N. Δένδιας σε Λαβρόφ: Η Τουρκία έχει γίνει «γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών» 

Κοφτός, εξαιρετικά ευθύς για διπλωμάτης και αυστηρός στο περιεχόμενο των μηνυμάτων του , ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στάθηκε πλάι στον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και απαρίθμησε μια προς μια τις τουρκικές προκλητικότητες στην περιοχή της Νοτίου Μεσογείου και τον Καύκασο, μη διστάζοντας μάλιστα να στείλει ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες λέγοντας πως η Τουρκία έχει γίνει «γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών».
Η επιλογή του κ. Δένδια να κάνει αυτή την αναφορά, δημόσια στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Λαβρόφ δεν είναι τυχαία καθώς αναδεικνύει ένα θέμα που αφορά πολλοί περισσότερους εταίρους και συμμάχους μας στην Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού απ’ ότι ενδεχόμενος οι «ελληνοτουρκικές διενέξεις» όπως συχνά αντιμετωπίζονται ου τουρκικές προκλήσεις, με μια διάθεση υποβιβασμού του θέματος από χώρες που δεν έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα στην περιοχή.
Βάζοντας όμως την Τουρκία στο ραντάρ χωρών που ανησυχούν για την ισλαμιστική τρομοκρατία, και μάλιστα ώρες μετά την ανάκληση του γάλλου πρέσβη στην Άγκυρα και το κλίμα που διαμορφώνεται στο Παρίσι, είναι μια εξαιρετική διπλωματική κίνηση.
Ο κ. Δένδιας φυσικά αναφέρθηκε στη σχέση Τουρκίας-ISIS στο πλαίσιο αναφορών για τις κινήσεις της στην Συρία και την Λιβύη, όπου όπως είπε, υπονομεύει την κάθε προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα. Το μήνυμα όμως εστάλη όπως και να χει.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ.Δένδιας τόνισε πως η χώρα μας είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα αλλά και πως αν και παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο δεν θα δεχθεί αυτός να γίνει «υπό το κράτος πιέσεων και απειλών» ενώ ανέλυσε τον αποσταθεροποιητικό, όπως είπε, ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή τη ΝΑ Μεσόγειο με αναφορές και στη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το άνοιγμα των Βαρωσίωνσ την Κύπρο κ.α.
Ο δε Λαβρόφ επανέλαβε πως είναι αναφαίρετο Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που άλλωστε έχει υπογράψει η Ρωσία.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας» ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης, τονίζοντας πως κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12ν.μ τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.
Επεσήμανε δε πως οι διαφορές μπορούν να λύνονται «μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός» δηλώνοντας επίσης πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλλει σε έναν τέτοιο διάλογο.
Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4FM, Κατ.Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για τις διαπραγματεύσεις

Eπικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατυπώνει ο E.Tύπου της Νέας Δημοκρατίας , σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ με τους εταίρους. Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη «παίζοντας με τις λέξεις, η κυβέρνηση διάλεξε τελικά τη διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή, ζήτησε την επέκταση της “Κύριας Σύμβασης”, που ρητά περιλαμβάνει και το[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *