Ν. Κοτζιάς: Χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία για το Κυπριακό

Την άποψη ότι η διάσκεψη του Κραν Μοντανά για το Κυπριακό δεν ήταν ναυάγιο γιατί «για πρώτη φορά, κατά τη δική μας εκτίμηση, μετά από μια διαπραγμάτευση του Κυπριακού πάμε στην επόμενη με καλύτερες θέσεις από ότι την προηγούμενη», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων μετά την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης οικοπέδου στην Ελληνική Πολιτεία, από την Ι.Μ. Κύκκου, στην Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως «συνήθως στο Κυπριακό, κάθε διαπραγμάτευση ήταν σε συνθήκες χειρότερες από την προηγούμενη. Τώρα έχουμε πάνω στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το έχει αποδεχθεί, το έχει υιοθετήσει στη διάρκεια του Κραν Μοντανά, άρα είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι προηγουμένως, είμαστε σε δημιουργική πλεύση».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ενδείξεις προόδου, αναφορικά με το Κυπριακό, μετά και τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «οι ενδείξεις δεν υπάρχουν από μόνες τους, τις ενδείξεις θα πρέπει να τις δημιουργούμε. Σε τέτοια προβλήματα, όμως, όπως είναι το Κυπριακό, δεν αρκεί μόνο να δημιουργούμε εμείς, πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση και από τους άλλους που συμμετέχουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

«Το 2016 είχα τονίσει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για να διερευνήσουμε αν πράγματι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, γιατί δε θεωρώ παραγωγικό να πηγαίνουμε σε διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα, όπως σε δημοψηφίσματα που δεν έχουν να απαντήσουν θετικά στις προτάσεις που γίνονται. Από αυτή τη σκοπιά, ελπίζω η συζήτηση που είχαμε στη Σμύρνη με τον κ. Τσαβούσογλου, ότι θα επιδιώξουμε να δούμε αν μπορεί να υπάρχει σύγκλιση -εγώ δε λέω λύση- πριν ξεκινήσουμε τις διαδικασίες της άμεσης διαπραγμάτευσης, να υπάρξει καλύτερο πνεύμα από ότι στο παρελθόν από την άλλη πλευρά. Αλλά γι’ αυτό δεν μπορώ να σας εγγυηθώ. Εγώ μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα το παλέψουμε», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία παραχώρησης οικοπέδου για την ανέγερση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως είναι ευτυχισμένος που «χάρη στην Μονή και στη σοφία των ηγουμένων της, θα μπορέσουμε να χτίσουμε μία όμορφη Ελληνική Πρεσβεία και μία όμορφη Ελληνική κατοικία για τον Πρέσβη μας».

«Το όνειρό μας δεν είναι μόνο να δούμε μια όμορφη, λειτουργική και παραγωγική ελληνική Πρεσβεία. Το όνειρό μας είναι αυτή Πρεσβεία να είναι σε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοκρατία υπό φαρμακευτική αγωγή…

Από τον Χάρη Παυλίδη…  Η χώρα για άλλη μια φορά βρέθηκε στις πρώτες σελίδες των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Η πρώτη φορά ήταν με το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Το ενδεχόμενο της ονομασίας

Περισσότερα »

Στις 4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα ο Τζον Κέρι

Το Κυπριακό στο επίκεντρο. Ο Τζ. Κέρι συνοδεύει τον Μπάρακ Ομπάμα στην Αττάλεια της Τουρκίας στις 20 Νοεμβρίου. Στη συνάντησή του με τον Ερντογάν ο Μπάρακ Ομπάμα θα προωθήσει την επίλυση του Κυπριακού εντός της προσεχούς άνοιξης. Οριστικοποιήθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Τζον Κέρι στην[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *