Οι ευθύνες της Ευρώπης για το προσφυγικό και… η Ελλάδα

Του Νίκου Μπουρσινού

«Αχ Ευρώπη εσύ μας μάρανες» τραγουδούσε ο Τζίμης Πανούσης αρκετά χρόνια πριν και για άλλους λόγους.

Στη σημερινή πυρίκαυστη συγκυρία με την χώρα να αντιμετωπίζει άλλο ένα οξύ επεισόδιο του ίδιου μακροχρόνιου σίριαλ η Γηραιά και κραταιά ήπειρος αλληθωρίζει όπως κάνει πάντα στα μεγάλα θέματα που την αφορούν.

Η αρχηγεύουσα Γερμανία με το ένα χέρι χαστουκίζει και καλά τον Ερντογάν με το άλλο τον θωπεύει αφού τον έχει ανάγκη. Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και τα δυο να πέφτουνε όπως είναι αναπόφευκτο.

Αυτά είναι γνωστά, θα μου πεις, μόνο που πέραν των διαπιστώσεων δεν φαίνεται να προχωράει το πράγμα σε ουσιαστικές πιέσεις τόσο στον Βόρειο chief όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, πολλά εκ των οποίων όχι απλώς δεν συμπαραστέκονται αλλά κάνουν κάθε τι το δυνατόν να μας δυσκολέψουν τη ζωή. Χρειάζεται να ξαναπούμε π.χ. για τον Όρμπαν και τους ομοϊδεάτες του που πολλοί, πολύ αγαπάνε και στην Ελλάδα στην οποίαν ορκίζονται κατά τα άλλα;

Τα ύστερα του κόσμου δηλαδή. Το χειρότερο; Άρχισαν αρκετοί συμπατριώτες μας να τα θεωρούν φυσιολογικά όλα τούτα. Κι ύστερα παραπονιόμαστε γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια άκρη με αποτέλεσμα αντί να έχουμε κοινό μέτωπο δράσης να τρωγόμαστε μεταξύ μας και να γελάνε εις βάρος μας οι απέναντι…

Θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος και κοινά αποδεκτό ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ζήτημα που θα το αντιμετωπίζουμε για πολλά χρονάκια ακόμα και απαιτείται σχέδιο, προβλέψεις και πολλά εναλλακτικά σενάρια, άρα σοβαρότητα και συναντίληψη σε αυτό τουλάχιστον το σκέλος του προβλήματος.

 Δεν σημαίνουν τα παραπάνω πως όλοι (πολίτες κόμματα οργανώσεις κλπ) οφείλουμε να έχουμε την ίδια άποψη. Αυτό άλλωστε θα ήταν αφέλεια πρώτης γραμμής. Σημαίνει, όμως, ότι -πρωτίστως η κυβέρνηση και ακολούθως τα υπόλοιπα κόμματα- οφείλουν να συναποδεχθούν μια ευρεία εθνική επιτροπή από ανθρώπους που αποδεδειγμένα γνωρίζουν το θέμα, η οποία θα καταστρώσει πλάνα άμεσης ανάγκης και εκπόνηση ενός …masterplan, επιτρέψτε μου την επιχειρηματική ορολογία, για να εφοδιασθεί η πολιτική ηγεσία-ξαναλέω, πρωτίστως η υπεύθυνη κυβέρνηση- ώστε να μπορεί κατά το δυνατόν «εξοπλισμένη» να κάνει τις κινήσεις της όπου δει.

Μην σας φαίνεται απλό ένα τέτοιο βήμα στη χώρα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε τι ώρα είναι ! Ούτε βέβαια μια τέτοια επιτροπή αποτελεί πανάκεια. Θα είναι όμως κατά τη γνώμη μας ένα σαφές στίγμα, ένα δυνατό μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και έξω ότι είμαστε αποφασισμένοι και, στο μέτρο του εφικτού, ενωμένοι να προβάλλουμε και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.

Δεν σημαίνει, επίσης, ότι η Ευρώπη θα… σκιαχτεί και θα τρέξει να αποδεχθεί τις θέσεις μας. Σίγουρα όμως θα «μυριστεί» πως κάτι αλλάζει και δεν θα είμαστε εσαεί το καλό παιδί-καρπαζοεισπράκτορας.

Παρασάγγας απέχει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, όχι να αποδεχθεί, μα μήτε καν να συζητήσει τέτοιες προτάσεις βαυκαλιζόμενο στον χρόνιο αυτισμό από τον οποίον πάσχει.

Κάθε κυβέρνηση θεωρεί ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια ότι οι… άλλοι είναι ιδεοληπτικοί, μειοδότες και ό, τι άλλο κατέβει στη γκλάβα του κάθε φορά κυβερνώντος!

Θα πρέπει να φτάσουμε σε μη ανατρέψιμες καταστάσεις, να εκφασιστεί η κοινωνία, να σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε ρεαλιστική προσπάθεια (ας μην μιλήσουμε για λύση), να τραβάμε τα μαλλιά μας που θα έχουν πέσει στο μεταξύ για να αλλάξουμε πορεία;

Διαβάστε παρακαλώ αυτές τις γραμμές ως πρώτες σκέψεις, ως πρόταση για ψύχραιμο διάλογο και φυσικά αντίλογο μπας και υπάρξουν οι δύσκολες, ούτως ή άλλως, συνθέσεις.

Οι καιροί ου μενετοί, αλλά πόσοι το αντιλαμβανόμαστε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συλλογικές διαπραγματεύσεις, απολύσεις, συνδικαλιστικός στις διαπραγμάτευσης

Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα κυριακάτικη εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Αυτό επεσήμανε[…]

Περισσότερα »

Κυβερνητικές βολές προς Κουμουνδούρου

«Βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς». Με αυτή τη δήλωση υποδέχθηκε χθες τα, αναμενόμενα για την κυβέρνηση, stress tests των τραπεζών ο Πρωθυπουργός[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *