Οι θεσμοί στην Αθήνα – Ετοιμάζεται το αίτημα για το ΔΝΤ

Το επίσημο αίτημα προς τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, αλλά και οι επαφές για την δ΄ αξιολόγηση, είναι τα δύο μέτωπα στα οποία στρέφει αυτή την εβδομάδα το βλέμμα του το ΥΠΟΙΚ.

Το ζήτημα για το δάνειο με το ΔΝΤ συζητήθηκε κατά τις επαφές που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με εκπροσώπους των Θεσμών στο περιθώριο του Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής. Παρουσιάστηκε μαζί με το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, το οποίο έγινε αποδεκτό με εύσημα για τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα.

Ωστόσο, οι θεσμοί πέρα από τις γενικές αρχές του προγράμματος θέλουν να δουν και τους “αριθμούς”.

Η άφιξη των κλιμακίων των Θεσμών ξεκινά σήμερα, ενώ η έλευση κορυφώνεται την άλλη εβδομάδα σε επίπεδο επικεφαλής. Το πρώτο “μέλημα” είναι το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2019 στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον θεωρείται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Αυτό που πρέπει να συμφωνηθεί είναι ότι τα μέτρα 1,2 δισ. ευρώ του 2020 διατηρούν τον εν λόγω στόχο και για τον επόμενο χρόνο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει βρει δημοσιονομικό χώρο περίπου μισό δισ ευρώ για φέτος, ενώ και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έκανε σαφές τις προηγούμενες μέρες ότι η πολύ καλή πορεία των εσόδων το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι πλέον ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί.

Η κυβέρνηση ωστόσο πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς και για τον Προϋπολογισμό για το 2020, μαζί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει σε Βουλή και Βρυξέλλες τον Οκτώβριο.

Εδώ, η “εξίσωση” των πλεονασμάτων αναμένεται πιο δύσκολη. Άγνωστος “Χ” για το 2020 παραμένει ακόμα ο τρόπος χρήσης των κερδών ομολόγων (τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να χρησιμοποιήσει για επενδύσεις και για κάλυψη του κόστους μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις).

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συλλέγει δεδομένα τα οποία θα πιστοποιούν ακόμα μεγαλύτερη συγκράτηση δαπανών. Στο σκέλος των εσόδων έμφαση δίδεται στις παρεμβάσεις για την τόνωσή τους που θα φέρει το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η ανάπτυξη, όπως έκαναν σαφές και οι θεσμοί στις συναντήσεις που είχαν με τον ΥΠΟΙΚ.

Η τελική πολιτική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση (η οποία έχει οριστεί εκ των προτέρων για το Δεκέμβριο) περιλαμβάνει και άλλα μέτωπα. Περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την τρίτη αξιολόγηση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, των παρεμβάσεων που γίνονται για την ταχύτερη απομείωση των κόκκινων δανείων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, αλλά και τις τομές στις αγορές.
Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα σε Β- από Β

Σοκ για την ελλληνική οικονομία καθώς έγινε γνωστό ότι ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s υποβαθμίζει την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα, σε Β- από Β. Παράλληλα διατηρεί αρνητικό το outlouk και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης στο μέλλον. Οπως αναφέρει η καθυστέρηση στη συμφωνία με τους δανειστές θα προκαλούσε[…]

Περισσότερα »

ΕΛΣΤΑΤ : Μειωμένο έλλειμμα κατά 11%

Μειωμένο κατά 11% εμφανίζεται το έλλειµµα του εμπορικού ισοζυγίου για το 2013 φθάνοντας στα 19.341,5 εκατ. ευρώ έναντι 21.729,6 εκατ. ευρώ το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι εισαγωγές το χρονικό διάστηµα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013, ανήλθαν στο ποσό των 46.882,8 εκατ. ευρώ έναντι 49.314,6 εκατ. ευρώ  το ίδιο διάστηµα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *