Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας όπως τον γνώριζα

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Τον Κωνσταντίνο Κατσίφα οι Βορειοηπειρώτες, αλλά και πολλοί Έλληνες πατριώτες δεν τον γνώρισαν μετά την δολοφονία του από την αλβανική αστυνομία, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Τον γνώριζαν ήδη από την ασταμάτητη δράση και τους αγώνες του για την ελληνικότητα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Βορείου Ηπείρου, που κορυφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ιδιαίτερα από το 2013, φρόντιζε να στολίζει με ελληνικές σημαίες την πλατεία του χωριού του, για την επέτειο του ΟΧΙ, όπου και γίνονται οι κεντρικές εκδηλώσεις λόγω του ότι εκεί βρίσκεται στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων που έπεσαν στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940 – ΄41. Από αυτούς τους στρατιώτες που έχει για 78 χρόνια μέσα στα σπλάχνα της η γη των Βουλιαρατών εμπνεύστηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Ξεχωριστή όμως ήταν η πρωτοβουλία του να τοποθετεί μία μεγάλη ελληνική σημαία πάνω στον Σταυρό που δεσπόζει στο ύψωμα του Αγίου Αθανασίου, όπου την 1η Δεκεμβρίου 1940 δόθηκε μία πολύνεκρη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών.
Στον χώρο που έπεσαν ηρωικά εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες κατά το Έπος του ΄40 έμελε να αφήσει και ο Κωνσταντίνος Κατσίφας την τελευταία του πνοή.

Στο ίδιο ύψωμα στην νότια πλαγιά του, ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης άπλωνε κάθε 28η Οκτωβρίου και μία τεράστια ελληνική σημαία, η οποία ήταν ορατή όχι μόνο στους Βουλιαράτες αλλά σε όλο το νότιο τμήμα του κάμπου της Δρόπολης μέχρι τα ελληνο-αλβανικά σύνορα στην Κακαβιά.

Στην επέτειο του ΟΧΙ το 2017 την σημαία αυτή την ανήρτησε σε ένα ερειπωμένο κτίριο, στο κέντρο του χωριού του, γράφοντας επάνω της το σύνθημα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ».

Την ίδια σημαία την πήρε μαζί του στα μεγάλα συλλαλητήρια για την Μακεδονία στις 28 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου 2018 προσθέτοντας τις επιγραφές «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» και «ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ».

Στις 12 Μαΐου βοήθησε στην προετοιμασία και συμμετείχε με θέρμη, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό του για την επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Αλβανία αναγνώρισαν την αυτονομία της Β. Ηπείρου (17 Μαΐου 1914).

Οι πράξεις του αποδείκνυαν ότι ήταν ένα άτρομο παλικάρι που δεν λογάριαζε κινδύνους. Και μεγαλύτερη αξία στα όσα έκανε έδινε το γεγονός ότι ζούσε στην Βόρειο Ήπειρο, μέσα σε ένα εχθρικό καθεστώς. Αυτό όμως ήταν αρκετό για να τον βάλει στο στόχαστρο των αλβανικών αρχών.

Οι προφητικές αναρτήσεις στο facebook

Ενόψει της φετινής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, από τις αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, προϊδέαζε ότι θα τιμούσε πιο δυναμικά την εθνική γιορτή που έχει επίκεντρο το χωριό του.
Στις 10 Οκτωβρίου ανήρτησε βίντεο που τράβηξε επάνω στο ύψωμα του Αγίου Αθανασίου στον μεγάλο σταυρό γράφοντας: «Βόρεια Ήπειρος Γη ΕΛΛΗΝΙΚΗ !!!! Άπ τα κόκαλα βγαλμένη τον Ελλήνων τα ιερά!!!!»

Στις 14 Οκτωβρίου έγραφε: «Άν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είχαν ξεσηκωθεί, η Βόρεια Ήπειρος θα είχε ενωθεί με την Ελλάδα. Με λίγα λόγια το μήνυμα είναι ένα! Άν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου θέλουν τη Λευτεριά, πρέπει να πάρουν τα βουνά»

Στις 16 Οκτωβρίου έγραψε: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία. Προϋπόθεση της ελευθερίας είναι η ευψυχία, η γενναιότητα και η ανδρεία. Η δειλία είναι η αιτία της δουλείας και της σκλαβιάς. Η ζωή κάτω από το ζυγό της τυραννίας δεν έχει νόημα και αξία. Η ελευθερία δε χαρίζεται, αλλά είναι έπαθλο που το κερδίζει ο άνθρωπος με τον αγώνα του».

Στις 18 Οκτωβρίου έκανε την εξής ανάρτηση: «ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ 28η Οκτωβρίου!!! Δεν υπάρχει τίποτα πιο μεγαλειώδες από την ύψιστη τιμή να σηκώνεις την Σημαία ΣΟΥ, στην Πατρίδα ΣΟΥ, στην ιστορική επέτειο ΣΟΥ, γιατί εκείνη την ιερή στιγμή ενώνεσαι με τους προγόνους ΣΟΥ, και αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή η κληρονομιά, περνάει τώρα στα δικά σου χέρια!!!!»
Την ίδια μέρα ανήρτησε βίντεο από άσκηση καταδρομέων γράφοντας το σχόλιο «Με το αίμα μού να γράψετε Ελλάδα Σ’ αγαπώ!!»

Στις 22 Οκτωβρίου έγραψε: «Είναι Υποχρέωση Όλων μας 28η Οκτωβρίου Να Τιμήσουμε τους Προγόνους μας στο μνημείο πεσόντων στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ. Και τη μνήμη σας το Έθνος χαιρετά γονατιστό!!!

Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας.

Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις.Νυν υπέρ πάντων ο αγών
Ιωάννης  Μεταξάς»

Στις 23 Οκτωβρίου: «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη….. Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία της Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ»
Το στάτους αυτό έμελλε να είναι και προφητικό…

Φαίνεται ότι είχε πάρει την ίδια απόφαση που πήρε πριν πολλά χρόνια ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης κατά την διάρκεια του Αγώνα των Κυπρίων για την Ένωση με την Ελλάδα: «Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια, να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά. Θ’ αφήσω αδέλφια, συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα μες στα λαγκάδια πέρα και τις βουνοπλαγιές».

Είχε «τρέλα» για την Ελλάδα και την Βόρειο Ήπειρο

Παραμονή της εθνικής επετείου έκανε την τελευταία του παρέμβαση στην πλατεία των Βουλιαρατών. Στο τοίχο έξω από το πολιτιστικό κέντρο, δίπλα ακριβώς από το σχολείο, ζωγράφισε την Ελληνική σημαία αναγράφοντας από πάνω το όνομα του χωριού του.

Γνωρίζοντας τον Κωνσταντίνο Κατσίφα από το 2013, έχω να δηλώσω ότι δεν ήταν παρανοϊκός, όπως επιχείρησαν να τον χαρακτηρίσουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Είχε όμως όντως μία «τρέλα»: Την αγάπη για την Ελλάδα και τον πόθο να δει την Βόρειο Ήπειρο ελεύθερη.
Υπολόγιζα να τον συναντήσω και αυτή την 28η Οκτωβρίου που θα πήγαινα στο χωριό του για την επέτειο του ΟΧΙ και να συζητούσαμε για τα προβλήματα του τόπου.

Όμως από το πρωινό εκείνης της ημέρας άρχισε να ανεβαίνει εκούσια τον δικό του Γολγοθά. Έμελλε να πέσει μαχόμενος και να φύγει από τη ζωή φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Ελληνισμός», διατηρώντας και μετά θάνατον το χαμόγελο του σύμφωνα με μαρτυρία αξιόπιστου προσώπου.

Ήξερε ότι η ψυχή του θα αναπαυτεί δίπλα σε αυτές των Ηρώων του 1940 – ΄41 στο νεκροταφείο του χωριού του, που τόσο τον ενέπνευσαν.

ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδοιπορικό στον Πόντο – επιστροφή στις ρίζες (μέρος 2)

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… H εκδρομή που διοργανώθηκε στον Πόντο από τις 20 έως τις 28 Ιουλίου 2015 ήταν διαφορετική από τις άλλες. Δεν ήταν απλά μία τουριστική περιήγηση σε μοναστήρια, μνημεία και άλλα αξιοθέατα, αλλά ένα προσκύνημα των ταξιδιωτών στα χωριά και τις οικίες των πατεράδων και των παππούδων τους.[…]

Περισσότερα »

“Στην Ε.Ε. απαγορεύεται και επίσημα η διαφορετική άποψη”

Του Χαράλαμπου Μηνάογλου*… Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον και επίσημα απαγορεύεται η διαφορετική άποψη. Κανείς δεν επιτρέπεται να έχει διαφορετική άποψη από το σοφό διευθυντήριο στελεχωμένο

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *