Novartis: Ένα εκατομμύριο ευρώ σε αναλήψεις από την εταιρία – “πλυντήριο”

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ έχει εντοπιστεί να διακινήθηκε μέσα σε επτά χρόνια, με τη συνδρομή διαφημιστικής εταιρίας, η οποία -κατά τις εισαγγελικές αρχές- αποτέλεσε “βιτρίνα” για το ξέπλυμα χρήματος των δωροδοκιών της Novartis.

Αναλήψεις που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 1.160.000 ευρώ, φαίνεται πως είχαν γίνει από τραπεζικούς λογαριασμούς της διαφημιστικής εταιρίας, υπεύθυνοι της οποίας έχουν κληθεί να παράσχουν ανώμοτες καταθέσεις ενώπιον της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis.

Η εταιρία που φέρεται να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» προμηθεύοντας -κατά τους εισαγγελικούς λειτουργούς- εικονικά τιμολόγια, φαίνεται πως είχε από το 2006 έως το 2013 διακίνησε ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με το έγγραφο που έφτασε χθες στη Βουλή για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρ. Λοβέρδου, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 14 τιμολόγια, συνολικού ύψους 50.500 ευρώ, τα οποία ωστόσο φαίνεται να είναι εικονικά. Αυτό άλλωστε, κατέθεσαν υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών, του Δήμου Αθηναίων και του Αθλητικού Ομίλου Βριλησσίων, υποστηρίζοντας πως δεν διαπιστώθηκε διαφήμιση της φαρμακευτικής εταιρίας.

Τα ευρήματα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς φαίνονται και από την κατάθεση του Κ.Σ. στις 2 Απριλίου 2018, ο οποίος φαίνεται πως ήταν το πρόσωπο που έκανε τις αναλήψεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς, και μάλιστα ορισμένες φορές χωρίς καν να έχει καν την απαραίτητη εξουσιοδότηση.

Ερώτηση: Εργαστήκατε ως μισθωτός ή συνεργαστήκατε ως εξωτερικός υπάλληλος ή με οποιαδήποτε άλλη σχέση εργασίας με τις εταιρείες του Β.Ε; (σ.σ. κατονομάζεται)

Απάντηση: Σαν υπάλληλος όχι, αλλά τον εξυπηρετούσα σε κάποιες άλλες δουλειές που μου ανέθετε, ενδεικτικά αναφέρω πως πήγαινα κατόπιν εντολής του σε τράπεζες. Για αυτές τις δουλειές δεν πληρωνόμουν, απλά έκανα εξυπηρέτηση.

Ερώτηση: Από το έτος 2006 μέχρι το έτος 2013 από τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες προκύπτει ότι μετά από εξουσιοδότηση ή χωρίς εξουσιοδότηση προβήκατε σε ανάληψη χρηματικών ποσών σε μετρητά από λογαριασμό που τηρούσε η εταιρεία συμφερόντων Β.Ε., το σύνολο των αναλήψεων ανέρχεται περίπου στο ύψος 1.160.000 €; Τι εξήγηση έχετε να δώσετε και αυτό;

Απάντηση: δεν προέβην σε καμιά παράνομη πράξη. Τα χρήματα πάντα τα παιδιά είδα στον Β.Ε. και στην σύζυγό του που ήταν συνέταιροι.

Ερώτηση: δεν σας φάνηκε περίεργο το γεγονός ότι εκείνος και η σύζυγός του δε σας είχαν δώσει εντολή να καταθέτετε τα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς;

Απάντηση: όχι, δε μου φάνηκε περίεργο, γιατί θεωρούσα πως εξυπηρετούσε ανάγκες της εταιρείας τους.
“Ψευδής καμπάνια”

Το έναυσμα για τον έλεγχο συγκεκριμένων εταιριών ξεκίνησε -όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό- από έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος λάμβανε χώρα μέσα από εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης. «Οι εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος” αναφέρεται, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως ο Κ. Φρουζής ενέκρινε τις αιτιολογίες για τις δωροδοκίες.

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας, πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011 – 2012, η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα», αναφέρει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο κ. Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κατά την οποία «η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξεως των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε την δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χάνονταν) για την Novartis. Ο Φρουζής, έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια».
News247.gr

 

Novartis: Ο σάκος του Φρουζή, ο υπάλληλος των φαρμακοβιομηχανιών και η διαμόρφωση των τιμών

Αποκαλυπτικές καταθέσεις προκύπτουν από το διαβιβαστικό της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, με το οποίο ζητείται από τη Βουλή η άρση ασυλίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, για την υπόθεση Novartis.

Οι μαρτυρικές καταθέσεις λαμβάνονται μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από του εισαγγελικούς λειτουργούς, αφού η τελευταία ελήφθη στις 4 Απριλίου του 2019, δηλαδή τέσσερις μόλις ημέρες πριν το αίτημα προς το Κοινοβούλιο. Σε αυτές γίνεται αναφορά τόσο στα έργα και τις ημέρες του υπουργείου Υγείας κατά το υπό διερεύνηση διάστημα (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012), στην προνομιακή μεταχείριση που είχε η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία, τον πραγματικό τρόπο που δίνονταν οι τιμές στα σκευάσματα, αλλά και το ρόλο του άλλοτε κραταιού άνδρα της Novartis, Κων. Φρουζή.

Ο Ν.Μ. βρίσκεται ενώπιον των εισαγγελικών αρχών στις 4 Απριλίου, επιθυμώντας να ενταχθεί στους προστατευόμενος μάρτυρες και γι’ αυτό καταθέτει μεταξύ άλλων για την εύνοια της Novartis, τη στάση που τήρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη θέση του Κων. Φρουζή. «Συχνός επισκέπτης κατά την διαδικασία αυτή και όχι μόνο ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής που κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περί χρηματικά ποσά. Από κύκλους της αγοράς (σ.σ. Κατονομάζει τουλάχιστον ένα άτομο), μου είχε μεταφερθεί πως ο κύριος Φρουζής κυκλοφορούσε με το σακίδιο και μοίραζε χρήματα. Εξ όσων γνωρίζω ο κύριος Φρουζής είχε επισκεφθεί και τον κύριο Λοβέρδο αρκετές φορές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνεργάτιδων του κυρίου Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του κυρίου Φρουζή» υποστηρίζει χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρεται και σε προνομιακή εξόφληση της Novartis Hellas από τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της στενής σχέσης που διατηρούσε ο Κωνσταντίνος Φρουζής με την αρμόδια υπάλληλο.

Παράλληλα, ο ίδιος μάρτυρας καταθέτει ότι τον Ιούνιο του 2011 κλήθηκε από την ΕΤΦ να υπολογίσει τις τιμές των φαρμάκων με διαφορετικά σενάρια. «Από τον υπολογισμό προέκυπτε μία διαφορά της τάξεως των 65 εκατομμυρίων € μεταξύ του σεναρίου που προβλεπόταν από το νόμο και του σεναρίου που τελικά επελέγη με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε, αν θυμάμαι καλά, ο κύριος Λοβέρδος. Ενθυμούμαι επίσης ότι έλαβε χώρα τηλεφώνημα από το γραφείο νομικού συμβούλου του κυρίου Λοβέρδου προς τον υπάλληλο της υπηρεσίας ώστε να παγώσει έκδοση του δελτίου έως ότου επιβεβαιωθεί η δημοσιονομική επιβάρυνση. Αργότερα με νέο τηλεφώνημα δόθηκε επιβεβαίωση για την έκδοση του δελτίου. Μεταξύ των φαρμάκων που ευνοήθηκαν ήταν το Diovan της Novartis Hellas, η οποία ήταν η κύρια ευνοημένη συνολικά εκ των εταιρειών».

Αντίστοιχα, όπως λέει, τον Αύγουστο του 2011 δόθηκε τιμή στο νέο φάρμακο της Novartis Hellas, Gilenya, «υψηλότερη και στρογγυλοποιημένη σε επίπεδο δεκάδος από την τιμή που προέκυπτε από την σάρωση, κατά περίπου 180 €. Το προϊόν αυτό δεν ήταν στη λίστα φαρμάκων προς τιμολόγηση που είχε αποστείλει ο ΕΟΦ. Το ίδιο επαναλήφθηκε τον Απρίλιο του 2012 με μείωση μόλις 10 € για το ίδιο φάρμακο καθώς και για το Tasigna, ενώ η μείωση που θα έπρεπε να γίνει για το πρώτο με βάση την σάρωση ήταν ομοίως περίπου 180 €. Όταν επεσήμανα πως πρέπει ήταν χαμηλότερες τιμές, μου απαντήθηκε πως το φάρμακο τιμολογήθηκε ως ορφανό χωρίς όμως εξ΄όσων γνωρίζω να έχει λάβει την αντίστοιχη ένδειξη. Επιπλέον θέλω να τονίσω πως ούτε από την σάρωση προέκυπτε η ένδειξη αυτή (ορφανό) σε άλλες χώρες».

Ο «υπάλληλος των φαρμακοβιομηχανιών»

Το επίμαχο πρόσωπο έχει αναφερθεί σε κατάθεσή του, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, από άλλο μάρτυρα ο οποίος και τον χαρακτήρισε ως «υπάλληλος των φαρμακοβιομηχανιών, δεν πληρωνόταν από το υπουργείο». Όπως επισημαίνει ο μάρτυρας αυτός καταθέτοντας στις 18 Μαρτίου του 2019, ο Ν.Μ. ήταν εκείνο που προετοίμαζε τις τιμές των φαρμάκων για τις αρμόδιες επιτροπές: «Θέλω να διευκρινίσω πως η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων την περίοδο εκείνη γινόταν ως εξής: αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει η επιτροπή δεν γινόταν. Η επιτροπή δεν ασχολήθηκε ποτέ με το πρακτικό θέμα να αναζητήσει τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. Στην επιτροπή πάντα ερχόταν κάποιο χαρτί με τις τιμές την τελευταία στιγμή. Τις τιμές τις προετοίμαζε πρόσωπο με τα στοιχεία Ν.Μ. (Σ.σ. Κατονομάζεται), ο οποίος ήταν υπάλληλος των φαρμακοβιομηχανιών, δεν πληρωνόταν από το υπουργείο. Αυτό που σας περιγράφω τώρα ήταν μια γενικευμένη κατάσταση την οποία θέλω να εκθέσω. Στην πράξη δηλαδή δε γινόταν ποτέ αναζήτηση των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης».

Σύμφωνα μάλιστα με το μάρτυρα, διαχρονικά οι τιμές διαμορφώνονταν με εξωθεσμικά κριτήρια, καθώς «υπήρχε ασάφεια στην συλλογή των σχετικών στοιχείων στην διαμόρφωση της τιμής λόγω του ότι ο όρος τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης δεν ήταν δυνατόν να οριστεί». Υπογραμμίζει δε, πως ουσιαστική επίβλεψη δεν υπήρχε. Ο Ν.Μ. προετοίμαζε -κατά το μάρτυρα- τις τιμές λαμβάνοντας υπόψη του τα αιτήματα των φαρμακευτικών εταιρειών τα οποία διατυπώνονταν με τρεις τρόπους: 1. απευθείας από τις εταιρείες, 2. από τις εταιρείες μέσω του υπουργού και 3. από τις εταιρείες μέσω της προέδρου της ΕΤΦ.

News247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνελήφθησαν δύο άτομα που λήστευαν πεζούς στην Πανεπιστημιούπολη

Δύο άνδρες, ηλικίας 34 και 36 ετών, συνελήφθησαν, στην περιοχή του Ζωγράφου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καισαριανής, κατηγορούμενοι για ληστείες σε βάρος πεζών στην Πανεπιστημιούπολη. Σύμφωνα με την αστυνομία και όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από έξαρση ληστειών σε βάρος πολιτών, οι οποίοι περπατούσαν στην Πανεπιστημιούπολη, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για τον εντοπισμό[…]

Περισσότερα »

Φίλης: Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι άψογες και αδιάβλητες

«Τα παιδιά να είναι ήσυχα ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Πολιτεία έχει διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων». Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει των πανελλήνιων εξετάσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα είναι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *