Οι Ηπειρώτες του Πειραιά τίμησαν την μνήμη του ευεργέτη Ελ. Μαντζίκα

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Κυριακή 7 Απριλίου η μουσικοχορευτική παράσταση «Η Ήπειρος της Αγάπης».

Ήταν ένα ηπειρώτικο σεργιάνι στο μεγάλο λιμάνι που διοργάνωσε ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιώς (έτος ίδρυσης 1886) με την συμμετοχή της Ένωσης Ηπειρωτών Ηλίου, του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας, της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών και του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού του Δήμου Πωγωνίου. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, ήταν αφιερωμένη στον ευεργέτη Ηπειρολάτρη Ελευθέριο Μαντζίκα ιδιοκτήτη της εταιρείας ζυμαρικών “ΜISCO”.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιώς Δημήτριος Λένης, μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για την πολύτιμη στήριξη στον σύνδεσμο και ιδιαίτερα για την υποστήριξή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

«Θέλω να εκφράσω την συγκίνηση μου γιατί σήμερα θα τιμήσουμε έναν ηπειρολάτρη και μεγάλο ευεργέτη, τον αείμνηστο Ελευθέριο Μαντζίκα, πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ο οποίος έζησε με όραμα, ιδανικά και αξίες», σημείωσε ο κ. Λένης κατά τον χαιρετισμό του.

Γ. Μώραλης: Γνώριζα προσωπικά τον Ελευθέριο Μαντζίκα

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο Δημοτικό Θέατρο, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να στηρίζει όλα τα σωματεία της πόλης και αυτό πράττει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι υπάρχει μια σταθερή συνεργασία με τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιώς, στην οποία εντάσσεται και η παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου για την εκδήλωση. Σημείωσε ότι οι Ηπειρώτες του Πειραιά είναι ένας δραστήριος σύνδεσμος που στεγάζεται σε διατηρητέο ιδιόκτητο κτήριο στην οδό Φίλωνος.

Επιπλέον ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι είχε γνωρίσει τον Ελευθέριο Μαντζίκα, διότι από παιδί έχει σχέση σεβασμού με την οικογένειά του, έχοντας μάλιστα φιλοξενηθεί από τον αείμνηστο ευεργέτη στο χωριό καταγωγής του στην Λιγοψά Ιωαννίνων.

Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι χαίρεται που τιμάται σήμερα ένας ευεργέτης που προσέφερε στην περιοχή του, προσθέτοντας ότι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εκείνους που βοήθησαν να ανοικοδομηθεί η Ελλάδα. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν στις μέρες μας ιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να βοηθούν τις πόλεις τους. Ενδεχομένως τώρα δεν τυγχάνουν του ίδιου σεβασμού και αναγνώρισης και οφείλουμε να το αλλάξουμε αυτό, δηλαδή να αναγνωρίσουμε τώρα και όχι μετά θάνατον τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει στα μέρη τους και στον τόπο τους», τόνισε ο κ. Μώραλης.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε ότι είναι σημαντικό να διοργανώνουν εκδηλώσεις οι σύλλογοι της πόλης, όπως είναι οι Ηπειρώτες, οι Μανιάτες, οι Κρήτες, προκειμένου να τιμούν τους ανθρώπους που προσέφεραν, καθώς και για να διατηρούν και να μεταλαμπαδεύουν τα ήθη και τα έθιμά τους.

Η γενική Γραμματέας του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά Αγλαΐα Ζαραλίκου μίλησε για την ζωή και την προσφορά του Ελευθέριου Μαντζίκα.

Δ. Πωγωνίου: Ο Ελ. Μαντζίκας βοήθησε  ολόκληρη την Ήπειρο

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Καψάλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έντονο άρωμα από το Πωγώνι που έχει η εκδήλωση, όχι μόνο λόγω της συμμετοχής του Πολυφωνικού Συλλόγου αλλά και της παρουσίας του σπουδαιότερου Ηπειρώτη δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πέτρου Λούκα Χαλκιά, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Δελβινάκι Πωγωνίου.

«Το πολυφωνικό τραγούδι γεννήθηκε στο Πωγώνι καθώς και στο τμήμα εκείνο που είναι στην Βόρειο Ήπειρο, αφού στο Πωγώνι η πολιτισμική και η μουσική παράδοση είναι μία. Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να συμμετέχουμε αλλά και γιατί μας δώσατε την ευκαιρία να είμαστε κοντά σε ένα κομμάτι της αποδημίας των Ηπειρωτών, αφού οι απόδημοι έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στα χωριά τους. Μέσα σε δύσκολους καιρούς η αποδημία ήταν αυτή που στήριξε τα χωριά μας ώστε σήμερα να επιβιώνουν», είπε ο κ. Καψάλης.

«Πολλοί άνθρωποι μεγαλούργησαν μακριά από τα χωριά τους αλλά ποτέ δεν τα ξέχασαν και τα ευεργέτησαν. Και ένας νεοέλληνας ευεργέτης, γιατί η Ήπειρος είχε πολλούς ευεργέτες, ήταν και ο Ελευθέριος Μαντζίκας, ο οποίος με το έργο και την δράση του βοήθησε όχι μόνο το χωριό του αλλά και ολόκληρη την Ήπειρο.

Τον ευγνωμονούμε γι’ αυτό και είμαστε εδώ σήμερα ως δείγμα ευγνωμοσύνης στην μνήμη του. Θα έλεγα ότι εμείς οι νεώτεροι πρέπει να παραδειγματιστούμε από την δράση και το έργο του, όχι απαραίτητα οικονομικά μέσα σε αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς μέσα από την συμμετοχή μας μπορούμε να στηρίξουμε τους φορείς αυτούς που κρατάνε Θερμοπύλες, όπως οι αδελφότητες, οι σύλλογοι, που διατηρούν τα ιδανικά της περιοχής μας», ανέφερε ο Δήμαρχος Πωγωνίου.

“Είναι η πρώτη φορά που τιμά κάποιος την μνήμη του παππού μας”

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απόδοση της τιμητικής διάκρισης από τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιώς στους απογόνους του Ελευθέριου Μαντζίκα.

«Είναι η πρώτη φορά που τιμά κάποιος την μνήμη του παππού μας. Είναι τιμή μας γιατί μας δίνετε την ευκαιρία να δείξουμε και στα παιδιά μας, τα δισέγγονα του, ποιος ήταν ο Ελευθέριος Μαντζίκας, πόσους ανθρώπους άγγιξε, πως ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά σε πολλούς άλλους», σημείωσε η κυρία Μαρίνα Γιώτη, μιλώντας εκ μέρους των απογόνων του Ηπειρολάτρη Ευεργέτη, ως μικρότερη εγγονή του.

«Ο παππούς Λευτέρης ήταν ένας οραματιστής, ήταν ένας πολύ εργατικός άνθρωπος, έβλεπε τα πράγματα πολύ διαφορετικά απ’ όλους μας. Μας έμαθε αυτές τις αξίες και πιστεύουμε ότι πήραμε πολλά από εκείνον. Μεγαλώνοντας μάλιστα καταλάβαμε πολλά πράγματα για εκείνον. Αυτό όμως που μας έμαθε και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, είναι η αγάπη μας για την Ήπειρο. Όλη η οικογένεια, αν και κανείς μας δεν γεννήθηκε εκεί, αγαπάμε τον τόπο και του παππού Λευτέρη και της γιαγιάς Μαρίνας. Έχουμε στο χωριό το σπίτι του που το μοιραζόμαστε και το επισκεπτόμαστε», είπε συγκινημένη.

«Πέρα από την δουλειά του δεν είχε άλλα ενδιαφέροντα παρά μόνο την Ήπειρο. Ήθελε να προσφέρει και να δώσει κάτι πίσω σε αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπούσε, οπότε έκανε δωρεές και έφτιαχνε πράγματα. Όπου και να γυρίσετε γύρω από το χωριό του και γενικότερα στην Ήπειρο θα βρείτε πολλά πράγματα που έγιναν από εκείνον και εξέπληξαν ακόμα και εμάς. Στην διαθήκη του έγραψε ότι “τα περισσότερα πράγματα τα έδωσα εν ζωή γιατί ήθελα να βλέπω στα μάτια των άλλων τη χαρά, ήθελα να βλέπω πως μπορώ να αλλάξω την ζωή τους όσο είμαι ακόμα ζωντανός”. Εύχομαι να είναι παράδειγμα για όλους εμάς, για τις επόμενες γενεές, για τους Ηπειρώτες που έρχονται.

Χαιρόμαστε και ευχαριστούμε που τον θυμάστε, γιατί η μνήμη είναι αυτή που μας κάνει αυτό που είμαστε», πρόσθεσε η κυρία Γιώτη.

Ακολούθησε ένα πλούσιο πρόγραμμα με θεατρικά δρώμενα, πολυφωνικά τραγούδια και ηπειρώτικους χορούς που καθήλωσαν επί δύο και πλέον ώρες τους θεατές που κατέκλυσαν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι μαμάδες Κάρεϊ – Μπιγιονσέ στην πιο τρυφερή φωτογραφία με τα παιδιά τους

Καλεσμένη στο σόου «All I Want For Christmas Is You» που έδωσε η Μαράια Κάρεϊ στη Νέα Υόρκη πήγε η Μπιγιονσέ και η πρώτη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη δεύτερη δημοσίως. Αρχικά όλοι συζήτησαν τη σέλφι που έβγαλαν οι δυο τους όπου κάτι δεν πήγαινε καλά. «Σ’ αγαπάω Μπιγινσέ! Ευχαριστώ[…]

Περισσότερα »

Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης στο Θέατρο Αθηνά

Ο Θανάσης ένας φτωχός και αγράμματος επαρχιώτης έρχεται στην Αθήνα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Η Ρένα Νταλκά μεγάλο αστέρι του Μπουζουκιού τον βοηθάει να βρει δουλειά. Σερβιτόρος, φωτογράφος βοηθός φαρμακοποιού, αστυφύλακας μέχρι και διατητής αγώνων πυγμαχίας.  Από γκάφα σε γκάφα κι από πλάκα σε πλάκα δεν καταφέρνει να στεριώσει πουθενά.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *