«Οι πέτρες μιλούν» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεργαζόμενο για δεύτερη χρονιά με τηνΈνωσηΞενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού,θα φιλοξενήσει την πρωτότυπη και επιτυχημένη δράση «Οι πέτρες μιλούν».

Πρόκειται για θεατρικά δρώμενα από νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς, μέσω των οποίων επιχειρείται η γνωριμία των επισκεπτών της πόλης με την αρχαία ελληνική γραμματεία σε συνδυασμό με μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού ΜουσείουκάθεΠαρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Ιουλίου, θα ακούγονται αποσπάσματα από εμβληματικά κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη, του Θουκυδίδη, το προοίμιο της «Οδύσσειας»,μελοποιημένο στα αρχαία ελληνικά, αλλά και ο περίφημος μεγάλος ομηρικός ύμνος «ΕἰςἈφροδίτην» ως γέφυρα σύνδεσης με τη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», στην οποία η προσέγγιση του κάλλους και η θεά της ομορφιάς κατέχουν κυρίαρχη θέση. Συγκεκριμένα οι ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν:

  • Ομηρικός Ύμνος στην Αφροδίτη(Υ1 [V])(μετάφρασηΔ.Π. Παπαδίτσας, Ε. Λαδιά)
  • Σοφοκλή, Αντιγόνη(μετάφρασηΝ. Παναγιωτόπουλος)
  • Αριστοτέλους, Ρητορική(μετάφραση Δ. Λυπουρλής)
  • Πλάτωνος,Συμπόσιο (μετάφρασηΣ. Τσιτσιρίδης)
  • Θουκυδίδη,ΟΕπιτάφιος λόγος του Περικλή(μετάφραση Γ.Λιγνάδης)
  • Αριστοφάνη,Λυσιστράτη(μετάφραση Δ. Δημητριάδης)
  • ΟμήρουΟδύσσεια(μετάφρασηΔ.Ν.Μαρωνίτης)

Η δραματοποιημένη απαγγελία θα γίνεται σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά) από τις11.00 έως τις13.00στο Αίθριο του Μουσείουμε έναρξη στις 6/7. Η είσοδος στο Αίθριο και η παρακολούθηση του δρώμενου είναι ελεύθερη.

Για τη θεατρική απόδοση των αποσπασμάτων στην Aγγλική χρησιμοποιήθηκαν μεταφράσεις των εκδόσεων Oxford και ΗarvardUniversityPress. O ύμνος στην Αφροδίτηείναισε αγγλική μετάφραση του GregoryNagy. Aντίστοιχα στη Γαλλική, χρησιμοποιήθηκαν μεταφράσεις των εκδόσεων LesBellesLettres, LaDécouverte και LibrairieGarnierFrères.

Ερμηνεύουν σπουδαστές ηθοποιοί της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Δήλος»: Νέδη Αγαπίου, Γεωργία Ζάχου, Δημήτρης Νάστος, Σταύρια Νικολάου, Σύνθια Ροδοπούλου, Ναρόντ Σαχινιάν, Κωνσταντίνος Σιώζος.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου

Μουσική: Νίκος Πλάτανος

Τα δρώμενα θα λάβουν χώρα στις 6, 7, 8, 13, 14, 15, 20, 21, 22 και 27, 28, 29 Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι βραβεία για το Θεατρικό Εργαστήρι Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

Mε έξι βραβεία στις «αποσκευές» επέστρεψε το Θεατρικό Εργαστήρι “Ρενδία Λέξις” του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη με το έργο του Ντίνου Σπυρόπουλου, “Γκόλφω forever” σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ναρλή. Η ομάδα έλαβε μέρος στο  5o Πανελλήνιο Φεστιβάλ  Ερασιτεχνικού Θεάτρου Διστόμου και προκρίθηκε ανάμεσα στις επτά ομάδες και εργαστήρια που συμμετείχαν στο[…]

Περισσότερα »

32 νεκροί από φονικό καύσωνα στην Ιαπωνία

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι πέθαναν και 11.200 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο εξαιτίας του καύσωνα στην Ιαπωνία. Σχεδόν 1.000 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στο Τόκιο, σύμφωνα με τον ιαπωνικό οργανισμό διαχείρισης πυρκαγιών και καταστροφών. Κάποιες περιφέρειες στην Ιαπωνία επλήγησαν από καύσωνα με θερμοκρασίες που έφθαναν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 11.700 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *