Νέα παράταση για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Θέμα χρόνου η υπογραφή μιας ακόμα υπουργικής απόφασης με την οποία θα παρατείνονται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έως και το τέλος του 2019. Ποια νησιά κερδίζουν από τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018, στην εκπνοή της δεύτερης σχετικής παράτασης, υπουργική απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Κατερίνας Παπανάτσιου ήρθε να δώσει μια ακόμα εξάμηνη παράταση στο καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Η προθεσμία αυτή εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2019 και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι θέμα χρόνου η υπογραφή μιας ακόμα υπουργικής απόφασης με την οποία θα παρατείνονται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έως και το τέλος του 2019.

Τα νησιά τα οποία αναμένεται να «κερδίσουν» τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών είναι η Λέρος, η Λέσβος, η Κως , η Σάμος και η Χίος. Στο τέλος του περασμένου έτους η κυβέρνηση είχε επικαλεστεί «την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών των αυξημένων προσφυγικών ροών» στα συγκεκριμένα νησιά αλλά και «το γεγονός ότι ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των προαναφερόμενων νησιών κατά το χρονικό διάστημα από 01.12.2017 έως 30.11.2018 υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου». Με την επίκληση ανάλογων δεδομένων αναμένεται να δοθεί και η νέα παράταση.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου επρόκειτο να καταργηθούν το καλοκαίρι του 2018 όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των εκπτώσεων και αναγκάστηκε από το Eurogroup να λάβει ισοδύναμα μέτρα(το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό λίγο πάνω από 20 εκατ. ευρώ) περικόπτοντας κυρίως δαπάνες του υπουργείου Άμυνας. Τον περασμένο Δεκέμβρη οι δανειστές δεν ζήτησαν ισοδύναμα μέτρα και δεδομένης της προεκλογικής περιόδου δεν αναμένεται να εγείρουν –όχι άμεσα τουλάχιστον – τέτοιο ζήτημα.

euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ από τα εξάμηνα έντοκα

Συνολικό ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών μέσω της έκδοσης εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, με την απόδοση να παραμένει σταθερή στο 2,97% σε σχέση με τη δημοπρασία του προηγούμενου μήνα. «Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.250 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση[…]

Περισσότερα »

Που θα πάνε τα 26 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ

Μέσα στη τρέχουσα χρονιά θα προκηρυχθούν προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για ανέργους, αντιμετώπιση της φτώχειας, δημιουργία επιχειρήσεων κ.λπ. όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας την έγκριση του ελληνικού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 από την Κομισιόν. Τι είπε ο Επίτροπος Γ. Χαν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *