Ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας στις σημαντικότερες ανακαλύψεις για το 2018

Ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας τον περασμένο Νοέμβριο «φιγουράρει» μεταξύ των 15 σημαντικότερων ανακαλύψεων για το 2018, σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης ARTSY.

Το ARTSY ειδικεύεται σε θέματα τέχνης, ωστόσο, δείχνει να εκτιμά τις αρχαιολογικές ειδήσεις καθώς, εκτός από τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας, της πόλης που σύμφωνα με το μύθο ανέθρεψε τον Οιδίποδα, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι ανακαλύψεις στην Πομπηία, στην Αίγυπτο και στη νεκρόπολη των Μάγια στη Γουατεμάλα, αλλά και το πλέον «άθικτο» ναυάγιο στον κόσμο, δηλαδή, του ελληνικού πλοίου, ηλικίας τουλάχιστον 2.400 ετών, που βρέθηκε στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας.

Στην αρχαία Τενέα εντοπίστηκαν και ανασκάφτηκαν το 2018 τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα, τα οποία αποτελούν πλέον αποδείξεις για τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης, η ύπαρξη της οποίας ήταν γνωστή μόνον μέσα από ιστορικές πηγές και επιγραμματικές μαρτυρίες παλαιότερων και σύγχρονων μελετητών. Όπως είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Έλενα Κόρκα, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Αρχαίας Τενέας, «το κομμάτι το οποίο εμείς σκάβουμε αυτή τη στιγμή, δηλαδή, τα οικιστικά, εντοπίζονται στα ελληνιστικά και στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν είχε μια τεράστια ευμάρεια η πόλη αυτή, η οποία είχε αρχίσει να διεκδικεί την ανεξαρτησία της […] Και μόνο ο μύθος ότι ο Αγαμέμνονας εγκατέστησε εκεί τους Τρώες ή τους κατοίκους της Τενέδου, όλα αυτά δείχνουν τη σημασία της πόλης».

Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας συμπεριλήφθηκε στα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 και από τον ιστότοπο του δικτύου History στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λεύκωμα: “Audrey: The 50s” από τον David Wills

Του Παναγιώτη Φύτρα… Όσοι και όσες αγαπάτε την υπέροχη Audrey Hepburn, σας  έχω ευχάριστα: Κυκλοφόρησε ένας θεματικός τόμος για την μεγάλη σταρ και τα “πρόσωπά της” στην δεκαετία του 50, με αυτόν τον τίτλο: “Audreythe 50s”,  από τον ιστορικό κινηματογράφου david Wills. Το λεύκωμα παρουσιάζει μοναδικές φωτογραφίες της και πορτραίτα της από[…]

Περισσότερα »

Η Πολιτιστική Ατζέντα

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου…… Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Αθηνών με πρόγραμμα που περιλαμβάνει θέατρο, χορό και μουσική πρωτοβουλίας του Γιώργου Λούκου. Συμμετέχουν μεγάλοι καλλιτέχνες από την Σιλβί Γκιλέμ (αύριο και μεθαύριο στο Ηρώδειο) και τον Οστερμάιερ, μέχρι την Μαγκί Μαρέν και τον Κοστελούτσι. Στις 3 Ιουλίου αρχίζουν και οι παραστάσεις και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *