Οι οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας χτυπούν και την Αφρική

Του Νίκου Σηφάκη

Ο φονικός κοροναϊός εξαπλώνεται αλλού αργά και αλλού πιο γρήγορα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Και ενώ η επιστημονική ιατρική Κοινότητα μάχεται με τον χρόνο προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα φάρμακα αλλά και το εμβόλιο που θα καταπολεμήσει τον Coivid-19 και να δώσει “ανάσα ζωής” στην ανθρωπότητα, η Αφρική είναι η ήπειρος η οποία αρχίζει επίσης να δοκιμάζεται από τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας.

ΓΚΑΝΑ

Η Υγειονομική Υπηρεσία της Γκάνα ανακοίνωσε σήμερα ότι τρία άτομα εθελοντές από τις 161 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού στη Γκάνα έχουν αποδειχθεί αρνητικοί στα τεστ για φάρμακα, στα οποία υπεβλήθησαν μετά από διάφορες δοκιμές.

Σύμφωνα με την ίδια Υπηρεσία, επιπλέον 31 άτομα που είχαν υποβληθεί σε υποχρεωτική καραντίνα έχουν ανταποκριθεί σημαντικά στη θεραπεία, δεν παρουσίασαν συμπτώματα και έχουν απαλλαγεί από την εισαγωγή σε νοσοκομεία.

Όπως ανακοινώθηκε, θα βρίσκονται σπίτι τους υπό παρακολούθηση, εν αναμονή αρκετών ακόμη δοκιμών στις οποίες  υποβληθούν για να επιβεβαιωθεί η κατάσταση ανάκτησης των δυνάμεών  τους.

Οι πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του GHS COVID- 19 αναφέρουν ότι, 3 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλήρως ανακτηθεί και έχουν επανέλθει σε αρνητική κατάσταση για το COVID -19 μετά από επαναλαμβανόμενες εξετάσεις σχετικές με συμπτώματα.

“Στις 31 Μαρτίου 2020, επιπλέον 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά χωρίς συμπτώματα και έχουν απαλλαγεί από την εισαγωγή για φροντίδα κατ ‘ οίκον, εν αναμονή της επανάληψης εργαστηριακών εξετάσεων. Αυτός ο αριθμός προστίθεται στους 18 που η διαχείρισή τους είχε πραγματοποιηθεί από το σπίτι και έφεραν τον αριθμό των περιπτώσεων στην κατ ‘ οίκον περίθαλψη σε συνολικά σαράντα εννέα (49)», ανέφερε η σχετική επίσημη ανακοίνωση.

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

Ο υπουργός Υγείας του Μπουρούντι Ταντέ Εντικουμάνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο υπήκοοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, επιστρέφοντας από ταξίδια που έκαναν  από τη Ρουάντα και το Ντουμπάι.

Τα συγκεκριμένα κρούσματα αφήνουν έως τώρα μόνο το Νότιο Σουδάν ως τη μη μολυσμένη χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης του Μπουρούντι ότι κανείς στη χώρα δεν είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το έθνος του αποτελούσε εξαίρεση επειδή ήταν εκτεθειμένο «όχι απέναντι στον ιό, αλλά απέναντι στον Θεό».

ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ

Η Μποτσουάνα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο στη χώρα από κοροναϊό, μόλις 24 ώρες μετά την επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων. Στην κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το θύμα ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα, που ανακαλύφθηκε ότι είχε COVID -19 μετά τον θάνατό της.

Η αντιπρόεδρος  της χώρας Σλάμπερ Τσογκβάνε, δήλωσε ότι η 79χρονη είχε ταξιδέψει στη γειτονική Νότια Αφρική και επιστρέφοντας στη Μποτσουάνα, ήδη είχε αναπτύξει πυρετό. Η γυναίκα τέθηκε υπό υποχρεωτική καραντίνα στο νοσοκομείο, όπου πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα.

Οι δύο άλλοι ασθενείς είναι δύο άντρες, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει από την Ταϊλάνδη και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Η υπουργός Υγείας Λέμονανγκ Εκβάπε, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι αυτοί που υποβάλλονται σε θεραπεία, διαψεύδοντας τις φήμες περί ύπαρξης και άλλων κρουσμάτων.

Προς το παρόν, η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα 28 ημερών που επέβαλε ο πρόεδρος Μογκουέτσι Μασίσι, προκειμένου να συμβάλει στην εξάλειψη της εξάπλωσης της πανδημίας. Στην περιοχή της νότιας Αφρικής, το Λεσόθο, οι Κομόρες και το Μαλάουι, δεν έχουν ακόμη καταγράψει υποθέσεις.

ΚΕΝΥΑ

Το κατώτερο Κοινοβούλιο της Κένυας ζήτησε περίπου 50 βουλευτές προκειμένου να υποβληθούν σε δοκιμή για κοροναϊό εν μέσω του φόβου ότι ο ιός ενδέχεται να έχει διασπαρθεί από ένα μέλος του Κοινοβουλίου που αποδείχθηκε θετικός στην εξέταση στην οποία υπεβλήθη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, το Κοινοβούλιο έχει υποβάλει στο υπουργείο Υγείας τα ονόματα των βουλευτών και του κοινοβουλευτικού προσωπικού που θέλει να δοκιμάσει. Θέλει επίσης να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Ο βουλευτής που απεδείχθη θετικός, πιστεύεται ότι προσβλήθηκε από έναν διοικητή Κομητείας, όταν εκείνος επέστρεψε από τη Γερμανία, όπου είχε μεταβεί για επίσκεψη εργασίας. Η Κένυα έχει επί του παρόντος 50 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID -19 με δύο θανάτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαντήσεις Πούτιν στη Δύση για τις τυχών κυρώσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Πέμπτη τη Δύση  ότι εάν αποφασιστεί να περιορισθεί η χρήση από τους Ρώσους πολίτες των συστημάτων πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών των ομίλων που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη, αυτό θα αποτελέσει μπούμερανγκ για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *