ΠΟΕΔΗΝ: Βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους των Νοσοκομείων

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Ολονύκτια διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ το πρωί της Παρασκευής συνδικαλιστές προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Υπουργείου.

Βασικά αιτήματα του κλάδου, είναι η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των υπαλλήλων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, καθώς και η αύξηση των δαπανών για την Υγεία.

Μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1, ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρος Κετικίδης, έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

«Διαμαρτυρηθήκαμε για την συνέχιση της εξαπάτησης των εργαζομένων όσον αφορά την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ιδιαίτερα το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και οι ειδικότητες εκείνες οι οποίες στον ιδιωτικό τομέα είναι ενταγμένες στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών. Είναι φανερό ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όσον αφορά το συγκεκριμένο καθεστώς. Άλλωστε από 1/1/2017 είμαστε όλοι ενταγμένοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και θα πρέπει να έχουμε όλοι όχι μόνο ίδιες υποχρεώσεις αλλά και ίδια δικαιώματα», δήλωσε ο κ. Κετικίδης.

Όπως σημείωσε, «Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των του νοσηλευτικού και του παραϊατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στην Πρόνοια. Πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί ένα οριστικό τέλος με την ένταξη τους γιατί είναι γνωστό ότι με τις συνθήκες που εργάζονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με τα συνεχή και κυλιόμενα ωράρια, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μέχρι τα 67 τους. Είναι φύσει αδύνατον κάποιος νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές με το ίδιο σθένος που έχει σε νεότερη ηλικία».

Ο  Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε και στο θέμα της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων:

«Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και κάθε χρόνο έχουμε το κάθε πέρσι και καλύτερα. Οι ανάγκες συνεχώς μεγαλώνουν, άλλωστε έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στην προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και στα εξωτερικά ιατρεία, με αποτέλεσμα οι χαμηλοί προϋπολογισμοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας και να έχουμε τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας και πολλές φορές και αναβολές ιατρικών πράξεων λόγω της έλλειψης υλικών από την μη ύπαρξη πιστώσεων».

Ο  κ. Κετικίδης, μίλησε επίσης και για την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, περιγράφοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία με τη μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων:

«Πολύ μεγάλο θέμα είναι και το ανθρώπινο δυναμικό, όπου το μόνο που ακούμε το τελευταίο διάστημα είναι για χιλιάδες προσλήψεις, οι γνωστές τηλεπροσλήψεις του κ. Πολάκη. Οι προσλήψεις όμως είναι ελάχιστες σε σχέση με τις εξαγγελίες που έχουν κάνει οι κυβερνώντες. Βέβαια δεν κάνουμε λόγο για μόνιμο προσωπικό, που είναι ελάχιστο σε σύγκριση με τις ανάγκες που υπάρχουν, αφού έχουμε πάνω από 30.000 οργανικά κενά. Θέλουμε μόνιμο προσωπικό και όχι ανθρώπους που έρχονται με συμβάσεις εξάμηνες, οκτάμηνες ή δωδεκάμηνες και τα γνωστά προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Θέλουμε επίσης να λυθεί επιτέλους και το πρόβλημα με το επικουρικό προσωπικό. Οι συνάδελφοι αυτοί δουλεύουν επί τέσσερα συναπτά έτη, ανανεώνεται κάθε χρόνο η σύμβαση τους και είναι επιτακτική η μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μείωση της αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας στο οχτάμηνο

Μείωση του ποσοτού αδήλωτης εργασίας κατά 12,48% το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου καταγράφεται στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, σύμφωνα με την έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ». Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014. Η έκθεση αποτυπώνει τα αποτελέσματα της ελεγκτικής δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και[…]

Περισσότερα »

Η Ανταρκτική «πρασινίζει» από την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή δεν θερμαίνει απλά την Ανταρκτική αλλά θα την καταστήσει επίσης δραματικά πιο πράσινη, προκαλώντας απότομη αύξηση της ανάπτυξης των φυτών τα τελευταία 50 χρόνια. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ μελέτησαν δείγματα βρύων από την ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής και ανέλυσαν το πώς οι αυξήσεις της θερμοκρασίας[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *