Ο Ιερός Ναός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Καστέλλας

Επί του λόφου της Καστέλλας στον Πειραιά, μεταξύ του μικρολίμανου και της Ζέας (Πασαλιμάνι), και στη συμβολή των οδών, Σωτήρος Διός, Μινυών, Λόντου, Θρασυβούλου, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ και Λόυδ Τζωρτζ, βρίσκεται ὁ ιερός ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Η διαθήκη του Σταύρου Σπυρόπουλου

Ο ιερός ναός αφιερώθηκε στο Τίμιο Σταυρό, σύμφωνα με την ευλαβή απαίτηση του αειμνήστου Σταύρου Σπυροπούλου, διαθέτου τεσσάρων οικοπέδων εκ δωρεάς στον Πειραιά για την ανέγερση του ιερού ναού με διαθήκη του το 1917.

Ο δωρητής όρισε τον Δήμο Πειραιά ως διαχειριστή και εκτελεστή της διαθήκης, από δε την εκμετάλλευση η την εκποίηση αυτών των οικοπέδων, επιθυμούσε να κτιστεί ο εν λόγω ιερός ναός ΕΠ’ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, και επί πλέον ο δωρητής στη διαθήκη του όριζε ρητώς και απαιτούσε, όπως ο Δήμος, ως εκτελεστής της διαθήκης, να μη ξοδέψει ούτε ένα μονόλεπτο από την αξία της δωρεάς παρά μόνο για τον σκοπό της ανεγέρσεως ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού.

Το 1922 ακολούθησε η μικρασιατική καταστροφή με πολλούς πρόσφυγες οι οποίοι κατέφυγαν στη περιοχή, ενώ μετά δέκα οκτώ χρόνια ακολουθεί ο πόλεμος του 1940. Οι όροι της διαθήκης δεν εξετελέσθησαν, αλλά εκκρεμούν ακόμη μέχρι και σήμερα, διότι εν αντιθέσει με τα οριζόμενα υπό του δωρητού, ο εκτελεστής της διαθήκης δεν διέθεσε ποτέ ούτε ένα μονόλεπτο για τον σκοπό της ανεγέρσεως του ιερού Ναού, όπως όριζε η διαθήκη, παρά το γεγονός ότι ήταν και παραμένει εγγυητής και εκτελεστής αυτής.

Από την παράγκα στον σημερινό Ιερό Ναό

Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου κατασκευάζεται η ξύλινη παράγκα που εξυπηρετεί τις θρησκευτικές και λειτουργικές ανάγκες του εμπερίστατου από την κατοχή λαού απαλύνοντας τον πόνο του. Η παράγκα υφίσταται μέχρι το 1991.

Το αυτό έτος επί αρχιερατείας του πρώην Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Καλλινίκου και με τον οβολό του πιστού λαού, αρχίζει η εκσκαφή και ανέγερση του νέου ιερού ναού, σε σχέδια του αρχιτέκτονα-μηχανικού Γεωργίου Αλιφραγκή και κατασκευαστή τον Μάρκο Καπετανάκη, ενώ η ξύλινη παράγκα κατεδαφίζεται για το σκοπό αυτό, και αντικαθίσταται παραπλεύρως από λυόμενη κατασκευή, μέχρι ο νέος ναός να καταστεί κατάλληλος ώστε να στεγάσει τις λειτουργικές ανάγκες των ενοριτών.

Εν συνεχεία κτίζεται ο υπόγειος χώρος, όπου βρίσκεται σήμερα το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου και το πνευματικό κέντρο του ιερού ναού, όπου γίνονται οι πνευματικές συνάξεις και συνεστιάσεις και άλλες εκδηλώσεις της ενορίας. Ακολουθεί ο επίγειος ναός, σε ρυθμό μονόκλιτης βασιλικής, ο οποίος αφιερώνεται στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, που είναι και ο πολυπόθητος σκοπός όλης της προσπάθειας των ενοριτών όλων αυτών των δεκαετιών, και μάλιστα με έξοδα και δαπάνες, όχι της παρακρατηθείσης περιουσίας του διαθέτου υπό του εκτελεστού, αλλά από Πειραιώτες πιστούς, το δε 1995 εγκαινιάζεται υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ. Καλλινίκου, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αγιογραφείται με ωραιότατη θεματολογία και τεχνοτροπία υπό του αγιογράφου Κωνσταντίνου Πανταζή.

Η αποπεράτωση

Ο ιερός ναός με τη χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, κατανικώντας τα εμπόδια των ορατών και αοράτων δυνάμεων, προχωρεί προς την αποπεράτωσή του και το τέλος της περιπέτειάς του, πάντα με τη καθοδήγηση και την ποικιλότροπη ενίσχυση και συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ.

Εσχάτως ανεγέρθησαν το νοτιοανατολικό και το βορειοδυτικό τμήμα του ιερού ναού, το κωδωνοστάσιο, τα προπύλαια και οι πλαϊνές πύλες, επίσης έχουν γίνει οι ορθομαρμαρώσεις και οι εξωτερικές διακοσμήσεις του ιερού ναού, ενώ βαίνει προς την τελείωσή της και η εξωτερική μαρμάρινη επένδυση του ναού εξ αρίστης ποιότητος μαρμάρου, μερικώς δε αποκατεστάθη η πρόσβαση και η στατικότητα της υπάρχουσας Κρύπτης.

Στην ανοικοδόμηση του ναού συνετέλεσε ο μόχθος, η φιλοτιμία και η ανιδιοτέλεια των υπηρετούντων αόκνως σ’ αυτόν ευσεβών ιερέων, αλλά και επιτρόπων και κυριών διαφόρων επιτροπών, οι οποίοι επί έτη με εράνους καταπονούμενοι και «εν μέσω οικονομικής κρίσεως» αναλισκόμενοι, απέδωσαν στους ενορίτες έναν αξιοπρεπή, λειτουργικό και κατανυκτικό ιερό ναό προς δόξα και λατρεία του Τριαδικού Θεού.

Οι τιμητικές ημέρες

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις διά των οποίων τιμάται ο ιερός ναός είναι η περίοδος των Παρακλήσεων από 1ης έως 14ης Σεπτεμβρίου τελούμενες καθ’ εκάστην προς τον Τίμιον και Ζωοποιόν Σταυρόν, με αποκορύφωμα την πανήγυριν της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ως και η «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως».

Επίσης «η Εύρεσις του Τιμίου σταυρού» την 6ην Μαρτίου (αγρυπνία), «η Πρόοδος του Τιμίου Σταυρού» την 1ην Αυγούστου, «το εν ουρανώ φανέν σημείο του Τιμίου Σταυρού» την 7ην Μαΐου, και η εορτή του Αγίου Νεκταρίου την 9ην Νοεμβρίου, λόγω του ομωνύμου στον ιερό ναό παρεκκλησίου.

Εντός της ενορίας του Τιμίου Σταυρού παραλιακά βρίσκεται και το γραφικό παρεκκλήσι επ’ ονόματι της Αγίας Αικατερίνης.

 

imp.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η “κληρονομιά” του Ερνέστου Τσίλερ στον Πειραιά

Του Στέφανου Μίλεση¤… Ο Τσίλερ (ή και Τσίλλερ) έρχεται το 1860 στην Αθήνα προκειμένου να εργασθεί ως εκτελεστής μηχανικός, σε σχέδια που είχε συντάξει ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν, που αφορούσαν την κατασκευή της Ακαδημίας στην Αθήνα. Επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα, αναβάλλοντας το ταξίδι του για την Πετρούπολη, καθώς είχε κερδίσει έναν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *