ΝΑΤΟ: Συμφωνία για μηχανισμό αποτροπής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης

Το ΝΑΤΟ ανήρτησε στο site του ότι επετεύχθη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποφυγής εμπλοκής, την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020). Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα» αναφέρει η συμφωνία.

«Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης της έντασης, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφωνίας και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους»

»Η στρατιωτική αποκλιμάκωσης μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία ενός παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών».

 

tanea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Μόνο το «ναι» μπορεί να διασφαλίσει Ευρωπαϊκή προοπτική”

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν αλλά μόνο το «ναι» μπορεί να διασφαλίσει την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», ανέφερε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μήνυμα του προς τους σκεπτόμενους – όπως τους χαρακτήρισε- ψηφοφόρους του «όχι», υποστήριξε ότι η επόμενη μέρα αν επικρατήσει το «όχι», θα είναι πολύ[…]

Περισσότερα »

Eσωτερικές κόντρες των Θεσμών καθυστερούν την διαπραγμάτευση

Ένα 24ωρο μετά τη νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την αποχώρηση των τεχνοκρατών του ΔΝΤ από το τραπέζι του Brussels Group, την επιστροφή στην Ουάσινγκτον και των υψηλών τόνων δηλώσεις του εκπροσώπου του Tζέρι Ράις η κυβέρνηση απαντά κάνοντας λόγο για «εσωτερική κόντρα» μεταξύ των τριών θεσμών. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *