Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα

Σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, μετά τη συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας με Αμερικανούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 15:34 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 5,4050 λίρες ανά δολάριο,σημειώνοντας πτώση περίπου 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Νωρίτερα, υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 5,45 λίρες ανά δολάριο.

Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της, εξαιτίας των ανησυχιών για τον έλεγχο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και, πιο πρόσφατα, για την εμβάθυνση του χάσματος μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2019 αναμένεται γύρω στο 3-4% και ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μια από τις βασικές ανησυχίες για την τουρκική οικονομία, θα μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αρμόδιος υπουργός Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, το πιο πρόσφατο σχέδιό του για την οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη CETA

Με ισχυρή πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις δύο εκθέσεις που αφορούν στη σύναψη της οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας καθώς και μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, γνωστής ως CETA. Η έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου την οποία εισηγήθηκε ο Λετονός συντηρητικός (ΕΛΚ) Άρτις Πάμπρικς εγκρίθηκε[…]

Περισσότερα »

Ντράγκι: Στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως οι αγορές ομολόγων

Το «κοσμογονικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη ανήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι. Θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Με «κριτήρια» η αγορά ελληνικών τίτλων. Το 80% του κινδύνου θα αναλαμβάνουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως ανακοίνωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *