ΟΕΕ: Να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών

«Θετική, έστω και τώρα» χαρακτήρισε τη μείωση, από 1/1/2019, του ποσοστού της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο σύνταξης των μη μισθωτών, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Όπως είπε, η κατάργηση και της έκπτωσης κατά 15% στο ασφαλιστέο εισόδημα για το 2018, θα επέφερε από την 1/1/2019 πρόσθετη επιβάρυνση στους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες.

Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε και στην προϋπόθεση που μπαίνει, ότι η ελάχιστη μηνιαία εισφορά δε μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Αυτό, όπως ανέφερε, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μείωση αυτή αφορά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μόνο σε περίπου 250.000 μη μισθωτούς.

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ επανέλαβε ότι ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά λειτούργησε ως ισχυρό κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων και επανέφερε τις προτάσεις της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα, πρότεινε:

  • Έναν μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μονό τα χρόνια ασφάλισης, ούτε μόνο το εισόδημα, αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους.
  • Το σύνολο των φόρων και εισφορών που καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός του (π.χ. 50%), το οποίο θα του διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπολοίπων υποχρεώσεών του, τη βιωσιμότητα της δραστηριότητας του, αλλά και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακόμα και έκτακτα δρομολόγια πλοίων για τους εκδρομείς

Μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του Πάσχα έχει λάβει και σήμερα το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή σε όλα τα λιμάνια της χώρας.  Στο λιμάνι του Πειραιά από το πρωί υπάρχουν σε όλα τα σημεία αναχώρησης των πλοίων στελέχη του λιμενικού σώματος, προκειμένου να διευκολύνουν και τους τελευταίους εκδρομείς που[…]

Περισσότερα »

Πρεμιέρα των θερινών εκπτώσεων – Θα διαρκέσουν έως το τέλος Αυγούστου

• Ταμπελάκια εκπτώσεων στα μαγαζιά • Οι καταναλωτές καλούνται να αγοράζουν με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες Αρχίζουν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να ευελπιστούν σε αύξηση του τζίρου τους. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος Αυγούστου. Κατά τη διάρκειά τους , εκτός από την[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *