Ο Ίων Δραγούμης αναβίωσε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Θοδωρής Ασβεστόπουλος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, την Παρασκευή 31 Ιουλίου, η θεατρική παράσταση «IΔΑΣ – Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του».

Η δράση ήταν μία ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρη Γιοβανίδη, με αφορμή την 100η επέτειο της εκτέλεσης του Ίωνος Δραγούμη, στην Αθήνα, στις 31 Ιουλίου 1920, ως θύμα του εθνικού διχασμού.

Οι θεατές που γέμισαν τον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά είδαν στην σαραντάλεπτη παράσταση τον Δημήτρη Πασσά και την Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, να αναβιώνουν συνοπτικά την ζωή, την προσωπικότητα, τις ιδέες, τους αγώνες και τις αγωνίες του Ίωνος Δραγούμη για τον Ελληνισμό, ως διπλωμάτης, συγγραφέας, στοχαστής και οραματιστής, αφήνοντας σημαντικά μηνύματα και για το σήμερα.

Ας δούμε όμως τι είπαν στο Κανάλι Ένα μετά την παράσταση οι βασικοί συντελεστές αυτής της πρωτοβουλίας.

Λ. Γιοβανίδης: Υποχρέωση μας μιλήσουμε για τον Ίωνα Δραγούμη

«Σήμερα το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τίμησε τον Ίωνα Δραγούμη, 100 χρόνια μετά την δολοφονία του, στις 31 Ιουλίου 1920», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρης Γιοβανίδης.

«Θεωρήσαμε υποχρέωση μας να μιλήσουμε για αυτή την σπουδαία προσωπικότητα. Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθέτησε, ο Δημήτρης Πασσάς έπαιξε μαζί με την Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, ήταν μία μαγική στιγμή, ήρθε ο κόσμος και ήταν μία ανάσα πολιτιστική μέσα στο καλοκαίρι μας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου, ο κ. Γιοβανίδης σημείωσε ότι, «Πάντα περιμένουμε το καλύτερο και χαίρομαι που καλούμαστε να προσφέρουμε στους Πειραιώτες και είμαστε πάντα εδώ για να προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν είναι εύκολη εποχή με τον κορωνοϊό, αλλά προσπαθούμε».

Π. Δεντάκης: Το Δημοτικό Θέατρο συνέβαλλε στο ταξίδι στο παρελθόν

«Ήταν πολύ συγκινητικό το ότι μιλάς για την δολοφονία ενός ανθρώπου, όποιος και αν είναι αυτός, γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του ιστορία, αλλά πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μία τόσο ιδιαίτερη και σημαντική προσωπικότητα και ειδικά όταν μιλάς για τον θάνατο του, ακριβώς εκατό χρόνια μετά», είπε ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης.

«Επειδή πρόκειται για μία δράση που συμβαίνει μέσα στην πόλη, την ώρα που η πόλη κινείται, είναι μεν θεατρική αλλά συμβαίνει έξω από το θέατρο στον προαύλιο χώρο, έχει και αυτό την ιδιαιτερότητα του, την μαγεία του, τις δυσκολίες του.

Και το ότι ζωντάνεψε ακριβώς ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας, την ώρα που η πόλη κινείται εκατό χρόνια μετά και έχει αλλάξει τελείως, έχει μία σύνδεση με το παρελθόν για μένα αλλά και για τους ανθρώπους που παρακολούθησαν την παράσταση», ανέφερε.

«Ήταν μία πολύ πρωτότυπη εμπειρία μία ιδιαίτερη στιγμή του χρόνου. Επειδή μάλιστα η πρόσοψη και όλο το κτίσμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μας παραπέμπει σε εκείνα τα χρόνια, αυτό βοηθούσε να κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν», υπογράμμισε ο κ. Δεντάκης.

Δ. Πασσάς: Θυμηθήκαμε την υπέροχη προσωπικότητα του Ίωνα Δραγούμη

«Αυτό το βράδυ κάναμε μαζί με τους θεατές μας, ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο και ένα μικρό ταξίδι στο χώρο. Τους μεταφέραμε από την Αθήνα του 1920 στο τώρα, αλλά και το αντίστροφο», είπε ο Δημήτρης Πασσάς, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Ίωνα Δραγούμη.

«Με φόντο το υπέροχο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θυμηθήκαμε αυτή την υπέροχη προσωπικότητα του Ίωνος Δραγούμη και όλα αυτά τα πράγματα που μένουν ζωντανά, από την εποχή του και στην δική μας», σημείωσε.

Σχετικά με το επίκαιρο μήνυμα που κρατάει ο ίδιος από τον Ίωνα Δραγούμη για σήμερα, ο κ. Πασσάς τόνισε ότι αυτό είναι «Το βλέμμα προς τα μπροστά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου

Περισσότερες από 70 ταινίες και 20 σενάρια παρουσιάζονται τη φετινή χρονιά στο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου. Ανεξάρτητο, εναλλακτικό, προοδευτικό και δημιουργικό, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του και να υποδεχτεί το κοινό του, στις 6 Οκτωβρίου, πάντα πιστό στο στόχο του: να[…]

Περισσότερα »

Ο Νότης Μαυρουδής στο Κανάλι Ένα 90,4 για όσα έζησε με την Αρλέτα

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Στο χθεσινό (Τετάρτη 9/8) αφιέρωμα στην Αρλέτα στην εκπομπή “Τριαντάφυλλα με Μέλι” (5-6μμ) ο γνωστός συνθέτης Νότης Μαυρουδής αναφέρθηκε αρχικά στην γνωριμία του μαζί της όταν εκείνη πολύ νέα ακόμα ξεκινούσε κοντά του μαθήματα κιθάρας. Εκείνος ήταν που στον πρώτο της δίσκο το 1966 με τίτλο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *