Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ν. Μηταράκης: Μετά από έξι χρόνια που βασανίστηκε, η Σάμος αφήνει πίσω της το Μεταναστευτικό

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου με θέμα ημερήσιας διάταξης «την αποκάθαρση, αποκατάσταση του περιβάλλοντος και μεταβίβαση του οικοπεδικού χώρου του πρώην ΚΥΤ Σάμου στον Δήμο της Ανατολικής Σάμου με σκοπό την αξιοποίηση του από την τοπική κοινωνία» βρέθηκε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Μαζί του ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων “Ασυλο Μάνος Λογοθέτης και ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων Ευάγγελος Απόστολος Κωνσταντίνου, αλλά και ο βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.

«Η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του Μεταναστευτικού απέδωσε αυτά που υποσχεθήκαμε σε εσάς και στους πολίτες της Σάμου ότι θα αποδώσουν» ανέφερε, ξεκινώντας την παρέμβασή του ο κ. Μηταράκης, και αναφέρθηκε στους δύο στρατηγικούς στόχους που έθεσε ο ίδιος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες.

«Στη Σάμο το 2017 είχαμε 5.300 αφίξεις, το 2018 είχαμε 8.700 αφίξεις, το 2019 είχαμε 10.500 αφίξεις, το 2020 αντίθετα είχαμε 1.300 αφίξεις, μία μείωση 88%. Και φέτος στο πρώτο δεκάμηνο του 2021 είχαμε 242 αφίξεις. 242 φέτος σε σχέση με 10.545 το 2019, μείωση 98%. Την ίδια εποχή η Ιταλία έχει διπλασιασμό αφίξεων, η Βουλγαρία έχει 4πλασιασμό και η Ισπανία στα Κανάρια νησιά έχει 7πλασιασμό. “Αρα, σε καμία περίπτωση δεν είναι ο κορονοϊός αυτός που επηρέασε τις αφίξεις προς τη χώρα μας, γιατί οι αφίξεις συνολικά στην ΕΕ φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με 2020. Η χώρα μας το τελευταίο 12μηνο έχει μείωση ροών συνολικά στα νησιά μας κατά 90%» υποστήριξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστηρίζοντας ότι ο πρώτος στρατηγικός στόχος της πολιτικής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επιτυγχάνεται.

«Το Βαθύ που περπάτησα, από το ξενοδοχείο μέχρι την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, μία πόλη πολύ πιο ήσυχη, πιο ασφαλή σε σχέση με αυτά που βιώσαμε μαζί την τελευταία διετία, με αυτά που βιώσαμε τα προηγούμενα έτη» είπε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε: «Η μείωση των ροών οδήγησε σε μείωση των διαμενόντων. Στις 31/10/2019 είχαμε εδώ στην πόλη 6.200 άτομα, πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 4.200 άτομα, μία μείωση -32%. Στο τέλος Οκτωβρίου φέτος είχαμε 354, δηλαδή χρησιμοποιείται το 1/10 της νέας δομής μία μείωση -94% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019».

«Υποσχεθήκαμε μείωση ροών και το κάναμε. Υποσχεθήκαμε αποσυμφόρηση και το κάναμε. Υποσχεθήκαμε ότι ο Covid-19 δεν θα επηρεάσει τις τοπικές κοινωνίες λόγω των δομών και θέλω να σας πω ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής στη δομή, στο ΚΥΤ Βαθέος από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα στη Δομή Ζερβού και αυτό έγινε πράξη. Σας υποσχεθήκαμε ότι μόλις ανοίξει η νέα δομή θα κλείσει η παλιά και πάρα πολλοί αμφέβαλαν, έλεγαν δεν θα γίνει αυτό μας κοροϊδεύουν, θα έχουμε δύο δομές. Η δομή παραδόθηκε τον ίδιο μήνα. Τον ίδιο μήνα από την έναρξη της δομής Ζερβού, η οποία εντός τεσσάρων ημερών είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά, άρα και αυτό πραγματοποιήθηκε. Υποσχεθήκαμε ότι θα δώσουμε ανταποδοτικά στους δήμους και έχουμε δώσει συνολικά 6,9 εκατ. στον Δήμο Αν. Σάμου από το 2020 μέχρι σήμερα, 2.412.214 ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη, 1,8 εκατ. ως αποζημιώσεις και έκτακτες επιχορηγήσεις και έχουμε εντάξει 5 έργα στο Ταμείο Αλληλεγγύης συνολικού ποσού 2,6 εκατ. Θεσπίσαμε μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων για τους κατοίκους, αν και δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί ποτέ να αποζημιωθούν κάτοικοι, διότι δεν θεωρώ ότι θα ξαναέχουμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πράγματι οι περίοικοι εδώ στην πόλη από τη λειτουργία του ΚΥΤ Βαθέος» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Η δομή είναι επαρκώς μακριά από την πόλη και έχει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ωφελούμενων, του προσωπικού και της τοπικής κοινωνίας. Και μέχρι στιγμής και ελπίζω αυτό να συνεχίσει και στο μέλλον από ότι γνωρίζω δεν έχει δημιουργηθεί κανένα σημαντικό περιστατικό που να σχετίζεται με τη λειτουργία της» είπε ακόμα ο κ. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί τους δήμους βασικό σύμμαχο στο θέμα του μεταναστευτικού και στηρίζεται στους δήμους.

«Νομίζω ότι η Σάμος πλέον έχει αφήσει πίσω της το μεταναστευτικό. Αυτό φαίνεται στις ποιοτικές δημοσκοπήσεις που ρωτάμε τον κόσμο εάν θεωρούν ότι η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη απ” ότι ήξερε και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, παραδέχεται ότι το σήμερα είναι καλύτερο από το χτες. Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας εμπιστεύτηκαν σε αυτό το δύσκολο δρόμο και κάποια στιγμή το είχα πει και στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου» συνέχισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηλώνοντας βέβαιος ότι η νέα, κλειστή ελεγχόμενη δομή στη θέση Ζερβού καλύπτει και την οποιαδήποτε μελλοντική ανάγκη μπορεί να υπάρξει.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες: