Νέα συμβούλια για την επιστήμη και την έρευνα

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), απέκτησε τα πρώτα εννέα «Τομεακά Επιστημονικά Συμβούλια» – ΤΕΣ τα οποία θα υποστηρίζουν εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα.

Το ΕΣΕΤΕΚ είναι το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε ζητήματα έρευνας και καινοτομίας.  Την απόφαση ενίσχυσής του έλαβε ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας (φωτογραφία).

Τα  ΤΕΣ συγκροτηθήκαν στους εξής τομείς:

Επιστημών Μηχανικών

Επιστημών Πληροφορικής

Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών

Αγροτεχνολογίας και Διατροφής

Επιστημών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Βιώσιμης Κινητικότητας

Ανθρώπινου Δυναμικού και Δεξιοτήτων

Πολιτικής Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης

Μεταφοράς Τεχνολογίας και Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Τουρισμού, Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών.

Κύριο αντικείμενο των ΤΕΣ αποτελεί η παρακολούθηση των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων στα συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία, η υποβολή σχετικών προτάσεων στο ΕΣΕΤΕΚ και η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής ‘Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ) στα συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία.

Επιπρόσθετα, τα ΤΕΣ καταθέτουν προτάσεις για σχεδιασμό εμβληματικών πρωτοβουλιών που είναι σημαντικές για την χώρα και για την αποτελεσματικότερη διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Επισημαίνεται πως οι συμμετέχοντες στα Τομεακά Επιστημονικά Συμβούλια θα προσφέρουν την γνώση και την εμπειρία τους αμισθί, ενώ η συγκρότηση των εναπομεινάντων δύο ΤΕΣ πρόκειται να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, επισημαίνει:

«Καλή αρχή στις εργασίες των ΤΕΣ. Είμαι σίγουρος πως όλα τα μέλη με τις εξειδικευμένες  γνώσεις, την άρτια επιστημονική κατάρτιση και τις εμπειρίες τους θα συμβάλλουν ουσιαστικά σε αξιόλογες εισηγήσεις προς το ΕΣΕΤΕΚ και θα βοηθήσουν στην διαμόρφωση  προτάσεων προς της Πολιτεία για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας. Καλά αποτελέσματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψυχολογία: Σε ποια σημεία μας χτυπά η θλίψη;

Οι πόνοι στα οστά και στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οφείλονται και σε κατάθλιψη. Τα κόκαλα και η σπονδυλική στήλη είναι θέση προβολής της συναισθηματικής φόρτισης και η συναισθηματική κατάσταση “καθρεφτίζεται” στα οστά ως πόνος. “Όταν ένα άτομο αποταθεί στον ορθοπαιδικό, λόγω πόνων στα οστά, και οι εξετάσεις στις οποίες[…]

Περισσότερα »

Απλοποιείται περαιτέρω η διαδικασία για τα προϊόντα οικοτεχνίας

Με τη νέα απόφαση απλοποιείται η διαδικασία αίτησης των αγροτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ). Για διευκόλυνση των αιτούντων αγροτών, το ΚΗΜΟ και το Μητρώο καταχώρισης Γαλακτοκομικών προϊόντων ιδιοπαραγωγής που διαχειρίζονται από τις ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών), ενοποιούνται σε ένα μητρώο και στο οποίο καταγράφονται[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *