«Ναι» στη συλλογική λειτουργία, «όχι» στη συλλογική ηγεσία

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά, στέλνει η Φώφη Γεννηματά, διαμηνύοντας αρμοδίως ότι το «Κίνημα Αλλαγής» θα έχει συλλογική λειτουργία, αλλά όχι και συλλογική …ηγεσία. Η νομιμοποίηση που πήρε εξάλλου από τους 212.000 πολίτες που πήγαν στις κάλπες της Κεντροαριστεράς, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες σε κανέναν.
Από την άλλη, το γεγονός ότι στο πρώτο όργανο που συγκροτήθηκε, το Πολιτικό Συμβούλιο, μετέχουν υπό την προεδρία της οι επικεφαλής του Ποταμιού, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της ΔΗΜΑΡ, καθώς επίσης οι βασικοί της συνυποψήφιοι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης, δείχνει την πρόθεση της επικεφαλής να σεβαστεί τις διαφορετικές απόψεις όλων όσοι συμβάλλουν στο εγχείρημα.
Την ίδια ώρα, πάντως, απολύτως ευδιάκριτο είναι ‘φλερτ’ που έχει αναπτύξει η Φώφη Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, επιχειρώντας να συγκρατήσει υπό την ομπρέλα της Κεντροαριστεράς, το μόνο κόμμα που συνιστά ουσιαστική διεύρυνση, κυρίως όμως τον κόσμο του, που θα μπορούσε υπό συνθήκες να …λοξοκοιτάξει, μετά τον δημοσκοπικό αφανισμό του Ποταμιού, από τον οποίο πάντως πλέον γλιτώνει η Σεβαστουπόλεως, μετά την κοινή επιστολή Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, προκειμένου ο όλος χώρος να εμφανίζεται πλέον στα ευρήματά τους ως ‘Κίνημα Αλλαγής’. Πρόκειται για έναν τίτλο, που τόσο αυτός καθεαυτός, όσο και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε προκάλεσαν αντιδράσεις. Οι βασικότερες εξ αυτών ήλθαν από τη ΔΗΜΑΡ με τον πρόεδρο του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλο, μάλιστα, να αντιπροτείνει, ‘ανοίγοντας’ ίσως τον προσυνεδριακό διάλογο, τα ονόματα «Δημοκρατικό Κόμμα» ή «Προοδευτική Παράταξη».
Πέραν από το όνομα, πάντως, τα βασικά ζητήματα στον δρόμο προς το Συνέδριο του Μαρτίου (σ.σ. οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του είναι στις 16, 17 και 18 Μαρτίου) συζήτησε η Φώφη Γεννηματά με τους περισσότερους εκ των εμπλεκομένων στο εγχείρημα. Είχε άλλωστε επαφές με όλους τους συνυποψηφίους της, πλην του Γιάννη Μανιάτη, καθώς και με τους αρχηγούς κομμάτων και κινήσεων που μετέχουν στον υπό σύσταση φορέα. Είτε συζητώντας μαζί τους δια ζώσης, όπως έγινε με τους Σταύρο Θεοδωράκη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Γιάννη Ραγκούση, Απόστολο Πόντα και Κωνσταντίνο Γάτσιο, είτε τηλεφωνικά με τον Γιώργο Παπανδρέου που βρισκόταν στην Κίνα, τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Δημήτρη Τζιώτη που διεκδίκησε την ηγεσία, η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να βάλει τις βάσεις μίας καλής συνεργασίας, λίγο πριν και από την ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, τις επόμενες εβδομάδες. Και από όσα προκύπτουν από τις επαφές, αν συνεχίσει να επιζητά αυτή την καλή συνεργασία στην πράξη, θα την έχει, κάτι που εφόσον συμβεί, αποτελεί το ‘κλειδί’ για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Matrix24.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναταράξεις στο Ποτάμι μετά τις εκλογές

Αυτόνομη πορεία του Ποταμιού και έκτακτο συνέδριο ζητούν μέλη του κόμματος, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης του α’ γύρου για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα -με βάση το οποίο η Φώφη Γεννηματά κι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μονομαχήσουν στην επαναληπτική ψηφοφορία[…]

Περισσότερα »

Ηχηρή έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα…

Ηχηρή έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα στην Ευρώπη, «να ανταποκριθεί με θάρρος, συμπόνοια και γενναιοδωρία στη αντιμετώπιση της χειρότερης μεταπολεμικά ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς τείχη», απηύθυναν κατά την ιστορική κοινή επίσκεψή τους στο νησί της Λέσβου, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Ασυνόδευτα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *