Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Δημήτρης Βίτσας στο Κανάλι Ένα για εμβολιασμούς, εξοπλιστικά – Τουρκία και μεταναστευτικό

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα χαρτιά του για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας άνοιξε, μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90.4 και την εκπομπή «Προπαντός ψυχραιμία», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δημήτρης Βίτσας.

Για τον ίδιο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να είναι αναγκαία συνθήκη για την καταπολέμηση της πανδημίας. Με τα δικά του λόγια: να αποτελεί «κοινή πεποίθηση» για το υγειονομικό μέτωπο. Εντούτοις, διαφωνεί με τις απολύσεις σε όσους δεν εμβολιάζονται, αντιπροτείνοντας την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων πρωτοκόλλων και την εξεύρεση εναλλακτικών οδών.

Στα άλλα μέτωπα.

Ως υφυπουργός Άμυνας την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας, ο κος. Βίτσας κλήθηκε να σχολιάσει, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο και την εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για άνοιγμα τμήματος της Αμμοχώστου, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, ανήγαγε την επίλυση του κυπριακού σε καταλύτη για την διευθέτηση των επιμέρους διαφορών μας με τη γείτονα. Τόνισε επίσης πως ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν επιδιώκει να απειλήσει στην πράξη την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας αλλά, μέσω των υψηλών τόνων και της «πολεμικής» στην οποία κατά καιρούς επιδίδεται, να εξασφαλίσει έναν κυρίαρχο περιφερειακό ρόλο και μια θέση στο τραπέζι των εκάστοτε διαπραγματεύσεων.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα 18 γαλλικής προέλευσης αεροσκάφη, που θα εντάξει στο δυναμικό της η Πολεμική Αεροπορία. Επ’ αφορμή της σημερινής παράδοσης του πρώτου Rafale, ο κος. Βίτσας τόνισε ότι η συγκεκριμένη προσθήκη αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για την Π.Α όμως, όπως είπε, «από μόνα τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα». Γενικεύοντας το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο πρώην υπουργός είπε πως όταν αμφότερες οι αντιμαχόμενες πλευρές μπαίνουν στη λογική της αγοράς όπλων, στο πλαίσιο της προβολής ισχύος, οδηγούνται σε αυτό που ονομάζουμε «ατυχές συμβάν».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επέρριψε ευθύνες στη σημερινή Κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και την αδιαφορία του για τη δημιουργία ενός αρραγούς πολιτικού μετώπου, ενάντια στις προκλήσεις της Τουρκίας. «Θέλει να δείξει ότι διαχειρίζεται μόνος του και με επάρκεια το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βίτσας για τον Πρωθυπουργό. Πρότεινε, μάλιστα, ο κάθε πολιτικός αρχηγός να απευθυνθεί για στήριξη στον εκάστοτε ομοϊδεάτη του, σε Ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.

Ο Δημήτρης Βίτσας
Ο Δημήτρης Βίτσας στο Κανάλι Ένα

Το μεταναστευτικό.

Οι αθρόες προσφυγικές ροές του πρόσφατου παρελθόντος και η σημερινή κατάσταση στα νησιά βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα της συζήτησης. Ο πρώην διαχειριστής αυτού του χαρτοφυλακίου και σημερινός καλεσμένος της εκπομπής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αποκαλύπτει πόσοι πραγματικά διαμένουν σήμερα στα νησιά, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για τη διαχρονική άσκηση της πολιτικής της στο ζήτημα. Ανέδειξε, ταυτόχρονα, τα «κακώς κείμενα» των άλλων κρατών, μεταξύ τους και η Τουρκία με την περσινή επίθεση στον Έβρο, υποστηρίζοντας ότι αυτά δεν συνεργάζονται πάντοτε σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις όσων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε από τις αρμόδιες Αρχές.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κος. Βίτσας στάθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η αυτοκριτική για τα έργα και τις ημέρες του θα διευρυνθεί όσο πλησιάζει το συνέδριο. Παραδέχθηκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αρθρώσει πολιτικό λόγο για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους. Έτσι θα αυξήσει και τα ποσοστά του. Όσον δε αφορά για την πιθανότητα συμπόρευσης με άλλα κόμματα της αριστεράς, ο κος. Βίτσας εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ενάντια στο κυβερνόν κόμμα, έστω και αν αυτό είναι υπό τη μορφή της απλής συμπόρευσης προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επιμέλεια κειμένου, φωτογραφίες: Συμεών Πεϊμανίδης.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, , , , , , , ,