Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νοσοκομείο Μεταξά: Είναι το μεγαλύτερο, γίνεται και το καλύτερο

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Του Νίκου Παρασκευά

Το Νοσοκομείο Μεταξά, το μεγαλύτερο Ογκολογικό νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, που βρίσκεται στον Πειραιά και γράφει την δική του ιστορία εδώ και χρόνια, μετά από μια οδυνηρή δεκαετία με μνημόνια  και πανδημίες, σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο και έχει τα φόντα, τις προοπτικές και τις δυνατότητες να γυρίσει σελίδα και να γίνει ένα από τα καλύτερα Ογκολογία κέντρα  των Βαλκανίων.

Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε ο Διοικητής του νοσοκομείου Χαράλαμπος Τουμπέκης στο Κανάλι Ένα  και στο Νίκο Παρασκευά, στην εκπομπή Λόγος και Αντίλογος που μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.
Για επιτευχθεί αυτός ο σκοπός απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή καλύπτονται, δηλαδή, πολιτική βούληση, ύπαρξη  Υποδομών και ξεκάθαροι  στόχοι.

Ήδη οι υποδομές ,σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τουμπέκης, για να προχωρήσει το νοσοκομείο  παραπέρα, έχουν γίνει. Ο κορονοιος ήταν κατάρα σίγουρα για όλους, όμως για εκείνους που αξιοποίησαν την πανδημία για να βελτιώσουν πράγματα και να δημιουργήσουν καταστάσεις που θα διευκολύνουν την είσοδό σε ανώτερα στάδια, ήταν ευλογία.

Κάπως έτσι τον εκμεταλευτηκε ο Διοικητής του Μεταξά, που με την προτροπή του Επιστημονικου Συμβουλίου εγκατέστησε αντιδραστήρα για να δίνει αμέσως αποτελέσματα μοριακών τεστ .Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να έχει αποτελέσματα μέσα σε δύο ώρες ενώ αν έστελναν τα δείγματα έξω θα χρειάζονταν δύο μέρες και με πολλαπλάσιο κόστος φυσικά.

Να σημειώσουμε ότι τέτοιον αντιδραστήρα δεν έχει κανένα νοσοκομείο της Δυτικής και Νότιας Αττικής εκτός του Αττικού. Η γρήγορη ανάγνωση των τεστ ωφέλησε τους ασθενείς γιατί δεν έχασαν ούτε μέρα από τη θεραπεία τους ,αφού για  να μπουν στο νοσοκομείο  έπρεπε να κάνουν τεστ. Αν περιμένανε μέρες για τα αποτελέσματα  σίγουρα θα έχαναν τις μισές τους θεραπείες.

Η πρώτη υποδομή λοιπόν έγινε, κάτι που δείχνει  ότι υπάρχουν αντανακλαστικά αλλά και αγωνία  να  μην πάνε πίσω οι θεραπείες των ασθενών. Για την διευκόλυνση προσωπικού και συνοδών που πρέπει να κάνουν rapid  test ,δημιουργήθηκε ειδικός αναβαθμισμένος χώρος υποδοχής στην είσοδο ενώ σχεδιάζεται η αναβάθμιση του τμήματος επειγόντως.

Παραλληλα θα ανακαινισθουν τα εξωτερικά και εσωτερικά ιατρεία και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εγκατασταση νέου υπερσυγχρονου μαγνητικού τομογραφου,κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Επισης σε λίγο θα  βελτιωθεί και η κατάσταση στις ακτινοθεραπειες με την προσθήκη ενός ακόμα τελευταίας γενιάς μηχανήματος.

Αυτά όμως είναι όσα είναι προγραμματισμενα να γίνουν η έχουν δρομολογηθεί και θα γίνουν.Γιατι πολύ περισσότερα είναι αυτά που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο. Όπως η εγκατάσταση μηχανήματος για την στερεοτακτικη βιοψία μαστού που έχει ανακουφίσει χιλιάδες γυναικες, η εγκατάσταση κύκλοτου,δηλαδή μηχανήματος που παράγει ραδιοφαρμακα τα οποία διασφαλίζουν την ακριβή διάγνωση όλων των μορφών καρκίνου  και των παθήσεων που οφείλονται σε αυτές και η δημιουργία εργαστηρίου παραγωγής οξυγόνου που εξασφαλίζει επάρκεια στο νοσοκομείο και φυσικά επιφέρει  τεράστια οικονομία αφού καταργούνται οι προμηθευτές και οι μεσάζοντες.

Εκείνο ομως που πραγματικά κάνει την διαφορά,όπως είπε ο κ.Τουμπεκης,είναι η λειτουργία από τις αρχές του 2020,του ρομποτικού συστήματος Νταβιντσι, του μοναδικού που υπαρχει σε δημόσιο νοσοκομείο  στη χώρα μας,με το οποίο γίνονται πολύπλοκα χειρουργεία με εξαιρετική ακρίβεια, αναιμακτα ,χωρίς τραυματα και τομές που σώζουν ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τους πόρους να πάνε στο εξωτερικό ή σε πανάκριβα ιδιωτικά θεραπεύτρια.
Επιπλέον για την επιστημονική υποστήριξη παραμέτρων που έχουν σχέση με την διοικητική λειτουργία του νοσοκομείου την καλυτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του και την και την βελτίωση των παραμέτρων που έχουν σχέση με την ενεργειακή του αναβάθμιση,υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η πολιτική βούληση υπαρχει και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνθήκες που όπως προαναφέραμε ικανοποιουνται ιδανικά,φαίνεται ότι η ώρα που θα γυρίσει σελίδα το Μεταξά, εφθασε.
Και αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα έχουμε στην περιοχή μας ένα, ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου  αλλά μια….ατομική βόμβα. Με ο,τι μπορεί να σημαίνει αυτό βέβαια……

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,