Να μην χαθεί η ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Του Νίκου Παρασκευά

Δύο ελληνικής καταγωγής βουλευτές και ένας γερουσιαστής που βρίσκονται στη χώρα μας με την αμερικανική αποστολή λόγω της ΔΕΘ στην οποία φέτος τιμώμενη χώρα είναι οι Η.Π.Α., μίλησαν αποκλειστικά στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις προοπτικές που ανοίγει η φετινή ΔΕΘ στην ανάπτυξή τους.  

Ο γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης του Rhode Island, που είναι και αντιπρόεδρος της ΠΑΔΕΕ (Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού), τόνισε ότι η φετινή ΔΕΘ αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Αμερική και την Ελλάδα και την προσέλκυση επενδυτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στη χώρα μας.

Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε ο κ. Ραπτάκης, να γνωρίσουν την ελληνική πραγματικότητα μεγάλοι ξένοι επενδύτες και να διαπιστώσουν τις δυνατότητες που δίνει η Ελλάδα για την ανάπτυξη πολλών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Έτσι και οι ίδιοι θα έχουν σημαντικό όφελος γιατί θα επεκτείνουν τον επαγγελματικό τους ορίζοντα αλλά και η Ελλάδα θα έχει πολλαπλά οφέλη γιατί θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα κινηθεί η αγορά, θα τονωθεί η εθνική οικονομία.

Ο κ. Ραπτάκης είπε ακόμα ότι είναι μια σημαντική περίοδος η συγκεκριμένη για την ανάπτυξη των έλληνο-αμερικάνικων σχέσεων δεδομένου ότι μετά τις παλινωδίες της Τουρκίας, η Αμερική αναζητά ένα αξιόπιστο σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτή τη θέση μπορεί να την πάρει η Ελλάδα.   Προς την κατεύθυνση αυτή η ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές και βουλευτές, οι οποίοι αποτελούν μια μεγάλη ομάδα στην πολιτική ζωή των Η.Π.Α., εργάζονται μεθοδικά και ακατάπαυστα και κάνουν ότι μπορούν για να προωθούν τα ελληνικά θέματα σε κάθε επίπεδο.

Είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα η ύπαρξη τόσων πολλών ελληνικής καταγωγής πολιτικών στελεχών που κατέχουν επίζηλες θέσεις στον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό, κατέληξε ο κος. Ραπτάκης και αυτό είναι κάτι που δεν το έχουν αξιοποιήσει όπως θα έπρεπε όλες οι μέχρι στιγμής ελληνικές κυβερνήσεις.  Πότε όμως δεν είναι αργά…

Το έδαφος για επενδύσει στην Ελλάδα είναι πρόσφορο

Από την πλευρά της η Νικόλ Μαλλιωτάκη, βουλευτής της Ν. Υόρκης και υποψήφια μέχρι πρότινος δήμαρχος για το συγκεκριμένο δήμο που είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου τόνισε ότι είναι κόρη μεταναστών και ο πατέρας της κατάγεται από ένα μικρό χωρίο της Σητείας στην Κρήτη. Τόνισε ότι ήταν τιμή της που διεκδίκησε τη δημαρχία του μητροπολιτικού δήμου της Νέας Υόρκης και από αυτή την εμπειρία της έμαθε πάρα πολλά.

Αισθάνομαι, είπε ότι στην προεκλογική μου εκστρατεία ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο γιατί η Νέα Υόρκη είναι μια πολυπολιτισμική πόλη και μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω την κουλτούρα πολλών ανθρώπων και φυλών. Παρόλο που το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο για μας, η εμπειρία ήταν εξαιρετική. Αναφερόμενη στο ρόλο της ΠΑΔΕΕ, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, είπε, ότι είναι πολλά τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και στα οποία οι Η.Π.Α. μπορούν να βοηθήσουν.

Με την ευκαιρία της ΔΕΘ συναντηθήκαμε με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα τον κ. Pyatt, μιλήσαμε για τις καίριες υποθέσεις που απασχολούν την Ελλάδα όπως το Κυπριακό, το Αιγαίο, την οικονομική κρίση και λοιπά και διαπιστώσαμε ότι είναι πολλά τα σημεία στα οποία η Ελλάδα και οι Η.Π.Α. μπορούν να προχωρήσουν μαζί.  Μετά την κρίση, υπογράμμισε η κ. Μαλλιωτάκη, το έδαφος για την ανάπτυξη αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι πολύ πρόσφορο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο καλύτερος σύμμαχος των Η.Π.Α. είναι η Ελλάδα

Τέλος, ο Stephen Pappas,  βουλευτής του Wyoming, δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ, ότι είναι δεύτερης γενιάς έλληνο-αμερικανός και οι γονείς του τον έμαθαν ν’ αγαπά την Ελλάδα όπου βρίσκονται οι ρίζες του.

Για το λόγο αυτόν, όπως είπε, ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την ελληνική κοινότητα στο Wyoming, και αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική ακριβώς για να μπορεί να προσφέρει τόσο στους συμπολίτες του όσο και στους Έλληνες που ζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.  Ο κ. Pappas, ως απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α., μετέχει στις διμερείς επιτροπές Άμυνας Ελλάδας-Η.Π.Α. και ξεκαθάρισε ότι σήμερα ο καλύτερος σύμμαχος των Η.Π.Α. για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου είναι η Ελλάδα, γι’ αυτό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλ. Τσίπρας: Οι πέντε άξονες της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Σε πέντε άξονες θα εδράζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος. Οι πέντε άξονες: • Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με[…]

Περισσότερα »

Τα εύκολα και τα δύσκολα της τρίτης αξιολόγησης

Ξεκινάει η προετοιμασία της κυβέρνησης για την 3η αξιολόγηση, καθώς περί τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη σοβαρή κουβέντα για τον τρόπο που θα πορευτούν οι δύο

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *