

Aπο σήμερα Τρίτη καταβάλλονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ) 399 διπλές συντάξεις και μερίσματα, ύψους 541.638,76 ευρώ, σε δικαιούχους στις πληγείσες περιοχές της

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *