Νέος πτωχευτικός νόμος: Ποιοι χάνουν το δικαίωμα για εξωδικαστική ρύθμιση

Οι κατηγορίες φυσικών και νομικών προσώπων που αποκλείει το άρθρο 114 του νέου πτωχευτικού από την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. Ποια αδικήματα μπλοκάρουν την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπει ο σχεδιαζόμενος νόμος.
Στο νέο πτωχευτικό νόμο θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις να προχωρούν στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών εφόσον δεν επιλέξουν την κήρυξη πτώχευσης.
Από την εξωδικαστική ρύθμιση, όμως, εξαιρούνται μια σειρά από περιπτώσεις όπως προβλέπει το άρθρο 114 του σχεδίου νόμου που συζητά αυτή την περίοδο η Αθήνα με τους δανειστές.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 114 φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών εφόσον:
– έχει υποβάλει αίτηση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου για υπαγωγή σε άλλες διαδικασίες του παρόντος κώδικα – δηλαδή στην πτωχευτική διαδικασία – εκτός εάν έχει υπάρξει έγκυρη παραίτησή του από τις εν λόγω διαδικασίες μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών
– έχει τεθεί σε εκκαθάριση.
– έχει εκδοθεί οριστική απόφαση υπαγωγής του οφειλέτη στο πτωχευτικό πλαίσιο ή έχει συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου η αίτηση υπαγωγής του στην παραπάνω διαδικασία και εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης.
– έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση το ίδιο το φυσικό πρόσωπο ή στην περίπτωση των νομικών προσώπων οι πρόεδροι ή οι διευθύνοντες σύμβουλοι ή οι διαχειριστές ή οι εταίροι ή και κάθε πρόσωπο εντεταλμένο στη διαχείριση αυτών από το νόμο, ή από ιδιωτική βούληση, ή με δικαστική απόφαση για ένα από τα ακόλουθα αδικήματα:
1. φοροδιαφυγή, εκτός αν αφορά μη απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας, φόρου κύκλου εργασιών, φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων τελών ή εισφορών ή φόρου πλοίων
2. νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, δωροληψία, λαθρεμπορία, καταδολίευση δανειστών, χρεοκοπία, ή απάτη, σε βαθμό κακουργήματος.

Στην περίπτωση της απάτης, αν ο παθών είναι το Δημόσιο ή Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, αρκεί η καταδίκη σε βαθμό πλημμελήματος.
3. Επί νομικών προσώπων, η κατά τα ανωτέρω ποινική καταδίκη των παραπάνω φυσικών προσώπων πρέπει να αφορά αξιόποινη πράξη που τελέστηκε κατά την δραστηριότητα του νομικού προσώπου το οποίο ζητεί την ένταξή του στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.

Άλλες κατηγορίες

Εκτός εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών μένουν, επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 114 οι:
• οι πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών παρόχων επενδυτικών υπηρεσιών που λειτουργούν στην Ελλάδα
• Οι Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), καθώς και οι Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), καθώς και οι διαχειριστές αυτών.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αντίθετη σε μειώσεις αναπηρικών συντάξεων

Με κατηγορηματικό τρόπο, η εθνική συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) δηλώνει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε μείωση στις αναπηρικές συντάξεις, ενώ έστειλε στη Βουλή,τροπολογία με όλες τις προτάσεις της  για το ασφαλιστικό, όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.Ιωάννης Βαρδακαστάνηςκατά την ομιλία του στην Επιτροπή στις 26 Απριλίου. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:«Σύσσωμο[…]

Περισσότερα »

Θεσσαλονίκη: Άνδρας πέθανε από ηλεκτροπληξία σε σιδηροδρομικό σταθμό

Νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από ηλεκτροπληξία, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Διαλογής, δυτικά της Θεσσαλονίκης. Η ταυτότητα του νεκρού παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη, καθώς δεν βρέθηκαν προσωπικά έγγραφα πάνω του, αλλά, σύμφωνα με την Αστυνομία, εκτιμάται ότι πρόκειται για αλλοδαπό, ηλικίας 25 με 30 ετών. Όπως έγινε γνωστό, ο άτυχος άνδρας φαίνεται ότι ανέβηκε γύρω[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *