Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ο νόμος έλυσε τα χέρια των αστυνομικών για τις κακοποιήσεις» – Τι συμβαίνει με την πολιτική αγωγή και τα φιλοζωικά σωματεία

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ

Στο «Κανάλι Ένα 90,4» και τη δημοσιογράφο Σταματίνα Σταματάκου μίλησε η δικηγόρος Ελένη Αρβανίτη, η οποία εξειδικεύεται στη νομοθεσία για θέματα κακοποίησης ζώων και αναφέρθηκε στην πρώτη εισαγγελική διάταξη αφαίρεσης κακοποιημένου ζώου από τον παραβάτη μετά από εισαγγελική παραγγελία και αίτημα του συλλόγου «Η Πάτρα για όλα τα ζώα».

«Είναι μια περίπτωση που έγινε αντιληπτή από διερχόμενο πολίτη, που δεν ήταν καν μέλος του φιλοζωικού σωματείου, ο οποίος περνούσε από το σπίτι του δεσποζόμενου ζώου και το άκουσε να διαμαρτύρεται – όσο μπορούσε – διότι το ζώο είχε περιμετρικά της σιαγόνας του και μάλιστα πολύ σφιχτά δεμένη μια μονωτική ταινία η οποία ήταν μήκους ενός μέτρου» ανέφερε η κυρία Αρβανίτη.

Το σκυλάκι που βρέθηκε με δεμένη τη μουσούδα του στην Πάτρα 

Και πρόσθεσε «Φανταστείτε όταν αφαιρέθηκε η ταινία υπήρχε σημάδι, το οποίο έμεινε για αρκετή ώρα στο στόμα του ζώου. Εκτός αυτού, είχε και περιλαίμιο σφιχτά δεμένο, κάτι που σημαίνει ότι εμπόδιζε ακόμη περισσότερο την φυσιολογική αναπνευστική του λειτουργία. Δεν μπορούσε να φάει το ζώο, δεν μπορούσε να πιει νερό, δεν μπορούσε καν να ανοίξει το στόμα του».

Η δικηγόρος σημείωσε ότι «αυτό έγινε αντιληπτό 12:45 το μεσημέρι και τις 14:30 δεν είχε γίνει κάτι, γιατί αναζητείτο ο ιδιοκτήτης του και δεν γνωρίζουμε πόση ώρα ήταν έτσι από πριν».

Ο ιδιοκτήτης του ζώου είπε στην απολογία του ότι «ήταν η πρώτη φορά που το έκανε γιατί ήθελε να το αποτρέψει από το να σκάβει το χώμα και να του χαλάει τα λουλούδια» και συμπλήρωσε ότι «η αντίδραση του ίδιου του ζώου όταν αφίχθη ο ιδιοκτήτης το σκυλί γύρισε ανάσκελα και είχε απώλεια ούρων, κάτι που δείχνει ότι σίγουρα και στο παρελθόν είχε δεχθεί κακοποιητική συμπεριφορά».

Ο παραβάτης έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη, με την κυρία Αρβανίτη να σημειώνει ότι «εδώ είχαμε ένα μικρό ‘’αγκαθάκι’’. Οδηγήθηκε με τη διαδικασία του αυτόφωρου, πλην όμως ζητήθηκε από τον συνήγορο της υπεράσπισης και δόθηκε τελικά από το δικαστήριο αναβολή για το γεγονός ότι το φιλοζωικό σωματείο που εγώ εκπροσωπούσα ως πολιτική αγωγή δεν ήταν εγγεγραμμένο στο μητρώο». Αν και ο νόμος αναφέρει ότι μέχρι τη δημιουργία του μητρώου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ισχύει κανονικά το υπάρχον αγνοήθηκε από το δικαστήριο.

Υπογράμμισε η κ. Αρβανίτη ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι από τώρα μέχρι και τον Μάρτιο όποια υπόθεση κακοποίησης έρθει στην επιφάνεια, δεν θα μπορεί το φιλοζωικό σωματείο να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας. Για όνομα του Θεού!».

Αναφερόμενη στο κακοποιημένο ζώο, η δικηγόρος τόνισε ότι μόλις ξεκίνησε η διαδικασία αφαίρεσης του προκειμένου να μπορέσει να φιλοξενηθεί από τον δήμο και το φιλοζωικό σωματείο. «Δεν μπορώ να σας πω αν θα χρειαστεί κάποια κτηνιατρική φροντίδα, δεν το γνωρίζω καθόλου. Δεν έχω δει καν το βιβλιάριο του, δεν προσκομίθηκε καν βιβλιάριο από τον ιδιοκτήτη». Διευκρίνισε δε ότι «είναι άλλος ο ιδιοκτήτης του ζώου και άλλος ο παραβάτης, «είναι ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας εν προκειμένω και του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ».

Κλείνοντας, η κυρία Ελένη Αρβανίτη ευχήθηκε να έχουμε και στο μέλλον επανάληψη τέτοιου είδους αποφάσεων.

Στην εκπομπή βρέθηκε και η πρόεδρος της οργάνωσης «Ζωφόρος» στο Ηράκλειο Κρήτης, Μαρία Χρουστουλάκη, μιλώντας για την πρώτα αφαίρεση ζώου από αστυνομικούς σύμφωνα με το νέο νόμο. «Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου είχαμε μια ενημέρωση από κατοίκους μιας γειτονιάς ότι μια κυρία ηλικιωμένη χτυπάει με ένα ξύλο, με φωνές ένα μικρό κουτάβι. Ο κόσμος δεν άντεξε αυτή την εικόνα και έτσι ενημέρωσε την αστυνομία και εν συνεχεία εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κουταβάκι που χτυπούσαν με το σκουπόξυλο 

«Πρώτη φορά σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο 4830/2021 εφαρμόστηκε το άρθρο 33 που αναφέρεται στο ότι σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις όπου φαίνεται η κακοποίηση ζώου, η αστυνομία αφαίρεσε το συγκεκριμένο ζώο μη περιμένοντας αβέβαιες προσμονές για διάσωση του με απόφαση εισαγγελέα» τόνισε η κυρία Χρουστουλάκη. «Παραλάβαμε το ζώο και είναι υπό περίθαλψη» σημείωσε.

«Ο νέος νόμος έλυσε τα χέρια των αστυνομικών» με αποτέλεσμα να γίνει άμεσα και αυτεπάγγελτα η όλη διαδικασία τόνισε η πρόεδρος της οργάνωσης «Ζωοφόρος».

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, , ,