Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα θέρμανσης

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινείται η επισκεψιμότητα στα πρατήρια καυσίμων για το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά με  μικρότερες παραγγελίες.

Το τσουχτερό κρύο φαίνεται πως δεν ανάγκασε τους καταναλωτές να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Αιτία, φυσικά, είναι η χαμηλή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Παρά την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (από 0,125 ευρώ σε 0,160 ευρώ) των νοικοκυριών, που δεν ξεπερνά βέβαια το αντίστοιχο του 2014, οι καταναλωτές «επιλέγουν κρύο».

Παράλληλα, οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται για την υψηλή φορολογία των καυσίμων, ισχυριζόμενοι ότι τα κέρδη τους είναι μηδαμινά. «Στο κόστος» αναγκάζονται να πουλήσουν βενζίνη και πετρέλαιο, δημιουργώντας έτσι ένα δεύτερο πρόβλημα, αυτό του αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΩΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕΣΩ TAXIS

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και με τους προσωπικούς τους κωδικούς του TAXIS, θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Οι υποβληθείσες αιτήσεις μέχρι τις 15 Ιανουαρίου πρόκειται να λάβουν το βοήθημα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι υποβάλλουν αίτηση από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα δουν τα χρήματα να πιστώνονται στον λογαριασμό τους στα τέλη Ιουνίου.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Με βάση την υπουργική απόφαση τα κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο
  • 000 ευρώ για έγγαμο
  • 000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι κλιματικές ζώνες με βάση τις οποίες καθορίζεται και η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου: 

ΖΩΝΗ Α: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.  ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό:      25λίτρα.

ΖΩΝΗ Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής. Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό:  15λίτρα.

ΖΩΝΗ Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Μυτιλήνης, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου. Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά        τετραγωνικό:  8λίτρα.

ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων. Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό: 5λίτρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι Δήμοι χαρακτηρίζονται ως ορεινοί εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτήν του νομού στον οποίον βρίσκονται.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στο Κανάλι Ένα μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στα πρατήρια καυσίμων, αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

Από σήμερα το απόγευμα θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού για τις πρώτες αιτήσεις του 2019, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). «Όπως συμβαίνει παγίως, όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν την οικογενειακή ενίσχυση που δικαιούνται, αφού υποβάλλουν νέα[…]

Περισσότερα »

Εκλογές με ήλιο αλλά και με… αναποφάσιστο καιρό

[soundcloud params=”auto_play=true&show_comments=true&color=0ac4ff”]https://soundcloud.com/theodore-papan/223-01-15-arniakos-ok[/soundcloud] Με καλό καιρό θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες την Κυριακή ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με τους αναποφάσιστους εκλογείς όμως να ψάχνουν για ένα σημάδι (ακόμη και από τον καιρό) που θα τους οδηγήσει στη επιλογή του κατάλληλου ψηφοδελτίου. Ήδη από σήμερα Παρασκευή, ο καιρός στην Αττική θα είναι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *