Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η είσοδος αλλοδαπών στην Ελλάδα

του Θoδωρή Ασβεστόπουλου

Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας (1828-1831), για να οργανώσει εκ του μηδενός το ανεξάρτητο κράτος που μόλις είχε απελευθερωθεί, μεταξύ άλλων έλαβε και αστυνομικά μέτρα για την ασφάλεια της χώρας.

Κανένας δεν μπορούσε να εισέλθει στο ελληνικό κράτος χωρίς να φέρει διαβατήριο. Μάλιστα ο αλλοδαπός που εισερχόταν στην χώρα έπρεπε, πέραν του διαβατηρίου, να δηλώνει στην αστυνομία ότι θα υπάκουε τους νόμους του κράτους και ότι είχε την δυνατότητα να πορίζεται προς το ζην.

Και σήμερα…

Ερχόμαστε στο σήμερα και σε μία από τις τελευταίες ειδήσεις για το μεταναστευτικό (29/9/2020):

Ο Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για «εξαφάνιση» 2.000 αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, παραδέχτηκε πως 2.000 άτομα που διέμεναν στον ΚΥΤ της Μόριας απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους από το νησί της Λέσβου, κάτι που αποκαλύφθηκε από τη φωτιά που έκαψε τον καταυλισμό.

 «Οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο δεν κατάφεραν να τους αποτρέψουν, αλλά είτε δεν αντιλήφθηκαν την απουσία τους, είτε τη συγκάλυψαν. Κανείς δεν γνωρίζει αν έφυγαν πρόσφατα, πριν μήνες ή χρόνια. Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται σήμερα. Κανείς δεν γνωρίζει αν συμβαίνει το ίδιο και στα υπόλοιπα ΚΥΤ του Αιγαίου», υπογράμμισε το ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα τονίζει ότι, «2.000 αιτούντες άσυλο – φαντάσματα “σιτίζονταν” στις ουρές της Μόριας για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα και μέχρι πρόσφατα. Εκατοντάδες (;) χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν για την ημερήσια σίτιση ανύπαρκτων ανθρώπων».

Το ΚΙΝΑΛ ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να καταγράψει άμεσα και να ανακοινώσει τον πληθυσμό των εγκλωβισμένων σε όλα τα νησιά, καθώς θεωρεί πως «αυτό που συνέβη ήταν εξευτελιστικό για την ελληνική κυβέρνηση».

«Η έρευνα για το τι ακριβώς έγινε στη Λέσβο και για το πού και αν πρέπει να καταλογιστούν περαιτέρω ευθύνες αφορά τη δικαιοσύνη» δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής.

Η κωμικοτραγική εξέλιξη του μεταναστευτικού

Εκατόν ενενήντα χρόνια μετά την διακυβέρνηση του Καποδίστρια λοιπόν, στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών όχι μόνο δεν έχουν διαβατήριο όταν εισέρχονται, αλλά δεν έχουν και το οποιοδήποτε έγγραφο που να πιστοποιεί το ποιοι είναι.

Και όχι μόνο δεν έχουν την δυνατότητα να πορίζονται προς το ζην, αλλά το ελληνικό κράτος τους σιτίζει και σε πολλές περιπτώσεις τους δίνει και επιδόματα από πάνω για να προσελκύονται έτσι και άλλοι παρόμοιοι αλλοδαποί…

Αυτό θα πει εξέλιξη!

Να σημειωθεί επίσης ότι ο πρώτος Κυβερνήτης διεπόταν από φυλετικό ανθρωπισμό.

Σε μία επιστολή του προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον τον προέτρεπε να καταργήσει την δουλεία: «Δεν επιτρέπεται εσείς που μιλήσατε πρώτοι για ανθρώπινα δικαιώματα να μην κάνετε κάτι για να σταματήσετε τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία τόσων ανθρώπων».

Στο συνέδριο του Αιξ Λα Σαπέλ το 1818 κατέθεσε υπόμνημα, στο οποίο ανέπτυσσε σχέδιο καταπολέμησης της δουλεμπορίας των μαύρων.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι άλλο ο ανθρωπισμός και εντελώς άλλο το ξέφραγο αμπέλι…

 

Πηγές: – «Η ευρωπαϊκή πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια», Ανδρέας Κούκος

-«Το έργο εσωτερικής συγκρότησης του Καποδίστρια», Σπυρίδων Πλουμίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντίο Στάθη Θεοχάρη…

Την περασμένη Τετάρτη τα ξημερώματα, ένας μεγάλος ηθοποιός, ο Γιώργος Βασιλείου πέρασε στην ιστορία. Ο θρυλικός ΣΤΑΘΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ έσβησε για πάντα. Για την καριέρα του έχουν γίνει αυτές τις μέρες πολλά αφιερώματα στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και γενικότερα τον τύπο. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν τι πρόσφερε στους τομείς με[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *