Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ν.Μηταράκης: Θα πρέπει να έχουμε μία καλή  συνεργασία με την Τουρκία για την πρόληψη των μεταναστευτικών ροών (ηχητικό)

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το Συνέδριο της Βιέννης για τη μετανάστευση και για την προσχώρηση της Ελλάδας ως 19ο μέλος στο διεθνές κέντρο για την ανάπτυξη της μεταναστευτικής πολιτικής μίλησε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου Νότης Μηταράκης στην Πρωινή Ενημέρωση με τη Λία Λάππα.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων «είναι απαραίτητο να υπάρξουν ασφαλείς λύσεις για το μεταναστευτικό, το οποίο είναι περίπλοκο θέμα,  καθώς γίνονται αναφορές και από άλλα κράτη για πρωτογενείς και δευτερογενείς ροές και παράλληλα υπάρχει πιθανόν μία δύσκολη κατάσταση  για την Ευρώπη λόγω της κρίσης με το Αφγανιστάν».

Όπως είπε ο κ.Μηταράκης «η ουσία είναι να χρησιμοποιήσουμε κάθε διεθνή επαφή μας για να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει ξανά το βάρος που σήκωσε το 2015 με την μεταναστευτική κρίση μετά τα γεγονότα στη Συρία».

Σύμφωνα με τον υπουργό μετανάστευσης και ασύλου βασικό σημείο για τη χώρα μας είναι η αντιμετώπιση των πρωτογενών ροών, καθώς όπως είπε «δεν μπορεί η Ευρώπη να στηρίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές και πρέπει να έχει μεταναστευτική και ανθρωπιστική πολιτική αλλά να λειτουργεί με κανόνες».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αυτό πλέον είναι θέση της πλειοψηφίας των κρατών μελών του συμβουλίου, καθώς επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των παράτυπων δευτερογενών ροών που υπάρχουν στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων και το οποίο δημιουργεί πρόβλημα και στην Ελλάδα, διότι η επιτυχία των λαθροδιακινητών να δημιουργούν δευτερογενείς ροές τελικά αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να υπάρχουν και νέες πρωτογενείς».

Σχετικά με τις ροές που υπάρχουν στην Ελλάδα ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «έχουμε μειωμένες ροές κατά 90% σε σχέση με το 2019 και μας έχει επιτραπεί να αποσυμφορήσουμε τα κέντρα  φιλοξενίας μεταναστών. Από τις 121 δομές που είχαμε πλέον έχουμε μείνει με 35».

Όσον αφορά την κατάσταση στο Αφγανιστάν ανέφερε «ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία πίεση στα σύνορά μας προερχόμενη από εκεί, αλλά η κατάσταση θα δημιουργήσει μία ανασφάλειά, η οποία θα κρατήσει αρκετό καιρό και θα δούμε τις επιπτώσεις τα επόμενα δύο χρόνια. Το θετικό είναι ότι η ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα να συνεργαστούμε, παρέχοντας  ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν και στις γειτονικές του χώρες για να προλάβουμε τη δημιουργία μεταναστευτικών κυμάτων κάτι που δεν κάναμε ως Ευρώπη στην προηγούμενη κρίση με τη Συρία».

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Μετανάστευσης ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι «είμαστε πολύ μακριά και δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, καθώς υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις των κρατών μελών. Εμάς ως Ελλάδα υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα που απορρέουν από το σύμφωνο: το πρώτο είναι  η ανάγκη να υπάρξουν δράσεις ουσιαστικού περιορισμού του μεγέθους των μεταναστευτικών ροών και το δεύτερο να υπάρχει ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης». Όπως εκτίμησε ο κΜηταράκης δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη μέχρι τη λήξη της παρούσας προεδρίας, αναμένοντας τη νέα που θα είναι η Γαλλική.

Σχετικά με την Τουρκία ανέφερε ότι «θα πρέπει να έχουμε μία καλή  συνεργασία για την πρόληψη των μεταναστευτικών ροών και νομίζω ότι ήταν σημαντική η επικοινωνία του κ.Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο και επίσης θα βρίσκομαι και εγώ στην Τουρκία στις 2 Νοεμβρίου, καλεσμένος του τούρκου υπουργού εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία σηκώνει ένα μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης αλλά συνολικά η Ευρώπη δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης».

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,