Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ν. Μπελαβίλας μιλά στο Κανάλι Ένα 90,4 για το κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Του Νίκου Παρασκευά

Με την μέθοδο της αναδιάταξη των κελυφών το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων επιχειρεί να κάνει…ντρίμπλα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ξεπεράσει τον…σκόπελο του διατηρητέου, στο παραδοσιακό κτίριο του πρώην εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ και να πετύχει την κατεδάφισή του.

Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1982. Όμως το Υπουργείο… ξέθαψε πρόσφατα μια έκθεση κάποιας επιτροπής από το 1999 που έλεγε ότι το κτίριο  έχει υποστεί ζημιές από το σεισμο και πρέπει να κατεδαφισθεί, κάτι που το αμφισβητεί έντονα η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η έκθεση αυτή πέρασε πριν λίγες μέρες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Πολιτισμού που δεν την μπλόκαραν με αποτέλεσμα να ισχύει.

Επειδή όμως το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, με μια απλή καταγγελία το ΣτΕ θα εβγαζε… απαγορευτικό και θα σταματούσε την κατεδάφιση. Για να ξεπεραστεί κι αυτό το ενδεχόμενο βρέθηκε η λύση της αναδιάταξης κελυφών που σημαίνει ότι το κτίριο θα…μετακινηθεί και θα…τσουλισει μερικά  μέτρα παρακάτω που θα θεωρείται ασφαλέστερο σημείο. Αυτο όμως μπορεί να γίνει σε ένα ναίδριο ,όπως και έχει γίνει, σε ένα μνημείο, σε μια πυραμίδα αλλά σίγουρα όχι σε ένα εργοστάσιο. Γι αυτό αναφέρεται ότι θα κατεδαφισθει το κτίριο και θα ξανακτισθει με τα ίδια υλικά όπως το υπάρχον σε θέση που θα προβλεφθεί. Δηλαδή το εργοστάσιο θα κατεδαφισθεί οπωσδήποτε. Δεν γλυτώνει με τίποτα.

Την συνταρακτική αυτή αποκάλυψη που φανερώνει όλο το σκεπτικό της μεθόδευσης που γίνεται για να γκρεμιστεί ένα εργοστάσιο που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα, έκανε στο Κανάλι Ένα και στους δημοσιογράφους Γιάννη Κλάδη και Νίκο Παρασκευα, ο επικεφαλής της παράταξης Πειραιάς για Όλους Νίκος Μπελαβιλας, ο οποίος συμπλήρωσε πως όλη η ιστορία γίνεται επειδή ο κατασκευαστής του Κέντρου Καινοτομίας, που έχει αποφασιστεί να γίνει στον χώρο, θέλει να κάνει και υπόγειο πάρκινγκ 600 θέσεων.Για 600 θέσεις παρκνιγκ δηλαδή, πάμε να σβήσουμε την βιομηχανική ιστορία της πόλης.

Βέβαια, συνέχισε ο κ.Μπελαβιλας ακόμα κι αν γκρεμίσουν το κτίριο,7 πάρκινγκ δεν θα γίνει γιατί κάτω ακριβώς από το σημείο που βρίσκεται η ΧΡΩΠΕΙ, είναι θαμμένο το βόρειο σκέλος των Μακρών Τειχων. Οπότε η Αρχαιολογία θα σταματήσει τα έργα κι αν έχει γκρεμιστεί το κτίριο ο Πειραιάς θα…κληρονομήσει ακόμα ένα εγκαταλειμένο οικόπεδο που θα μείνει για 50 χρόνια κάτι μεταξύ…έλους και χωμαρερής, όπως το οικόπεδο του Τζανειου στην διασταύρωση Γούναρη και Ποσειδώνος. Αυτή θα είναι η κατάληξη των μεθοδεύσεων που επιχειρούνται για να γκρεμιστεί το ιστορικό εργοστάσιο….

Όπως είπε ο κ.Μπελαβιλας, το 1988 η ΧΡΩΠΕΙ  μαζί με άλλα 87 εργοστάσια σπάνιας τεχνοτροπίες, κρίθηκε διατηρητέα στο πλαίσιο της ανάδειξης του παραδοσιακού χαρακτήρα της λεωφόρου Πειραιώς και της προβολής της ιστορίας της Ελληνικής βιομηχανίας η οποία ξεκίνησε και ανδρώθηκε από εργοστάσια όπως της ΧΡΩΠΕΙ, του Τσαούσογλου, του Παυλίδη, της Ελαΐς, της ΗΒΗ,των σφαγείων κλπ.Τα κτίρια που ανήκουν στην περιοχή πέρα από το Μοσχάτο,έχουν ανακαινισθει και έχουν αξιοποιηθεί. Αυτα που ανήκουν στην περιοχή του Πειραιά εκτός του πολυχώρου Τέχνης Ειρήνη Παπά και της Ελαΐς, παραμενουν ερείπια.

Και τώρα, το πιο εμβληματικό απ όλα, το πιο χαρακτηριστικό σε τεχνοτροπία και μεγαλοπρεπεια, εκείνο της ΧΡΩΠΕΙ πάνε  να το γκρεμίσουν. Κι ας είναι το πρώτο καινοτόμο εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας της χώρας, ας είναι το τελευταίο δείγμα Βιομηχανικής αρχιτεκτονικης και διαρύθμισης των αρχών του 1900. Ενα κτίριο που άντεξε 125 χρόνια περίπου βομβαρδισμους πλημμυρες, σεισμούς, κρίθηκε επικίνδυνο μετά το σεισμό του 1999. Και στα 23 χρόνια που πέρασαν από τότε και είχαμε κι άλλους σεισμούς, μικρότερους βέβαια, αλλά και δεκάδες καθημερινές δονήσεις από τις δεκαεξάτονες νταλίκες που περνάνε δίπλα του πηγαίνοντας στο λιμάνι δεν έφυγε ούτε … κεραμυδι.

Πρέπει όμως να γκρεμιστεί για την … ασφάλειά μας. Και για να γίνει υπόγειο πάρκινγκ που δεν θα γίνει ποτέ.
Καταλήγοντας ο κ.Μπελαβιλας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο λαός του Πειραιά, οι φορείς της πόλης ,όλοι όσοι αγαπούν και σέβονται τον Πειραιά και την ιστορία του δεν θα επιτρέψουν  να χαθεί το εμβληματικό κτίριο. Εδω, τόνισε χαρακτηριστικά, απετράπη η καταστροφή της αυλαιας του Χαι Λαιφ, δεν θα αποτραπεί η καταστροφή της ΧΡΩΠΕΙ που είναι ολόκληρο κτίριο;
Μάλλον έχει δίκιο……Ας το ελπίσουμε.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,