Ο πρόεδρος του ιδρύματος “Ελισάβετ Σιαφλά  Μπαλόγλου” στην εκπομπή “Ταχείας Δράσης”

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Στην εκπομπή “Ταχείας Δράσης” όπου κάθε Κυριακή 1-2μμ. φιλοξενούνται σύλλογοι και σωματεία με πολιτιστική και κοινωνική αποστολή,(παρουσίαση: Κατερίνα Παπαγεωργίου-Τάκης Αβραμίδης, πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ) καλεσμένος πριν λίγες μέρες στο στούντιο του Καναλιού Ενα ήταν ο Γεώργιος Σιαφλάς, πρόεδρος του πειραιώτικου ιδρύματος “Ελισάβετ Σιαφλά Μπαλόγλου.”

Ο ίδιος μαζί με τον Παύλο Μπαλόγλου αδερφό της συζύγου του, ίδρυσαν το πολιτιστικό ίδρυμα “Ελισάβετ Σιαφλά Μπαλόγλου” με στόχο την συμβολή στην πρόοδο των νέων του Δήμου Πειραιά, την απονομή χρηματικών βραβείων σε αριστούχους απόφοιτους των δημοσίων Λυκείων Πειραιά, την λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, την συνεργασία με ιδρύματα του Πειραιά που έχουν λογοτεχνική δραστηριότητα αλλά και την βράβευση νέων λογοτεχνών σε αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Δραστηριότητες με στόχο τα γράμματα και τη γλώσσα

Σύμφωνα με τον κ. Σιαφλά, σύντομα θα ακολουθήσουν στο “Ιδρυμα Ελισάβετ Σιαφλά” κι άλλες δραστηριότητες με στόχο τα γράμματα και τη γλώσσα. Ανάμεσα τους: Τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό που θα φιλοξενεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κείμενα και συνεργασίες ελλήνων συγγραφέων, γνωστών αλλά και νέων, που μόλις αρχίζουν να δοκιμάζονται στο γράψιμο, έτσι ώστε στο ξεκίνημα τους να τους δίνεται μια δύναμη.

Ίδρυμα προσφοράς στο όνομα  μιας μεγάλης αγάπης.

Ο Γεώργιος Σιαφλάς, έχει μια μυθιστορηματική ζωή στην οποία αναφέρθηκε με συγκίνηση, αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2012, όταν μέσα σε δέκα μήνες, έχασε την μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του, την πειραιώτισσα σύζυγο του Μπέτυ από καρκίνο. Εκείνη ήταν μια γοητευτική δικηγόρος, σύμβουλος σε ανώνυμες εταιρίες. Εκείνος οικονομολόγος. Το 1956 έγινε ο γάμος τους.

Για 36 χρόνια βάδιζαν μαζί ο ένας για τον άλλον.Σ’ εκείνη οφείλεται το ίδρυμα “Ελισάβετ Σιαφλά Μπαλόγλου,” σ΄εκείνη οφείλεται και η στροφή του στην ποίηση, όπου βρήκε καταφύγιο και τρόπο έκφρασης, όταν η ψυχή του είχε ανάγκη να κλάψει. Ηδη, στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται έξι ποιητικές συλλογές που ολοκλήρωσε τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει, επίσης η αυτοβιογραφία του όπου με λεπτομέρειες μας ταξιδεύει σε ρομαντικές αλλά και ιδιαίτερα τραγικές στιγμές της ζωής του, καθώς μέσα σ΄ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχασε την γυναίκα που λάτρευε για τρείς ολόκληρες δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα έχασε και τον αγαπημένο του αδερφό επίσης από καρκίνο και μάλιστα του ίδιου ακριβώς τύπου, όπως και της συζύγου του!

Σήμερα ο Γέωργιος Σιαφλάς, όπως υπογράμμισε στο στούντιο κατα τη διάρκεια της συνέντευξης, συνεχίζει να γράφει με ζήλο. Ακούγοντας τον, ένιωσα πως η ποίηση είναι πλέον για εκείνον, η δεύτερη πατρίδα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *