Ο Πρόεδρος οφείλει να νουθετήσει τον πρωθυπουργό

Του Χάρη Παυλίδη

Τελικά κανείς δεν κατάλαβε γιατί κυριακάτικα συνεκλήθη το κορυφαίο κυβερνητικό όργανο διαχείρισης εθνικών κρίσεων.

Δεν το κατάλαβε ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που την ίδια ώρα μετέβαινε στο κλειστό γυμναστήριο Αλίμου προκειμένου να παρακολουθήσει τον αγώνα μπάσκετ, στο πλαίσιο του 22ου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρας με αμαξίδια.

Κατά τη γνώμη μας ορθώς ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνέχισε το πρόγραμμά του. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός διέκοψε τις διακοπές του επιχειρώντας να προσδώσει μια δραματική εξέλιξη σ’ ένα όντως σοβαρό ζήτημα, το οποίο ωστόσο βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της Κυπριακής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των ΗΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε χαρακτήρα διμερούς διαφοράς με την Τουρκία, μετατρέποντας το ΚΥΣΕΑ σε κομματικό όργανο προκειμένου να εκτρέψει, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, την πολιτική ατζέντα.

Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα λόγο να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, εκτός κι αν είχε πληροφορίες, ή σοβαρές ενδείξεις ότι επίκειται θερμό επεισόδιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν προκύπτει. Θα το γνώριζε ο Πρόεδρος, θα είχε ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ σε κάθε περίπτωση αν ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός δεν θα συγκαλούσε με θεατρικό τρόπο και εν μέσω προεκλογικής περιόδου το ΚΥΣΕΑ.

O πρωθυπουργός είναι σε δεινή θέση

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός είναι σε δεινή θέση, αλλά να φθάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει για επικοινωνιακούς λόγους το ΚΥΣΕΑ, για ένα όντως σοβαρό ζήτημα για το οποίο όμως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κυβέρνησης δεν έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, δείχνει ότι αναζητά εναγωνίως μια «κρίση» προκειμένου να αποφύγει την τελική κρίση του ελληνικού λαού. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειαζόταν η σύγκληση αφού σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Λευκωσία χειρίζονται το θέμα με τον διεθνή παράγοντα.

Συνεπώς ο Αλέξης Τσίπρας παίζει επικίνδυνα παιχνίδια, με ένα θέμα που αυτή την περίοδο έχει πολλές παραμέτρους και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων κρύβει σοβαρούς κινδύνους. Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός όφειλε αυτό να το συνεκτιμήσει πριν δώσει παράσταση στο Μαξίμου. Και να γνωρίζει ότι ιστορικά τα δικά μας λάθη οδήγησαν σε εθνικές περιπέτειες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επενδύει στην ένταση με την Τουρκία για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται, αλλά και και με κάποιες σκέψεις που σχετίζονται με την ημερομηνία των εκλογών.

Η Ελλάδα όμηρος πολιτικών σχεδιασμών

Για όλα όσα προαναφέραμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρέος να νουθετήσει την κυβέρνηση, που ούτως ή άλλως έχει ολοκληρώσει το βίο της. Η Ελλάδα δεν μπορεί εν μέσω θέρους και προεκλογικής περιόδου να είναι όμηρος πολιτικών σχεδιασμών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει αυτό να το καταστήσει σαφές στον πρωθυπουργό. Και να παρέμβει στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίσει αυτή την κακόγουστη φάρσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεταμένο το κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ

Το εκρηκτικό κλίμα που υπήρξε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, αναμένεται να μεταφερθεί στις 6 το απόγευμα, στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ενδεικτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι το γεγονός ότι η Κ.Ο. θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της[…]

Περισσότερα »

Θεοδωρικάκος: Ο Τσίπρας είναι σε καταφανή αντίθεση με το DNA του κόμματός του

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει μπροστά με την παραγωγή έργου διατυπώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ δεν θα αφήσει να σβηστεί από τη μνήμη των πολιτών «η χαμένη τετραετία» και η αλήθεια για το πρώτο εξάμηνο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *