Ο κοροναϊός δεν άφησε αλώβητο το Γηροκομείο Πειραιά

Ο κοροναϊός δεν άφησε αλώβητο το εμβληματικό Γηροκομείο που βρίσκεται δίπλα από το ναό της Ευαγγελιστρίας, και διοικείται από Συμβούλιο στο οποίο πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Πειραιά, ενώ μετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι ως εκπρόσωποι του Δήμου.

 Επειδή εδώ κι έναν περίπου χρόνο το ίδρυμα δεν έχει έσοδα, αφού νέες εισαγωγές δεν γίνονται ,ενώ δεν εισπράττει ούτε τα ενοίκια που είναι το κύριο έσοδο του αφού δεν πληρώνει κανένας, τα οικονομικά του προβλήματα είναι ανυπέρβλητα.

Η Εκκλησία δεν μπορεί να συνδράμει γιατί οι ναοί είναι κλειστοί και δεν εισπράττει, το κράτος δεν έχει υποχρέωση επιχορήγησης  του γιατί δεν είναι ΝΠΔΔ και το λουκέτο φαντάζει αναπόφευκτο. Μόνο με θαύμα θα σωθεί η κατάσταση, λένε εκείνοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

 Όπως είπε το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο Δήμος έχει αποφασίσει να δώσει ένα πόσον ύψους πενήντα χιλιάδων ευρώ, ενώ η υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Δόμνα Μιχαηλίδου που είχε επισκεφθεί το μεσημέρι το Γηροκομείο, δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει επιχορήγηση διακοσίων χιλιάδων ευρώ…  Όμως τα έξοδα είναι εκατό χιλιάδες το μήνα και δεν μειώνονται γιατί το προσωπικό δεν μπορεί να βγει σε διαθεσιμότητα γιατί το ίδρυμα λειτουργεί. Κατά συνέπεια ο κίνδυνος για τους 150 αδύναμους γέροντες και γερόντισσες που ζουν εκεί είναι άμεσος.

 Ο κ. Μώραλης είπε ότι θα επιδιώξει να κινήσει τις διαδικασίες για να γίνει ΝΠΔΔ, αλλά αυτό ούτε εύκολο είναι ούτε μπορεί να γίνει σύντομα. Όποτε η θηλειά σφίγγει…

Από την άλλη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ έχει ξεκινήσει πραγματική σταυροφορία για να κρατήσει… ζωντανό το ίδρυμα και κάνει τα αδύνατα δυνατά για εξασφαλίσει πόρους από εκείνους που έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν. Ο ίδιος πολλές φορές έχει δηλώσει δημόσια, ότι η Εκκλησία του Πειραιά επειδή κάνει τεράστιο έργο χρειάζεται χρήματα τα οποία δεν έχει. Όμως ως εκ θαύματος τα χρήματα βρίσκονται. Ίσως λοιπόν γίνει και τώρα ένα θαύμα και σωθεί το Γηροκομείο…

Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να ποντάρει στα θαύματα, ειδικά όταν έχει να κάνει με 150 απόμαχους της ζωής, θα πρέπει να γίνει συστράτευση όλων των φορέων της πόλης, των βουλευτών, των κάθε είδους παραγόντων για να βρεθεί μια λύση. Ο δήμαρχος έκανε αυτό που μπορούσε σε αυτή τη φάση και έχει ένα σχέδιο που δουλεύει.

Και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, προς τιμή του, τάχθηκε μαζί του τόσο στο θέμα της επιχορήγησης όσο και στης προσπάθειας για την διάσωση του ιστορικού γηροκομείου. Μόνο η σύμβουλος του συνδυασμού Πειραιάς για όλους κ. Σταθάκη δεν συμφώνησε και καταψήφισε την χορηγία κόντρα ακόμα και στη στάση που κράτησε ο συνδυασμός. Αλλά αυτά είναι επουσιώδη.

Το σημαντικό ,το γεγονός, εκείνο που κρατάμε και είναι σίγουρα παρήγορο ,είναι το ότι οι υπόλοιποι σύμβουλοι, δηλαδή όλος ο Πειραιάς, δήλωσαν τη στήριξη και τη συμπαράστασή τους στο Γηροκομείο.Γι αυτό είμαστε αισιόδοξοι πως κάτι καλό θα γίνει στο τέλος…

 Νίκος Παρασκευάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώνεται η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους δήμους

Εξοφλείται το σύνολο των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους, όπως αυτές είχαν προσδιοριστεί το 2009, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά ποσό ύψους 213.875.000 ευρώ, που αποτελεί την τελευταία από τις οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις, που προβλέπονταν να αποδοθούν, σύμφωνα με[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *