Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι τράπεζες καλούν μαζικά δανειολήπτες για ρυθμίσεις

0 σχόλια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να αποτελέσει έναν καυτό μήνα από πολλές πλευρές σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Πέρα από τις αναθεωρήσεις στόχων από την πλευρά των τραπεζών και την επανέναρξη των πλειστηριασμών, κατά τον μήνα αυτό φαίνεται πως γιγαντώνεται η προσπάθεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου οι δανειολήπτες -κυρίως στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων- να προβούν σε ρυθμίσεις, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε καθεστώς νομικής προστασίας.
Πολλοί δανειολήπτες ενδέχεται να βρεθούν από τις 15 Σεπτεμβρίου αντιμέτωποι με άρση του τραπεζικού τους απορρήτου και σε αυτή την περίπτωση θα υποβληθούν σε ελέγχους πενταετίας. Βεβαίως, αρκετοί είναι οι νομικοί που υποστηρίζουν πως οι έλεγχοι αυτοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεκπεραιωθούν, καθώς μιλάμε για περίπου 150.000 δανειολήπτες που τελούν υπό καθεστώς νομικής προστασίας. Ούτε τα ειρηνοδικεία της χώρας ούτε και οι τράπεζες είναι εύκολο να προχωρήσουν σε τέτοιου τύπου ελέγχους. Πλην, όμως, δεν αποκλείεται καθόλου να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι, καθώς οι τράπεζες γνωρίζουν τους πελάτες τους. Συγχρόνως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία σε δικαστήριο αντιμετωπίζουν σοβαρό ποινικό αδίκημα.

Ο επικαιροποιημένος αυτός νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο και αυστηροποιεί το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να καταδείξει και να αποβάλει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από την προστασία του νόμου.
Αρκετοί δανειολήπτες ήδη πήγαν στις τράπεζες και ενώ είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη προέβησαν σε ρυθμίσεις.
Οι τράπεζες επιχειρούν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν προβληματικούς δανειολήπτες στα γκισέ για νέες ρυθμίσεις, ιδιαίτερα δανειολήπτες των προηγούμενων θεσμικών πλαισίων (νόμοι Δένδια – Σταθάκη), με δεδομένο πως ο νόμος Κατσέλη αντιμετωπίζει το σύνολο του χρέους των νοικοκυριών.
Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) που τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,4% των ΜΕΑ τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία (περίπου 13 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία Ιουνίου) σε σύγκριση με 13,7% τον Μάρτιο του 2018, αλλά η αύξηση του ποσοστού αυτού οφείλεται ουσιαστικά στη μείωση του συνολικού ύψους των δανείων, καθώς η αξία των δανείων υπό καθεστώς νομικής προστασίας παρέμεινε σταθερή. Το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου φτάνει το 30% (8,25 δισ. ευρώ). Αυτό αναφέρεται στην τελευταία επίσημη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Τα παραπάνω δάνεια έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, για την οποία εκκρεμεί η έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
Οι μαζικές προτάσεις για ρυθμίσεις δανείων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα προσμετρούν την πραγματική κατάσταση του δανειολήπτη (οικονομική και κοινωνική) και θα περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμες λύσεις και όχι λύσεις διετίας ή τριετίας. Στόχος είναι οι μεγάλες επιμηκύνσεις δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκά επιτόκια, αλλά ακόμη και με πιθανό «κούρεμα» τμήματος του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ήδη οι επιμηκύνσεις των δανείων είναι αρκούντως μεγάλες και προβλέπουν ο δανειολήπτης ή ο εγγυητής να φτάνει ακόμη και στα 80 έτη ηλικίας.
Πιο ευνοϊκές είναι οι προβλέψεις για ανεξασφάλιστα δάνεια και δάνεια των οποίων οι εξασφαλίσεις έχουν πάψει να υπάρχουν (είτε εξέπεσαν τα περιουσιακά στοιχεία είτε δεν ήταν εμπράγματες).
Naftemporiki.gr

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *