Ο ιός ως ευκαιρία συζήτησης για το Σύστημα Υγείας

Του Νίκου Μπουρσινού

Οι δημοσιογράφοι, κατά καιρούς, γινόμαστε πανεπιστήμονες, γιατί να το κρύψουμε, άλλωστε, χώρια που δεν μπορούμε κιόλας. Άλλοτε, σεισμολόγοι, άλλοτε το ένα, άλλοτε το άλλο, τώρα και γιατροί, που, εδώ που τα λέμε, είναι και το αγαπημένο παιχνίδι πολλών συμπατριωτών μας. Τέτοιου είδους «κρούσματα» υπάρχουν και τώρα σε κάποια ΜΜΕ. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.

Το θέμα είναι οι ίδιοι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι υποδομές, η χρηματοδότηση, η χρόνια έλλειψη οργανωτικού ιστού και, φυσικά, οι ιδεοληψίες συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων και πολιτικών σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σχετικά με την Δημόσια Υγεία, εν γένει.

Μετά τα βαριά χρόνια της κρίσης που τσάκισαν το ΕΣΥ, ήρθε η δυσοίωνη συγκυρία με τον κοροναϊό, να δώσει άλλο ένα χαστούκι στο πολύπαθο σύστημα. Και πάλι καλά που αντέχει, εν πολλοίς, χάρις στον ηρωισμό όλου του δυναμικού του.

Κι εκεί που ακούγαμε κριτικές επί κριτικών για το ένα και το άλλο, αλλά ύμνους, από την άλλη, για την ιδιωτική περίθαλψη (για να μην παρεξηγηθώ, και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει, σαφώς, τον δικό της ρόλο να παίξει, σε ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, αρκεί το Κράτος να βάζει δίκαιους κανόνες και να μην την ευνοεί, σκανδαλωδώς ενίοτε), ξαφνικά άπαντες ομνύουν στον αξεπέραστο ρόλο που διαδραματίζει το ΕΣΥ .Ότι κάποιοι μας δουλεύουν είναι προφανές, αλλά ας κάνουμε πως δεν το καταλαβαίνουμε.

Αυτό όμως που αναδεικνύεται, εκτός των πολλών άλλων, την περίοδο που διανύουμε είναι οι δραματικές ελλείψεις του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης .Όχι ότι τα νοσοκομεία χαίρουν… άκρας υγείας, αφού η υποχρηματοδότηση, η πολιτική εμπάθεια, συχνά, καθώς και μια μεγάλη σειρά άλλων παραγόντων, έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αλλά η Πρωτοβάθμια φροντίδα θα μπορούσε να έχει λύσει έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων, διότι οι νοσοκομειακές μονάδες, πρέπει να αποτελούν τον τελικό αποδέκτη των ασθενών, γενικώς, και όχι μόνο σε αυτή την οξυμένη φάση της πανδημίας.

Ακούτε, φαντάζομαι, την συνεχή αγωνία, τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις «να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας», φόβος, εδώ που τα λέμε, απολύτως υπαρκτός, ακόμα και χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα. Επι τη ευκαιρία, Η Λομβαρδία διαθέτει ένα αξιόπιστο σύστημα, το οποίο λύγισε υπό το βάρος της καταιγίδας που επέφερε ο ιός.

Δεν θα ήταν άκρως υποβοηθητική, λοιπόν, η συμβολή μιας καλά οργανωμένης αλυσίδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας; Δεν θα ήταν πολυτιμότατος σύμμαχος ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού; Και ας μη μιλήσουμε εδώ, για την υποστελέχωση, το είδος των συμβάσεων και πολλά-πολλά άλλα δυσάρεστα.

Όταν, υπάρχουν, εδώ και μέρες, φωνές που ζητούν μια διαφορετική πορεία στην αντιμετώπιση της επιδημίας(υπαινίσσεται, κάποιες φορές, κάποια πράγματα για συναδέλφους του, ο κ. Τσιόδρας), φωνές που σπάνια βρίσκουν βήμα στον δημόσιο διάλογο, και συναρτούν τις όποιες απόψεις τους- λάθος ή σωστές- με αυτά τα ζητήματα, δεν πρέπει, έστω μετά την λαίλαπα, να συζητηθούν σοβαρά;

Αν, αυτή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα λειτουργούσε, δεν θα χρειαζόταν ένας μεγάλος αριθμός νοσούντων ελαφρά  να πρέπει αναγκαστικά να κάτσει στο σπίτι, αγωνιώντας από τη μια για το τι μπορεί να του συμβεί, από την άλλη να τρέμει να πάει στο νοσοκομείο, μήπως κολλήσει την ασθένεια, την οποίαν δεν ξέρει, καν, αν έχει. Τραγέλαφος!

Οι γιατροί, με το δίκιο τους κι αυτοί, φοβούνται μήπως ο ασθενής που θα τον επισκεφτεί, είναι φορέας, κι έτσι ο τραγέλαφος συνεχίζεται. Έχετε, αλήθεια σκεφτεί ότι τον τελευταίο καιρό, οι γιατροί είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις υποχρεωμένοι να συνταγογραφούν φάρμακα, χωρίς να βλέπουν και να εξετάζουν τους ασθενείς; Πώς να ονομάσουμε, άραγε, αυτό το δεοντολογικό παράδοξο;

Εν τέλει, πλην των σωστών μέτρων εγκλεισμού, αυτοπεριορισμού, όπως θέλετε πέστε το, δεν πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε σοβαρά, για πολλά γύρω από την Δημόσια Υγεία και την καθολική της οργάνωση;

Όχι  τίποτ΄άλλο, αλλά μόνο με το- σωστό, το ξαναλέω-«Μένουμε μέσα», η ανησυχία του κόσμου, δεν πρόκειται να καταλαγιάσει εύκολα.

Αγαπάς την Δημόσια Υγεία; Απόδειξη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημόνιο: Tι θα «διαγράψει», τι θα εφαρμόσει η Αθήνα

Η «ζύμωση» ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές «καλά κρατεί», ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου και θα ξεκαθαρίσει μια και καλή εάν υπάρχουν σημεία επαφής ή αγεφύρωτες διαφορές. Βασικό «όπλο» στα χέρια της ελληνικής πλευράς για συμβιβαστική λύση, είναι η αποδοχή από πλευράς της του 70% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου.[…]

Περισσότερα »

Συνάντηση Παυλόπουλου Ιερώνυμου: Ο ΠτΔ εξήρε τη στάση της Εκκλησίας στα εθνικά θέματα

«Συνηθισμένη εγρήγορση υπάρχει για όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν τον τόπο και για τα εθνικά μας θέματα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερώνυμο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ παράλληλα εξήρε τη στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά. Μια στάση που, όπως είπε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *