Nord Stream-2: Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του

του Νίκου Μπαρδούνια….

Εντός χρονοδιαγραμμάτων και χωρίς… δυσάρεστες εκπλήξεις προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2, παρά τις επιμέρους φωνές για ακύρωση του έργου που έρχονται από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και Αμερικανών Γερουσιαστών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες , ήδη έχουν τοποθετηθεί, 370 χλμ. του αγωγού, ενώ πλέον οι εργασίες κατασκευής περνούν στην θαλάσσια αποκλειστική ζώνη της Φινλανδίας καθώς και σε αυτήν της Σουηδίας, όπου και αναμένεται εντός των προσεχών μηνών να τοποθετηθούν επιπλέον 510 χλμ. αγωγού.

Στις εργασίες εναπόθεσης των τμημάτων του αγωγού στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας παίρνουν μέρος δύο πλοία ειδικού σκοπού, το «Pioneering Spirit» και το «Solitaire», με συνολικό αριθμό πληρώματος 990 άτομα.

Προς το παρόν άδειες για την κατασκευή του αγωγού έχουν δώσει οι τέσσερις από τις συνολικά πέντε χώρες που θα διασχίζει ο αγωγός: Ρωσία, Φινλανδία, Σουηδία και Γερμανία, ενώ αναμένεται η άδεια και από την Δανία.

Το τελικό μήκος του αγωγού θα αγγίζει τα 1.200 χλμ. και θα έχει ικανότητα διακίνησης 55 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2020.

Από « χίλια κύματα» η κατασκευή του Nord Stream-2

Να σημειωθεί ότι το ευρωκοινοβούλιο με μη δεσμευτικό του ψήφισμα τάσσεται κατά της κατασκευής του συγκεκριμένου αγωγού φυσικού αερίου. Ωστόσο, η στάση του Βερολίνου παραμένει αμετάβλητη, σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.

Έτσι, παρά το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ενάντια στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ( παροτρύνοντας, μάλιστα, για την ακύρωση του έργου) η Γερμανία παραμένει σταθερά υπέρ της κατασκευής του.

«Η θέση της Γερμανίας παραμένει σταθερή. Ο Nord Stream 2 είναι πρώτα απ’ όλα ένα έργο οικονομικό, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει η γερμανική κυβέρνηση. Υπάρχει ωστόσο και μια πολιτική προέκταση σε αυτό το έργο», τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος

Επίσης, Φιλανδός αξιωματούχος, αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο δήλωσε ότι «ο αγωγός είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας που επηρεάζει διεθνώς ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού».

Ζωτικής σημασίας για την γερμανική βιομηχανία ο αγωγός Nord Stream 2

Η γερμανική βιομηχανία περιμένει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα ολοκληρωθεί στην ώρα του επειδή πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Γερμανία, υποστηρίζουν οι γερμανοί βιομήχανοι.

«Ελπίζουμε πως παρά τα όποια προβλήματα, ο Nord Stream 2 θα υλοποιηθεί κανονικά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί εξαρχής. Ο εν λόγω αγωγός είναι εξαιρετικής σημασίας επειδή η Γερμανία πρόκειται να αποσύρει το διαθέσιμο δυναμικό της από πυρηνικά και άνθρακα» υποστηρίζουν οι γερμανοί βιομήχανοι σημειώνοντας, όμως, ότι «η Ευρώπη χρειάζεται η διαμετακόμιση του αερίου να γίνεται όχι μόνο διαμέσου του νέου αγωγού αλλά και μέσω της Ουκρανίας.

Η επικοινωνία ανάμεσα στις ρωσικές και γερμανικές επιχειρήσεις θα βελτιωθεί αν οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γνωρίσουν σημαντικές αλλαγές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ: Θα διορθώσουμε τις εκτιμήσεις εάν αποδειχθεί ότι είναι απαισιόδοξες

Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής[…]

Περισσότερα »

“Η νέα πρόταση είναι κοντά στην πρόταση των θεσμών”

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στη μοίρα της, καθώς είναι μέλος της Ευρωομάδας και της Ευρωπαικής Ενωσης, εξέφρασε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε συνέντευξή του την Τετάρτη στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία. Ο Σελινγκ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη αλληλεγγύη, αλλά αυτό θα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *