Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι 6 ημέρες του Μπάιντεν στην Ευρώπη

Οι 6 ημέρες του Μπάιντεν στην Ευρώπη

0 σχόλια ΑΡΘΡΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Της Κατερίνας Πρίφτη

Το απόγευμα της Πέμπτης άρχισε και επίσημα επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Γηραία Ήπειρο με πρώτη στάση την Αγγλία και την συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Και όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πρώτη και βασική αποστολή του αμερικανού προέδρου στη Ευρώπη είναι κερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ που προκάλεσε η προεδρία Τραμπ.

Η αποκατάσταση των σχέσεων, όπως τονίζουν οι αναλυτές, είναι το πρώτο μέλημα του Μπάιντεν που επίσης θα προσπαθήσει να αποκτήσει και μια θετική χημεία με τους ισχυρούς ηγέτες σύμμαχων χωρών γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη συνέχεια.

Η «επιχείρηση γοητεία» όμως δεν είναι η μόνη αποστολή του Μπάιντεν καθώς σε αυτό το πρώτο ταξίδι του στην Ευρώπη ως πρόεδρος θα πρέπει να αναζητήσει μαζί με τους συμμάχους του λύσεις σε μια σειρά από πιεστικά ζητήματα που αφορούν από την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής έως τις σχέσεις με την Κίνα και την Ρωσία αλλά και την πρόταση για υιοθέτηση ελάχιστης φορολόγηση μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Εκτός από τους συμμάχους βέβαια θα πρέπει να εξετάσει και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στο πολυαναμενόμενο ραντεβού με τον Βλάντιμιρ Πούτιν αλλά και να «μετρήσει» τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν αφού και σε αυτή τη σχέση τα αγκάθια είναι πολλά (S-400, σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, τουρκική παρουσία στη Λιβύη κ.α.).

6 ημέρες συνεχών επαφών 

Μια πρώτη γεύση των παγκοσμίων ισορροπιών θα έχουμε από τη Σύνοδο των G7 που άρχισε σήμερα τις εργασίες στην Κορνουάλη, και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Βασικά θέματα στην ατζέντα των ηγετών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών είναι φυσικά η πανδημία. Ήδη γνωρίζουμε πω υπάρχει κοινή δέσμευση για διάθεση 1δις δόσεων εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες εκ των οποίων τα 500 εκατ. θα είναι από τις ΗΠΑ.

Βασικά θέματα όμως στην ατζέντα είναι και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ειδικότερα για το τελευταίο αυτό ζήτημα, αξιωματούχοι βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως έναν τρόπο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας σε πολλές περιοχές.

Στην ατζέντα και θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία που έχει κλονιστεί λόγω της πανδημίας.

Με μεγάλο δε ενδιαφέρον αναμένονται η τοποθετήσεις για την υιοθέτηση σε παγκόσμιο επίπεδο ενός ελάχιστου ποσοστού φορολόγησης των πολυεθνικών αν και ο Μπάιντεν συναντά αντιστάσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ όπως όμως και άλλες χώρες της G7. Σημειώνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν πριν από τη Σύνοδο σε έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή του 15% και να υπάρχει η δυνατότητα φορολόγησης έως 20% των πλεονάζοντων κερδών.

Ο αγωγός της Ρωσικής Nord Stream 2 θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη όταν ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με Γερμανούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτίθετο αρχικά στον αγωγό φυσικού αερίου των 11 δις δολαρίων, αλλά η Γερμανία επιμένει να ολοκληρωθεί και η Ουάσιγκτον φαίνεται να κάνει πίσω, αλλά πολύ πιθανό να ζητήσει κάτι ως αντάλλαγμα.

Μετά από τρεις ημέρες συνόδου κορυφής της G7, ο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, θα επισκεφθούν τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Γουίντσορ.

Ο 78χρονος Μπάιντεν γνώρισε τη βασίλισσα το 1982 όταν ήταν ΗΠΑ. Γερουσιαστής από το Ντελαγουέρ.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ημερήσια διάταξη αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα που αφορούν τη Ρωσία και την Κίνα και το χρονίζον ζήτημα των υποχρεώσεων των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της ανάγκης συμβάλουν περισσότερο στην κοινή άμυνα.

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, , , ,