Ο φορο-σχεδιασμός έως τον Σεπτέμβριο

Τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό στο πεδίο της φορολογίας ολοκληρώνει τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο. Η φορολογική πολιτική αναμένεται να παραμείνει στα στενά πλαίσια που της δημιουργεί η οικονομική κρίση του κορονοϊού και οι φορολογούμενοι θα πρέπει, υπό προϋποθέσεις, να περιμένουν συνέχιση παρεμβάσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί, αλλά και εμπλουτισμό τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο με βάση το οποίο κινείται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έναρξη μερικής ομαλοποίησης της κατάστασης λόγω του κορονοϊού από τα μέσα Μαϊου. Πρόκειται, ωστόσο, για σενάριο που εξαρτάται από πολλές αβεβαιότητες που έχουν να κάνουν με το υγειονομικό σκέλος της κρίσης αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει έναρξη μικρής αλλά σταδιακής απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν, ωστόσο, ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και τον Μάιο με μέτρα, όπως είναι η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και του Μαΐου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, με παράλληλη παροχή έκπτωσης για την εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεων βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, ότι εντός του Απριλίου και κατά πάσα πιθανότητα στο δεύτερο μισό θα ανοίξει η εφαρμογή στο taxis για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Με το άνοιγμα της εφαρμογής αναμένεται να υποβληθούν μαζικά κυρίως δηλώσεις που οδηγούν σε πιστωτικό αποτέλεσμα, δηλαδή επιστροφή φόρου. Εντός του Μαΐου σχεδιάζεται να δοθούν οι πρώτες επιστροφές φόρου προκειμένου να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά και την οικονομία γενικότερα.

Αν και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου, θεωρείται δεδομένο ότι θα παραταθεί έως και τις 31 Ιουλίου. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, και πρόταση για έναρξη πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος, αντί για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο.

Τον Αύγουστο λήγουν και οι φορολογικές οφειλές Μαρτίου και Απριλίου που ανεστάλησαν  λόγω της κρίσης. Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ειδική ρύθμιση για την αποπληρωμή των σχετικών οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις που προβλέπεται σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, έχει ξεκαθαριστεί ότι θα υπολογιστεί φέτος με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες καθώς η διαδικασία για την επικαιροποίησή τους έχει ήδη παγώσει.

Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΤΕπ: Σήμερα το «πράσινο φως» για δάνεια 200 δισ. ευρώ

Μετά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE (συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ) και την πιστωτική γραμμή του ESM (240 δισ. ευρώ), από τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή και το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Πρόκειται για τον τρίτο και τελευταίο πυλώνα του πακέτου των μέτρων συνολικού ύψους 540[…]

Περισσότερα »

Μέχρι τις 30 Απριλίου η δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού

Την τρίτη κατά σειρά παράταση έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, προκειμένου να δηλώσουν στην εφορία τον επαγγελματικό τους λογαριασμό. Αν και η προθεσμία εξέπνεε χθες, μετά τη δεύτερη παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών (η κανονική προθεσμία έληξε στις 15/1), πλέον η καταληκτική ημερομηνία μεταφέρθηκε για τις 30 Απριλίου. Από την 1η Μαΐου και μετά η ΑΑΔΕ θα επιβάλλει πρόστιμα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *