Ο γνωστός εκδότης Θάνος Ψυχογιός στην εκπομπή “Λόγω Γραφής”

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Από τους μεγαλύτερους και πιο ισχυρούς έλληνες εκδότες, ο Θάνος Ψυχογιός φιλοξενούμενος στο στούντιο του Καναλιού Ένα στην εκπομπή “Λόγω Γραφής” (κάθε Τρίτη 5-7μμ με την Κατερίνα Παπαγεωργίου) αναφέρθηκε στη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα και βέβαια στη δημιουργία του γνωστού εκδοτικού οίκου, που φέτος συμπληρώνει σαράντα ολόκληρα χρόνια από την ημέρα της ίδρυσης του!

 Συγκεκριμένα, τα σαράντα χρόνια των εκδόσεων “Ψυχογιός,” γιορτάστηκαν με συγκίνηση και χαμόγελα χθες, με φίλους και γνωστούς να δίνουν τις πιο θερμές ευχές για τις επόμενες δεκαετίες, στον Θάνο Ψυχογιό και στην σύζυγο του, όπως και στα τρία τους παιδιά Πένυ, Νίκο και Χάρη που εργάζονται με ζήλο εδώ και χρόνια στον εκδοτικό οίκο που στις μέρες μας, εκδίδει πλέον 300 τίτλους τον χρόνο!

Ένα ταξίδι σαράντα ολόκληρων χρόνων

Με απλότητα, εγκαρδιότητα και ειλικρίνεια, ο Θάνος Ψυχογιός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην δημιουργία πριν σαράντα χρόνια, του εκδοτικού οίκου, “Ψυχογιός” όπως και σε όσα είχαν προηγηθεί στη ζωή του. Δεν δίστασε πέρα από την αναφορά στις μεγάλες επαγγελματικές του επιτυχίες κατα τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών δεκαετιών, να αναφερθεί και στα ιδιαίτερα δύσκολα παιδικά του χρόνια, στην Αγία Παρασκευή Φθιώτιδος, όπου έχει γεννηθεί μεγαλώνοντας με το όνειρο της θεοσεβούμενης μητέρας του να γίνει… κληρικός!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι εκμυστηρεύσεις του γύρω από τα χρόνια των σπουδών του, όπου για την επιβίωση εργαζόταν παράλληλα ως πλασιέ βιβλίων πουλώντας εγκυκλοπαίδειες και μυθιστορήματα από πόρτα σε πόρτα!

Πλασιέ βιβλίων από πόρτα σε πόρτα

“Τελειώνοντας την Θεολογική Σχολή” διευκρίνισε ο κ.Ψυχογιός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ”  συνέχισα τις σπουδές μου στη Φιλοσοφική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κάνοντας παράλληλα για την επιβίωση διάφορες δουλειές, μία από αυτές ήταν και του πλασιέ βιβλίων. Να τονίσω, πως από έφηβος αγαπούσα πολύ το διάβασμα και είχα την τύχη στο οικοτροφείο όπου για χρόνια για λόγους επιβίωσης ήμουν εσωτερικός, να υπάρχει μια μεγάλη και ενημερωμένη βιβλιοθήκη. Κάνοντας τον πλασιέ, η αγάπη μου για το βιβλίο επανήλθε.

Σιγά σιγά κατάφερα ν΄ανοίξω το 1972 ένα γραφειάκι με την αδερφή μου να προωθεί βιβλία και μ΄ εμένα να κρατάω τη διαχείριση. Πουλούσαμε με δόσεις κι ο κόσμος ανταποκρινόταν. Χιλιάδες τέτοια γραφεία είχαν ανοίξει τότε. Εποχή που πολλοί από την επαρχία έρχονταν για μια καλύτερη ζωή, στην Αθήνα όπου οι μονοκατοικίες έδιναν τότε τη θέση τους σε εξαώροφες και οκταόροφες πολυκατοικίες! Το πρώτο έπιπλο που έμπαινε τότε στα διαμερίσματα ήταν το σκρίνιο διακοσμημένο συνήθως με …βιβλία!

Τόνους βιβλίων πουλούσαμε, εγκυκλοπαίδειες, ιστορικά, σειρές! Μερικοί πελάτες ζητούσαν μάλιστα βιβλία στο χρώμα του σκρίνιου που “δέσποζε” στο σαλόνι τους!

“Φέρτε μας” μου έλεγαν “μια σειρά βιβλίων σε πράσινο χρώμα!” Εκείνη την εποχή που είχα ήδη αποφασίσει να ασχοληθώ σοβαρά με το βιβλίο, ένα πράγμα με απασχολούσε. Τι εκδότης θα γίνω.

 “Να εκδώσω σειρές” αναρωτιόμουν “η μεμονωμένα βιβλία που θα τα πουλούσαν σε βιβλιοπωλεία;”

Ο Χάρυ Πότερ, το Άρωμα και το… Μαντολίνο

Το ότι σε κάθε αρχή, υπάρχει και μια δύναμη δικαιώθηκε στην περίπτωση του Θάνου Ψυχογιού, που ξεκίνησε τον γνωστό εκδοτικό οίκο το 1979, τυπώνοντας με την παρότρυνση της συζύγου του τέσσερα παιδικά μυθιστορήματα βραβευμένων ξένων συγγραφέων. Η απήχηση τους ήταν μεγάλη, η επιτυχία όμως ήρθε σαρωτική με τα επόμενα βιβλία:

Χάρι Πότερ, της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ που ο ίδιος επέλεξε πριν ακόμα το βιβλίο γίνει παγκόσμια επιτυχία βρίσκοντας πως είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά παιδικά μυθιστορήματα.

 “Το Άρωμα” του Πάτρικ Ζίσκιντ, ο Θάνος Ψυχογιός αποφάσισε να αγοράσει τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου αφού είχε διαβάσει ένα σχετικό άρθρο στον ξένο Τύπο.

“Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι” του Λουι ντε Μπερνιέρ που όπως και τα προηγούμενα βιβλία γρήγορα μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με Νίκολας Κέητζ και Πενελοπε Κρουζ.(1991).

Από τις πρώτες επιτυχίες του εκδοτικού οίκου, που γρήγορα έγιναν παγκόσμια μπεστ σέλερ, είναι επίσης το μυθιστόρημα “Ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων” της τότε 30χρονης ινδής Αρουντάτι Ροι, βιβλίο που είχε τιμηθεί το 1997 με το βραβείο Βooker και που μόλις φέτος μετά από τόσα πολλά χρόνια κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο της “Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας” επίσης απο τις εκδόσεις “Ψυχογιός”.

Καλή Οργάνωση, Ομαδικό πνεύμα

Η καλή οργάνωση και το ομαδικό πνεύμα είναι σύμφωνα με τον κ. Ψυχογιό το μυστικό της μακροχρόνιας επιτυχίας του εκδοτικού του οίκου, αν εξαιρέσεις βέβαια και την μεγάλη αγάπη που ο ίδιος έχει μια ολόκληρη ζωή για το βιβλίο.

Στις προτιμήσεις του είναι τα ιστορικά βιβλία και οι βιογραφίες, αυτόν τον καιρό έχει γοητευτεί από τις βιογραφίες των Ελον Μάσκ, Αινστάιν και Λεονάρντο Ντα Βίτσι.

Εννοείται πως συζητήσαμε για πολλά από τα μυθιστορήματα και γενικότερα τις φετινές εκδόσεις του εκδοτικού οίκου “Ψυχογιός”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε με θέρμη σε έλληνες συγγραφείς του, ανάμεσα τους η Λένα Μαντά έχει τεράστια επιτυχία και στο εξωτερικό και βέβαια σε ξένους που τα βιβλία τους κυκλοφορούν στα ελληνικά από τον “Ψυχογιό”.

 Ιδιαίτερη αδυναμία του, οι νομπελίστες λογοτέχνες Καζούο Ισιγκούρο (“Τα απομεινάρια μιας μέρας”, Αχνή Θέα των λόφων” “Μην μ΄αφήσεις ποτέ”) και Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. (Οι Δύστυχες πουτάνες της ζωής μου, Εκατό χρόνια μοναξιάς κ.α.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το “1984” του Τζωρτζ Οργουελ… στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου (φωτό)

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Ένα έργο που όλοι σχεδόν έχουμε διαβάσει, το προφητικό και εφιαλτικό μυθιστόρημα “1984” που έγραψε ο Τζωρτζ Οργουελ, τον καιρό που ήταν δημοσιογράφος στο BBC, ταξιδεύοντας μας μπροστά από την εποχή μας, ανεβαίνει από σήμερα στο “Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου” σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου με τον Αργύρη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *