Ο Πειραιάς τίμησε την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Φωτογραφίες – κείμενο: Θοδωρής Ασβεστόπουλος

Με εκδήλωση που διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας στο «Πυρρίχιο πέταγμα», το Μνημείο που κοσμεί την πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι από τον Μάιο του 2017, τιμήθηκε στην πόλη μας το Σάββατο 19 Μαΐου η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση που έψαλλε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας που εξαπέλυσαν εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού οι Νεότουρκοι και στην συνέχεια ο στρατός του Μουσταφά Κεμάλ την περίοδο 1916 – 1923.

Η γενική γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου, παρουσιάζοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά συνεχίζει έως και σήμερα στην ίδια γραμμή όπως αποδεικνύει με την φυλάκιση επί τρεις μήνες δύο Ελλήνων στρατιωτικών για μία εκ παραδρομής είσοδο στην τουρκική επικράτεια, μετατρέποντας δύο ανθρώπινες ψυχές σε εργαλεία άσκησης πολιτικής.

Παράλληλα έγινε μνεία στον ήρωα πιλότο Γεώργιο Μπαλταδώρο, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας την οποία επιβουλεύεται συνεχώς η Τουρκία.

Η κ. Χαφουσίδου αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς κατά της Ελλάδας τόσο από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από συμβούλους του, διαστρεβλώνοντας ιστορικά γεγονότα.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να προκαλεί. Εδώ και εκατό χρόνια τώρα επιθυμεί να συνδέει τον εαυτό της με την βία, με τις σφαγές, τις λεηλασίες, τις Γενοκτονίες. Την καλούμε να απελευθερώσει τις επόμενες γενιές της από το ένοχο παρελθόν της και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία. Διότι και εμείς σήμερα, οι συγκεντρωθέντες εδώ αλλά και ο όπου γης Ελληνισμός δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην σταματήσει στη γενιά μας ο δίκαιος αγώνας μας μέχρι να επιτευχθεί η τελική δικαίωση», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε η Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Γιάννης Μώραλης: Όχι άλλη Γενοκτονία

«Σήμερα ο Πειραιάς τιμά με τον δικό του τρόπο τους 353.000 Έλληνες θύματα της Ποντιακή Γενοκτονίας. Η 19η Μαΐου, ημέρα μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί μία θλιβερή επέτειο αλλά συγχρόνως και ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ξανά στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας σαν αυτό της Γενοκτονίας των Ποντίων. Κάτι που περιμένουμε αλλά και απαιτούμε χρόνια τώρα να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα», είπε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που στην πόλη μας δεσπόζει από πέρσι αυτό το Μνημείο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, για να θυμίζει σε όλους μας την Ιστορία μας αλλά και προκειμένου ο Πειραιάς να τιμά με τον τρόπο που αρμόζει σε αυτή την πόλη τα θύματα της Γενοκτονίας», τόνισε ο κ. Μώραλης.

«Ο Πειραιάς είναι μία πόλη που ιστορικά φιλοξένησε πολλούς ξεριζωμένους όχι μόνο από τον Πόντο αλλά και από άλλες πατρίδες οι οποίοι έφτασαν εδώ από την θάλασσα μας. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το Μνημείο στήθηκε εδώ στην πλατεία Αλεξάνδρας δίπλα στη θάλασσα του Πειραιά. Χάρη στην ευγενική προσφορά του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το γένος των Υψηλαντών και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την παραχώρηση του χώρου έγινε εφικτό να ανεγερθεί στον Πειραιά μας ένα τόσο επιβλητικό και σημαντικό Μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας. Ένα Μνημείο που έλειπε όχι μόνο από την πόλη μας αλλά και από ολόκληρη την χώρα θα έλεγα και είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Πόντιοι και οι Πειραιώτες θα είμαστε περήφανοι για αυτό», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πειραιά.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την σημερινή εκδήλωση αλλά και για την δράση της γενικότερα προκειμένου η ιστορία και οι παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού να παραμείνουν ζωντανές. Ο Δήμος Πειραιά, όπως έκανε πάντα, έτσι θα κάνει και στο μέλλον, θα στηρίζει παρόμοιες δράσεις από οποιονδήποτε φορέα που τιμά την ιστορία της χώρας μας», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Μώραλης.

Ποιμενίδου:  Να είμαστε αντάξιοι συνεχιστές των Ελλήνων του Πόντου

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Αναστασία Ποιμενίδου κατά τον χαιρετισμό της μίλησε για την άφιξη των πρώτων προσφύγων από τον Πόντο στον Πειραιά πριν από εκατό χρόνια, οι οποίοι βίωναν διπλό μαρτύριο, από τη μία αυτό του αγώνα της επιβίωσης στη νέα πατρίδα και από την άλλη τα χτυπήματα από τις τραγικές ειδήσεις από τον λατρευτό Πόντο μέχρι το 1923, όταν και ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή των πληθυσμών και πλημμύρισε ο Πειραιάς πρόσφυγες.

«Οι πρώτοι εκείνοι κάτοικοι της έρημης και άγονης Δραπετσώνας και του Πειραιά, φορείς υψηλού Πολιτισμού, Παιδείας και ήθους κατάφεραν να βγουν με αξιοπρέπεια από τις δοκιμασίες και τους κινδύνους που παραμόνευαν στον ίδιο τόπο της διαμονής τους (πορνεία, χασισοποτεία, απόβλητα εργοστασίων) και να τον μετατρέψουν σε μία βιώσιμη πόλη όπου τα παιδιά και τα εγγόνια τους μπορούν να κάνουν όνειρα και να προοδεύουν», ανέφερε η κυρία Ποιμενίδου.

«Έχουμε όμως και ένα καθήκον», συνέχισε, «να μην ξεχνούμε στην σκέψη και στην πράξη την θυσία τους, να είμαστε αντάξιοι συνεχιστές της ένδοξης ακριτικής γενιάς των Ελλήνων του Πόντου και να φυλάγουμε Θερμοπύλες, όπως έχει ανάγκη σήμερα το Έθνος και η χώρα μας οπότε ξεπουλιούνται και ξεθωριάζουν τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμού».

«Είμαστε πεπεισμένοι πως ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν πρέπει να απασχολεί και να αφορά μόνο τους απογόνους των θυμάτων. Τις επιπτώσεις από τη μη τιμωρία και μη καταδίκη του θύτη έχει ολόκληρος ο Ελληνισμός με την Κύπρο, την Ίμβρο και την Τένεδο, με το Αιγαίο και τη Θράκη, όπου οι προκλήσεις των Τούρκων είναι συνεχείς και συνεπείς προς τις επιδιώξεις τους. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι ως Έθνος αλλά και η ανθρωπότητα ολόκληρη απέναντι στους γενοκτόνους και να βροντοφωνάξουμε ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ», ήταν το μήνυμα της Προέδρου της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Στ. Καλλεντερίδης: Αναγνώριση της Γενοκτονίας διεθνώς

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πολιτικός επιστήμονας Σταύρος Καλλεντερίδης, ο οποίος αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή από την επικράτηση του κινήματος των Νεότουρκων το 1908, οπότε άρχισαν τα σχέδια για τον αφανισμό των χριστιανικών λαών της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπό γερμανική καθοδήγηση, προχώρησε σε έναν παραλληλισμό με την σημερινή κατάσταση.

«Αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα, με τη συμπεριφορά της χώρας μας προς την Τουρκία, είναι μία πολιτική κατευνασμού. Η πολιτική κατευνασμού είναι μία πολιτική καθαρά ηττοπαθής, είναι μία πολιτική υποχωρητικότητας, μία πολιτική εδαφικών, πολιτικών και περιουσιακών παραχωρήσεων. Αυτή είναι η πολιτική που τελειοποίησε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τσάμπερλεν προς τον Χίτλερ και αξιοποίησε η ναζιστική Γερμανία για να κερδίσει εδάφη στην Τσεχοσλοβακία, την Αυστρία και την Πολωνία αμαχητί. Αυτή την πολιτική ακριβώς ακολουθεί και σήμερα η χώρα μας απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου», είπε ξεκάθαρα ο κ. Καλλεντερίδης.

Όπως εξήγησε, «Η πολιτική αυτή ξεκίνησε από την Ελλάδα με το Σύμφωνο Ελληνο-τουρκικής Φιλίας μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου (έναν από τους εθνάρχες που μας ταΐζουν σήμερα, όπως είπε ο κ. Καλλεντερίδης) και του Ισμέτ Ινονού, ένα καταστροφικό σύμφωνο, με το οποίο ο απανταχού Ελληνισμός δέχθηκε να συμφιλιωθεί με εγκληματίες πολέμου, δεν ζήτησε ποτέ να λογοδοτήσουν οι θύτες και χαρίσαμε την ανταλλάξιμη περιουσία σε ένα εγκληματικό καθεστώς που βγήκε μετά από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή την πολιτική ακολουθεί και σήμερα η χώρα μας και έχει εκθρέψει έναν εχθρό δίπλα μας ενώ θα μπορούσε να έχει μία συμμαχική δύναμη στη θέση του».

«Δεν μπορεί να υπάρξει καλή γειτονία και ομόνοια για τις δύο χώρες, αν δεν υπάρξει δικαιοσύνη, αν δεν υπάρξει συμφιλίωση, αν δεν υπάρξει επούλωση των τραυμάτων», υποστήριξε.

Ο Σταύρος Καλλεντερίδης υπογράμμισε ότι «Η Γενοκτονία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Πρώτον, γιατί όλοι οι εγκληματίες πολέμου, όπως ο Κεμάλ και ο Τοπάλ Οσμάν συνεχίζουν να ηρωοποιούνται. Δεύτερον, γιατί εξελίσσεται μία πολιτισμική γενοκτονία, αφού ακόμα και σήμερα εκκλησίες και μοναστήρια, γίνονται τζαμιά, μουσεία ή ακόμα και φυλακές. Και τρίτον ο τουρκικός νόμος απαγορεύει σε οποιονδήποτε να μιλήσει δημόσια για την  Γενοκτονία και υπέρ της δικαίωσης των θυμάτων και όποιος τολμήσει να το κάνει διώκεται».

Μεταφέροντας την εμπειρία του από την Βοστώνη και τους αγώνες που έδιναν εκεί οι ομογενείς μας αλλά και οι Αρμένιοι για την αναγνώριση των Γενοκτονιών των προγόνων τους από την Πολιτεία της Μασαχουσέτης αλλά και από τις ΗΠΑ, επεσήμανε την πλήρη στήριξη που έχουν οι Αρμένιοι από την Πολιτεία τους και το πόσο μόνοι και αβοήθητοι είναι από την Ελληνική Πολιτεία οι Μικρασιάτες και Πόντιοι στον αγώνα τους.

Μάλιστα, όπως είπε, η Αρμενία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ποντίων μόλις το 2015 και όχι νωρίτερα όπως θα μπορούσε επειδή δεν την άφηνε η Αθήνα για να μην χαλάσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα!

«Έως σήμερα δυστυχώς η Γενοκτονία των Ελλήνων δεν έχει προωθηθεί ποτέ από κανέναν Έλληνα πολιτικό, κυβερνητικό αξιωματούχο σε κανένα διεθνές φόρουμ. Πρέπει να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς μας να συμπεριλάβουν στα προεκλογικά τους προγράμματα την αναγνώριση της Γενοκτονίας διεθνώς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι να κρατούν υπόλογους τους πολιτικούς, ώστε να λογοδοτούν σε περίπτωση αμέλειας ή αδιαφορίας», ζήτησε ο κ. Καλλεντερίδης, όπως και να συμπεριληφθεί η Γενοκτονία στην διδακτέα ύλη των σχολικών προγραμμάτων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον χορό Σέρρα από τους πυρριχιστές της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας και αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά. Τιμές απέδωσε άγημα του Πολεμικού Ναυτικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε ετοιμότητα ο Δ. Πειραιά λόγω της κακοκαιρίας

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά είναι σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση, προκειμένου να υποδεχθεί άστεγους της πόλης, έτσι ώστε να προστατευθούν από την κακοκαιρία.  Το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης βρίσκεται στη Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 9-11. Τηλ. επικ. 210 4134052, 210[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *