Ο Πρόεδρος οφείλει να νουθετήσει τον πρωθυπουργό

Του Χάρη Παυλίδη

Τελικά κανείς δεν κατάλαβε γιατί κυριακάτικα συνεκλήθη το κορυφαίο κυβερνητικό όργανο διαχείρισης εθνικών κρίσεων.

Δεν το κατάλαβε ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που την ίδια ώρα μετέβαινε στο κλειστό γυμναστήριο Αλίμου προκειμένου να παρακολουθήσει τον αγώνα μπάσκετ, στο πλαίσιο του 22ου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρας με αμαξίδια.

Κατά τη γνώμη μας ορθώς ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνέχισε το πρόγραμμά του. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός διέκοψε τις διακοπές του επιχειρώντας να προσδώσει μια δραματική εξέλιξη σ’ ένα όντως σοβαρό ζήτημα, το οποίο ωστόσο βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της Κυπριακής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των ΗΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε χαρακτήρα διμερούς διαφοράς με την Τουρκία, μετατρέποντας το ΚΥΣΕΑ σε κομματικό όργανο προκειμένου να εκτρέψει, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, την πολιτική ατζέντα.

Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα λόγο να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, εκτός κι αν είχε πληροφορίες, ή σοβαρές ενδείξεις ότι επίκειται θερμό επεισόδιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν προκύπτει. Θα το γνώριζε ο Πρόεδρος, θα είχε ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ σε κάθε περίπτωση αν ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός δεν θα συγκαλούσε με θεατρικό τρόπο και εν μέσω προεκλογικής περιόδου το ΚΥΣΕΑ.

O πρωθυπουργός είναι σε δεινή θέση

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός είναι σε δεινή θέση, αλλά να φθάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει για επικοινωνιακούς λόγους το ΚΥΣΕΑ, για ένα όντως σοβαρό ζήτημα για το οποίο όμως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κυβέρνησης δεν έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, δείχνει ότι αναζητά εναγωνίως μια «κρίση» προκειμένου να αποφύγει την τελική κρίση του ελληνικού λαού. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειαζόταν η σύγκληση αφού σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Λευκωσία χειρίζονται το θέμα με τον διεθνή παράγοντα.

Συνεπώς ο Αλέξης Τσίπρας παίζει επικίνδυνα παιχνίδια, με ένα θέμα που αυτή την περίοδο έχει πολλές παραμέτρους και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων κρύβει σοβαρούς κινδύνους. Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός όφειλε αυτό να το συνεκτιμήσει πριν δώσει παράσταση στο Μαξίμου. Και να γνωρίζει ότι ιστορικά τα δικά μας λάθη οδήγησαν σε εθνικές περιπέτειες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επενδύει στην ένταση με την Τουρκία για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται, αλλά και και με κάποιες σκέψεις που σχετίζονται με την ημερομηνία των εκλογών.

Η Ελλάδα όμηρος πολιτικών σχεδιασμών

Για όλα όσα προαναφέραμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρέος να νουθετήσει την κυβέρνηση, που ούτως ή άλλως έχει ολοκληρώσει το βίο της. Η Ελλάδα δεν μπορεί εν μέσω θέρους και προεκλογικής περιόδου να είναι όμηρος πολιτικών σχεδιασμών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει αυτό να το καταστήσει σαφές στον πρωθυπουργό. Και να παρέμβει στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίσει αυτή την κακόγουστη φάρσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσφυγικό: Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος»

Με τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία να μην φαίνεται να προσθέτουν κάτι το θετικό στην εν εξελίξει συζήτηση για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος- τουλάχιστον στο σκέλος της ουσιαστικής συνεργασίας Άκυρας με Βρυξέλλες- και τις ευρωπαϊκές χώρας να έχουν «παγώσει» τις συζητήσεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία,[…]

Περισσότερα »

Σκουρλέτης: Προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τη ΔΕΗ

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει ένα καταστροφικό σχέδιο για τη ΔΕΗ, υποστηρίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Νεοφιλελεύθερος δογματισμός για την πώληση των υδροηλεκτρικών. Υπήρξε εγκατάλειψη των ανανεώσιμων πηγών στο παρελθόν. Την άποψη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την παράδοση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ στους ιδιώτες, καθώς και ότι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *